Refuza-ti seful fara a-ti crea probleme
Angajatii au nevoie de bune abilitati de negociere si de asertivitate pentru a se proteja fata de efectele acestui stil de management. Iata trei elemente ce permit maximizarea sanselor de reusita si reducerea riscurilor legate de un astfel de refuz.
1. Cunoaste-ti bine seful
Exista mai multe motivatii ce stau la baza unei astfel de atitudini, fiecare implicand un alt stil de abordare:
a. Seful autoritar vrea sa-si demonstreze puterea si controlul, inclusiv prin mentinerea unei incertitudini asupra sarcinilor, programului, evaluarii angajatilor etc. Pentru el, sarcinile sunt mai degraba importante decat urgente, astfel ca termenul este adesea negociabil. Un astfel de sef este refuzat doar intre patru ochi, incepand cu un DA, sustinut de o atitudine deschisa si relaxata: Da, inteleg ca a aparut o noua urgenta… urmat de refuzul propriu-zis, formulat cat mai impersonal cu putinta si oferind solutii alternative: „…dar rezolvarea sa este posibila doar maine / de catre colegul X sau Y / daca considerati ca este mai importanta decat lucrarea Z etc.“
b. Seful dezorganizat conduce in stil pompieristic. Pentru el, sarcinile sunt mai degraba urgente decat importante, astfel ca in general termenul nu este negociabil. Fiindca nu stie sa spuna NU, nici nu accepta sa auda acest cuvant. Este insa sensibil la:
– disponibilitatea subordonatilor de a lucra in grup pentru a realiza sarcina mai rapid;
– argumente legate de alte urgente, inclusiv familiale sau legate de sanatate;
– oferirea de solutii alternative: … rezolvarea este posibila de catre colegul X, iar eu il voi supraveghea pentru a ne asigura ca respecta termenul / daca reprogramati chiar acum termenul pentru lucrarea Y etc.
c. Seful cooperant, care testeaza spiritul de echipa si loialitatea angajatilor pe baza disponibilitatii lor de a accepta astfel de sarcini neprevazute. La el nu prind argumente de genul nu este prevazut in fisa postului sau nu am competentele necesare. Este sensibil la ideea ca efortul necesar pentru realizarea sarcinii ti-ar putea afecta performanta in celelalte proiecte in care esti angrenat sau iti poate influenta negativ relatiile familiale.
Este bine ca aceste argumente sa fie prezentate in prezenta altor membri ai echipei, astfel incat sa poata redirija sarcina spre altcineva. Este important sa:
– iei o pauza de gandire inainte de a raspunde, dand impresia ca analizezi profund argumentele pro si contra.
– incepi cu o referire la echipa, de genul: Am mai trecut noi prin astfel de situatii, urmata e precizarea imposibilitatii de cooperare: si sunt sigur ca echipa va face din nou fata, insa fara mine.
– vii cu o propunere care sa semnaleze disponibilitatea viitoare, de genul: In acest weekend imi este imposibil, dar as putea negocia cu copiii sa renunte la excursia pe care am programat-o saptamana viitoare, pentru a putea veni sambata sa contribui la realizarea proiectului.
Atentie, insa: Din cand in cand chiar trebuie sa si faci acest lucru, pentru a-ti mentine relatia buna cu seful.
2. Pastreaza-ti calmul si zambetul pe buze
Cel mai puternic atu in negocierea refuzului este capacitatea de a nu-ti arata supararea sau iritarea provocata de solicitarea sefului.
3. Formuleaza-ti clar pozitia
Informatia legata de refuz trebuie formulata cat mai clar si fara ambiguitati, imediat dupa ce ai primit propunerea, fara generalizari sau atacuri la persoana, de genul: Aveti ceva cu mine sau numai pe mine ma gasiti intotdeauna.
Asertivitatea iti permite sa trasezi si sa mentii limite clare, pe care chiar si sefii dificili ajung sa le respecte din momentul in care ii ajuti sa afle despre responsabilitatile pe care le ai in afara locului de munca.
Daniel Bichis
Training Partener, Competent Consulting