Reflecții despre viață. Pentru început și nu pentru sfârșit de an!
De-a lungul drumului, am adunat o mulțime de experiențe, un teanc de certificate și tot felul de diplome și recunoașteri, rafturi întregi de cărți și articole pe care le-am citit, integrat și aplicat. Am avut tot felul de job-uri și proiecte, unele foarte mari, altele apparent nesemnificative.
Câteodată, cei din jurul meu (și cei care mă cunosc 🙂 mă întreabă cum îmi găsesc timp pentru toate câte fac? Urăsc vorba asta (să mă scuzați cei care o folosiți, și eu mă mai aud din când în când spunând-o, se ia prin „alăturare”). Eu am convingerea că atunci când îți place ce faci, dar chiar îți place, și mai ales când vrei cu adevărat, ai timp pentru orice.
Ultima oară când mi-a fost adresată întrebarea asta, acum vreo lună în urmă, au apărut spontan în mintea mea câteva gânduri… La ce contează tot ce-am făcut până acum? Unde va ajunge munca mea? Cine o va folosi? Cui îi pasă? Adevărul este că prea puțin putem ști, probabil că tot ce las în urmă va ajunge să umple lumea larga, și munca mea va fi dată deoparte de cei care „nu mai au loc”, îmbrățișată de cei care „încă au sete”.
De curând am avut o experiență nouă. Știm cu toții acele mail-uri cu zeci de destinatari necunoscuți și printre acele mail-uri circula un mail cu titlul Charles Schulz’ Philosophy. Am fost și eu „fericita” destinatară a acestui mail, eram pe punctul de a-l șterge, apoi ideea de filosofia cuiva m-a făcut curioasă și l-am deschis. L-am tradus și vreau să îl împart cu voi pentru că se potrivește foarte bine cu povestea de mai sus.
„Următoarele reprezintă folosofia Charles Schulz, cel care a creat benzile desenate «Peanuts». Nu trebuie să răspunzi la aceste întrebări, doar citește tot mail-ul până la capăt.
1. Numește 5 dintre cei mai bogați oameni din lume.
2. Numește ultimii 5 câștigători ai trofeului Heisman.
3. Numește ultimele 5 câștigatoare ale concursului Miss America
4. Numește 10 persoane care au câștigat premiul Nobel sau Pulitzer.
5. Numește ultima jumătate de duzină dintre câștigătorii Academy Award pentru cel mai bun actor/actriță.
6. Numește câștigătorii din ultimii 10 ani ai Major League Baseball
Cum e?
Ideea este că niciun dintre noi nu reține prea bine capurile de afis din trecut. Aceștia nu sunt dintre cei cu rezultate de mâna a doua.
Sunt cei mai buni în domeniul lor. Dar aplauzele se sting. Trofeele își pierd lustrul. Realizările sunt uitate. Premiile și certificatele sunt îngropate odată cu deținătorii lor.
Iata o altă listă de întrebări. Vezi cum este asta:
1. Notează o listă de profesori care te-au ajutat în traseul tău prin școală.
2. Numește 3 prieteni care te-au ajutat când ai avut momente dificile.
3. Numeste 5 persoane care te-au învățat ceva care a meritat.
4. Gândește-te la câțiva oameni care la un moment dat te-au făcut să te simți apreciat și special.
5. Gândește-te la 5 oameni cu care îți face placere să îți petreci timpul.
Mai ușor?
Lecția: „Oamenii care fac diferența în viața ta nu sunt cei mai creditați, cei mai bogați sau cei mai recunoscuți și premiați. Sunt cei cărora le pasă.”
Cuprinsă de aceste gânduri, cred că este extrem de prețios să găsim echilibrul în viața noastră. Este important ca, uneori, să ne mutăm focusul de la „raționalul” care ne mănâncă zilele, de la sarcinile complexe care aduc rezultate mărețe și să ne mai orientăm și către acele lucruri care aduc mult mai multă bucurie și valoare în viața noastră.
Cum nu există formula succesului sau fericirii în viață, fiecare dintre noi își găsește într-un fel sau altul propriul mod de a face față provocărilor întâlnite zilnic. Și de multe ori, soluția nu este ușoară deloc, și începem să realizăm că ar fi bine să petrecem mai mult timp alături de cei pe care îi prețuim, să împărțim ce avem cu cei care poate au avut mai puțin noroc, să facem lucruri mărunte care ne aduc bucurii nouă și familiilor noastre.
Am citit cu mulți ani în urmă un slogan într-o școală din Londra „Un învingător nu renunță niciodată, și unul care renunță nu va câstiga niciodată.” Percepția câstigului este desigur personală, așa încât pun aici câteva gânduri, nu cu pretenția de a fi urmate, ci ca reflecții despre viață atunci când momentele sunt mai grele:
- Viața nu este întotdeauna dreaptă, dar este doar alegerea ta să o faci pe a ta să fie dreaptă.
- Lasă trecutul să fie trecut, nu-l mai poți schimba, fă în așa fel încat viitorul să îți fie cât mai bun.
- Viața nu a fost creată să îți ofere tot ce îți dorești, fii dispus să accepți.
- Nu toți oamenii pe care îi întâlnești te vor place, și invers, așa că nu îți pierde energia încercând să-i schimbi pe alții.
- Când nu ești sigur dacă mergi pe drumul tău, ai răbdare cu tine și fă pași mici, îți va fi mai ușor să te redresezi când pășești acolo unde nu îți dorești.
- Nu încerca să imiți viața cuiva care ți se pare de dorit, nu ai cum să știi cu adevărat ce se ascunde dincolo de aparențe.
- Este imposibil să câștigi fiecare diferența de opinii, și este în regulă cu asta. Fii de acord să nu fii de acord!
- Fii conștient că viața este despre a împărți și nu despre ce pot face alții pentru tine.
- Spune-le deschis celor pe care îi prețuiești cât de mult înseamnă pentru tine și cât de mult îi iubești.
- „Nu-ți fă griji că lumea se va sfârși într-o zi, e deja mâine în Australia.”
Și… nu vă faceți griji, nu am devenit mai înțeleaptă, ci mai fericită cu 1 an! La Mulți Ani fericiți tuturor!
Sunt Felicia Stoica, gândesc independent, îmi plac oamenii și muncesc din plăcere. Încerc să înțeleg lumea și să cresc odată cu ea. Am studiat procesele de învățare ale adulților, am lucrat cu echipe internaționale, cred în schimbare de atitudini și comportamente, știu că oamenii au un potențial uriaș și îmi place să îi ghidez către descoperirea propriilor resurse.
Sunt aproape 13 ani de când lucrez cu oamenii ca psiholog, trainer sau facilitator și în urmă cu 5 ani am contribuit la fondarea companiei Humans.
Am găsit soluția prin care să aduc concepte din psihologia adleriană în viața organizațională și implementez proiecte complexe pentru nivele de execuție, middle și top management din diferite industrii: financiară, IT, asigurări, medicală, consultanță, marketing și publicitate, call center, telecom, producție și alte servicii.