Rodica Obancea: Toate la timpul lor
Acestea sunt câteva întrebări pe care mi le-am adresat mie, dar și clienților cu care lucrez în această perioadă. Scriu acest articol pentru a alinia câteva idei despre timp și răbdare, dar și pentru a veni în întâmpinarea celor care simt că în afara efortului de a face ceva să se întample, mai este o cale.
Poate vă suna cunoscută expresia din limba engleză “everything is about timing” – well, it is. “Timing” este tradus în limba româna cu sincronizare, dar mai este explicat și ca fiind “abilitatea de a găsi momentul potrivit pentru a face o acțiune cu efect optim”. Eu înțeleg că este vorba despre propria aliniere cu mediul înconjurător. Cu toții am trăit momente de concordanță și aliniere cu ambientul mai larg care ne înconjoară.
Un exemplu recent ar fi Alex. Când l-am cunoscut pe Alex ştiam că am de a face cu un om extrem de ocupat şi cu multe responsabilităţi. Avea mereu agenda plină, telefonul suna foarte des şi de multe ori trebuia să renunţe la ceva ca să ajungă şi la şedinţele de coaching. Uneori nu ajungea, pentru că apăreau alte lucruri în calea lui. Deși se folosea foarte bine de tehnologie, Alex nu reușea să facă tot ceea ce își propunea să realizeze într-o zi. Și făcea eforturi foarte mari. Tocmai de aceea s-a gândit la coaching, ca să învețe să fie mai disciplinat și să învețe să facă tot ceea ce își dorea. Disciplina părea o povara destul de grea pentru Alex, dar era convins că aceasta este calea pentru a atinge rezultatele dorite.
El lucrează într-o companie de tehnologii farmaceutice, iar problema lui era că de fiecare dată când venea de la serviciu, se simţea pur şi simplu epuizat de avalanșa de emailuri, de sarcini ce trebuiau rezolvate, oameni cu care trebuia să vorbească…. Dar adevărata lui problemă nu era că avea foarte multe de făcut, ci că încerca să le facă pe toate deodată; colegii lui Alex nu îl vedeau niciodată făcând un singur lucru cap-coadă, în timpul şedinţelor verifica mailurile, când vorbea la telefon scria sau citea ceva, chiar şi masa o lua pe fugă, în timp ce se uita pe rapoarte. Un adevarat chin.
Într-o zi, Alex primise un telefon neaşteptat de la un client care era interesat să achiziţioneze un tip de echipament, însă nu părea foarte sigur pe caracteristicile acestuia. În timp ce vorbea cu el, Alex desigur lucra la altceva, astfel că păruse uşor dezinteresat şi distant de o conversaţie telefonică, mai ales că şi clientul era indecis. Clientul i-a mulţumit şi a spus că o să se mai gândească şi că va reveni altă dată. Ulterior însă, Alex a aflat de la un coleg de-al său – cel care trebuia să discute despre echipament cu clientul – că persoana care îl sunase era interesată de fapt de un set de echipamente, însemnând o vânzare ce le-ar fi putut ţine firma în frunte pentru câteva luni bune. Colegul lui Alex nu apucase să îi dea această ştire din timp, iar Alex şi-a dat seama că tocmai a pierdut un client important…Alex s-a gandit atunci că ceva nu este în regula, pentru că el muncește atât de mult și totuși nu se întamplă ceea ce își dorește.
Să faci lucrurile la momentul potrivit…poate însemna și să-ți aloci spațiu să le faci până la capat. Să faci lucrurile fără efort și fără să fie un chin, a fost o altă idee pe care Alex a găsit-o. Au fost câteva decizii pe care Alex le-a implementat lucrând cu un coach: să își aloce timp în agendă pentru a începe și finaliza activitățile dorite, să acționeze pentru a face lucrurile să se miște și să aibă răbdare să crească, să fie organizat, dar să lase și spațiu pentru haos…
“Ca să-ti însușești o competență, e nevoie de disciplină, iar pentru a–ți însuși disciplină, e nevoie de competență” spunea Alain Cardon.
Sincronizarea cu mediul înconjurător, dar și cu tine însuți, cu propiile tale ritmuri de lucru și de odihnă, nu înseamnă să fii pasiv și să aștepti ca lucrurile să se întâmple, ci să acționezi și apoi să lași lucrurile să evolueze. Un echilibru între acțiune și răbdare, între organizare și timp lăsat liber, între reacție și spațiu de reflecție.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Human Resource Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.