Ştiai că impulsivitatea te împinge la procrastinare?
Procrastinarea este amânare, însă în acelaşi timp este mai mult de atât. Este în primul rând o alegere iraţională. Pentru că, de multe ori, suntem conştienti de consecinţele pe care le vom suporta atunci când amânăm în mod constant ce ştim că este important şi trebuie făcut şi, totuşi, alegem în schimb să facem acţiuni mărunte sau care ne satisfac o nevoie de moment.
În plus, procrastinarea este diferită de amânare şi pentru că a amâna poate fi, în anumite situaţii, o alegere foarte potrivită. De exemplu, în urma unei analize de context economic şi financiar, realizezi că nu este acum momentul potrivit să lansezi un nou start-up. Aşa că, decizi să amâni această mişcare şi să aştepţi un moment mai potrivit.
Zecile de mii de studii ştiinţifice efectuate pe diferiţi subiecţi atestă fără echivoc că impulsivitatea este strâns legată de procrastinare, ne spune Piers Steel, expert de talie mondială în domeniul procrastinării.
Şi până la urmă nu este deloc surprinzător, dacă stai să te gândeşti că a procrastina înseamnă să nu duci lucrurile importante la bun sfarşit, ci, din contră, să te ocupi şi să dai curs în mod spontan, unor activităţi care au impact pe termen scurt sau care îţi satisfac o nevoie sau o dorinţă imediată.
Când eşti impulsiv, îţi este natural să reacţionezi la o idee de moment şi să te întrerupi din ceea ce faci deja, iar acest fapt implică dezvoltarea unui comportament reactiv pe care nici nu îl mai conştientizezi. Iar dacă ceea ce faci implică o anumită greutate şi sforţare, cu atât mai mult vei găsi ideile de moment şi propunerile spontane colac de salvare de care te vei agăţa cu entuziasm.
Dacă căutăm în Dex, găsim ca impulsul este o mişcare bruscă şi momentană, determinată de acţiunea stimulenților nervoşi şi orientată spre executarea unui anumit act.
Deci pentru o persoană impulsivă, schimbarea de la o acţiune la alta se întâmplă instant, fără să fie necesar un timp de gândire pentru evaluarea impulsului respectiv. Sau, cum spunea Stephen Covey, o persoană impulsivă sau reactivă nu îşi acordă acel buffer de timp între stimul şi răspuns, astfel încât să poată face o alegere conştientă a răspunsului.
În timpul de influenţă al impulsului, stimulii nervoşi inervează deja muşchii pentru generarea unei deplasări sau a unei acţiuni. Motiv pentru care, decidem să ne ridicăm de la birou în mijlocul lucrului şi să spălăm spontan vasele. Sau să întindem rufele şi să facem curat pentru a evita scrierea unui eseu plicticos. Sau poate să căutăm pe internet o sursa de informaţii de care ne-am amintit aleator chiar în timpul lucrului la care eram angrenaţi.
Dacă procrastinarea este de cele mai multe ori o alegere iraţională, a fi impulsiv nu face decât să ne împingă şi mai mult către procrastinare.
Care sunt însă principalele rezultate negative care vin la pachet odată cu procrastinarea? Tot Piers Steel afirmă că 95% din populaţie procrastinează în diferite ocazii, iar 20% sunt procrastinatori cronici. Acest lucru înseamnă că 1 din 5 oameni procrastinează aşa de mult încât îşi pun în pericol job-ul, încrederea pe care o transmit celorlalti, relaţiile personale şi intime şi chiar sănătatea.
Dacă eşti una dintre cele 5 persoane căreia procrastinarea îi sabotează viaţa, te invit să afli mai multe despre subiect, joia viitoare, 13 decembrie, în cadrul workshop-ului pe care îl voi susţine STOP Procrastinare – sau atunci când alegi să dai sens vieţii tale făcând ce este important!
Alina Buzatu a finalizat cu distinctie scoala de coaching Noble Manhattan din UK, iar in prezent este leader al grupului lunar de coaching Noble Manhattan din Bucuresti. Dupa o experienta de cinci ani in domeniul consultantei IT, din octombrie 2011 s-a dedicat complet activitatii de coaching, devenind coach free lancer. In prezent, lucreza cu personale si grupuri de persoane orientate spre actiune si obtinerea de rezultate. A obtinut rezultate deosebite in procesele de coaching in special in trei arii: coaching pentru start-up-uri si dezvoltare de business, coaching pentru combaterea procrastinarii si coaching pentru timp creativ.