Reguli simple de bune maniere în business
Mai jos, ai 10 reguli de etichetă în afaceri, pe care oricine le poate urma. Fără să-ți dai seama aceste mici trucuri te pot ajuta mult, iar beneficiile sunt evidente pentru oricine. Dacă vorba dulce mult aduce, la fel putem spune că eticheta de business… bonusuri aduce.
1. Când te prezinți, fă-o cu numele complet. Atunci când faci cunoștință cu cineva pentru prima dată, întotdeauna folosește-ți numele și prenumele. Indiferent de situație, prima impresie contează. Și, prima impresie se leagă indisolubil de cum te introduci partenerilor de dialog. De asemenea, nu strică deloc să ai pregătite cărțile de vizită. Așa știi singur că celălalt îți va reține numele și va știi cine ești și pe viitor.
2. Nu sta picior peste picior. Postura aceasta poate fi considerată de mulți nepuritani prea sexy pentru o atitudine office. În plus, se pare că nici nu ajută prea mult la circulație să stai picior peste picior.
3. Limitează-ți mulțumirile. E foarte bine că ești politicos, dar nu trebuie să ajungi să exagerezi cu politețea. Riști să-i obosești pe ceilalți și chiar poți obține un efect contrar decât cel scontat. Poți fi ușor perceput că fiind nesigur pe tine și care are nevoie mereu de atenție.
Citește și ”Detaliile care îți fac CV-ul de nerefuzat”
4. Ține-ți prânzul în bucătărie. E ușor să pierzi noțiunea timpului la muncă, mai ales când ai multe lucruri pe cap. Atunci ești tentat să mânăci oriunde, chiar și la birou. Nu e deloc recomandat acest lucru. Pe lângă faptul că ai putea să-ți pătezi cu grăsime excelurile pe care le lucrezi, dai un exemplu negativ și colegilor tăi. Fă-ți timp, chiar și 10 minute, și mănâncă la bucătarie. E mult mai ușor așa decât să stai cu ferestrele deschise în birou pentru că ți-era poftă de o șaorma cu de toate.
5. Achită nota dacă tu ai făcut invitația în oraș. Nu aștepta ca celălalt să achite nota dacă tu ai venit cu propunerea unui prânz de lucru. Gazda întotdeauna plătește.
6. Separa-ți viața privată de cea profesională. Nu-ți pune pe birou fiecare poza cu iubita sau iubitul pe care o ai la muncă. Evită să-ți transformi telefoanele pe care le ai în al treilea partner la un prânz de afaceri. Să știi să faci separația dintre personal și profesional te poate ajuta enorm în munca de zi cu zi.
7. Nu bombarda cu întrebări. În timpul întâlnirilor, ascultă și mai apoi întreabă. Nu consuma timpul celorlalți cu întrebări ale căror răspunsuri le poți afla ulterior. Alege cele mai importante întrebări pe care le ai de pus la sfârșitul întâlnirii și notează-ți atent răspunsurile.â
Citește și ”România: De la gura flămândă la capitalismul pe pâine greu de înghițit”
8. Nu da buzna în biroul colegilor. Chiar dacă îți știi bine colegii, nu se cade să îi deranjezi din munca lor fără un minum anunț în prealabil. Mai mult că singur o să-i întrerupi din munca pe care o au.
9. Răspunde la email când e necesar s-o faci. Dacă se așteaptă de la tine un răspuns imediat… atunci răspunde cât poți de repede. Dacă nu, studiază atent task-ul și gândește-te bine ce și cât scrii.
10. Discută doar cu cei implicați. Scoate-i din cc-ul email-ului pe cei care nu trebuie să fie acolo. Nu are rost să-ți spamezi colegii cu informații de care nu au nevoie. Le aglomerezi inutil căsuța de mail și le poți crea deservicii mari, îngropându-i cu lucruri de care nu au nevoie.