Spune-mi ce echipă ai, ca să îți spun cât de eficientă e strategia ta de business!
Uneori sunt foarte numeroase, alteori sunt alcătuite din personalități diferite și cu aspirații diferite. Cum ar putea funcționa ele ca un tot unitar și cum se pot îndrepta ele în aceeași direcție, chiar și în condițiile unui manager performant?
Construirea unei echipe performante şi eficiente constituie o provocare des întalnită pentru majoritatea companiilor. Pe ce criteriu „prepară” managerii amestecul ideal de oameni şi expertiză pentru a ajunge la rezultate eficiente şi eficace? Care este aşadar cheia productivității echipei? Răspunsul e unul cât se poate de simplu: fericirea la locul de muncă! Fericirea fiecărui membru al echipei vine din posibilitatea de a-și valorifica abilitățile, compatibilitatea cu setul de competențe pe care îl presupune o anumită poziție și recunoașterea din partea celorlalți.
Datorită accentului pus pe preferinţele la muncă, profilul Team Management Systems îi ajută pe angajaţi să îşi definească concret modul lor de lucru, precum şi relaţiile dintre ei, plasându-le totodată în context. Acest lucru adaugă o dimensiune suplimentară în ceea ce priveşte toate informațiile necesare pentru a alcătui echipe eficiente și cu un foarte bun coeficient de coeziune la nivelul membrilor. Astfel, dacă te-ai întrebat ce-i mai lipsește echipei tale ca să fie fericită la birou sau cum să construiești echipe echilibrate și să le energizezi pentru rezultate dincolo de orice imaginație, rezultatul acestui test, care este unul dintre cele mai apreciate instrumente de executive profiling pe plan internațional, îţi oferă răspunsul.
Spre exemplu, dacă o echipă are nevoie să dezvolte un produs nou pentru piaţă, aceasta va avea nevoie de o persoană orientată către detalii, metodică și care poate menține echipa pe drumul cel bun. Acesta este rolul de Evaluator-Dezvoltator. Cel care va ajuta echipa să vadă întregul proces, luând în calcul posibilitaţi şi oportunităţi noi este Explorator-Iniţiatorul, iar Stimulator-Organizatorul va face astfel încât lucrurile să înainteze şi să obţină rezultate. Dacă îţi place să munceşti sistematic pentru producerea rezultatelor şi să te concentrezi pe detalii, controlând aspectele muncii şi păstrând standardele, valorile şi excelenţa echipei, află că joci rolul de Verificator-Inspector în echipa ta.
E posibil însă ca echipa ta să nu întrunească toate rolurile prevăzute în profilul Team Management Systems. De aceea, pentru rezultate măsurabile şi vizibile imediat în comportamentul echipei, sunt necesare şedinţe dedicate de coaching cu membrii echipei testate, astfel încât potenţialul acestora să fie maximizat.
Interpretarea testului în cadrul sesiunilor de coaching ajută la configurarea unor echipe echilibrate, „repararea” echipelor care nu funcționau atât de bine înainte și obținerea rapidă a performanțelor măsurabile. Coaching-ul de echipă face ca orice grup de oameni angajaţi în acelaşi proiect profesional să devină o forţă de neoprit, un organism autonom care trăieşte pe baza unor rezultate ieşite cu totul din comun. Cum? Prin definirea clară a sensurilor practice ale cuvântului colaborare. Şi prin învăţarea treptată a performanţei muncii în echipă.
Mihai Stănescu este unul dintre cei mai experimentați executive coach din România, având o experiență profesională de peste 10 ani și peste 4.500 de ore de coaching, materializate prin proiecte individuale și de echipă implementate în peste 100 de companii de diferite mărimi și din diferite industrii, atât românești, cât și multinaționale.