Stresul este doar o conversație
În cazul stresului, destinația ar fi: oboseală cronică, lipsă de energie, relații deteriorate, eforturi nerăsplătite, demotivare, eficiență scăzută, lipsă de împlinire și direcție, lipsă de bucurie de viață.
M-am gândit că pentru a aborda problema stresului nu aș avea decât să mă uit pe Internet la cuvântul „stres”, să găsesc ceva cât mai deștept pe care să îl pun în acest articol pentru a îți atrage atenția. Oricine dorește să se prezinte cât mai „profesionist” ar face acest lucru, presupun.
M-am gândit, apoi, că dacă stresul este o problemă pentru tine, atunci nu lipsa de informație trebuie suplinită, ci mai degrabă altceva. Ce? Lipsa de distincție!
O distincție ar face o reală diferență când este vorba de stres, mai degrabă decât informația.
Ca să schimbi direcția trenului care se îndreaptă către o destinație nedorită trebuie să alergi înaintea lui și să-i schimbi macazul. Cam asta ar fi distincția.
Ce urmează să spun NU este ceva de crezut și Nu reprezintă adevărul. Este doar o conversație. Dacă te uiți prin perspectiva ei, ai putea să vezi o schimbare de direcție, ai putea vedea puterea „conversațiilor” în viața ta.
Stresul este un rezultat al unor conversații, nedistinse drept conversații, ci luate ca „realitate”:
- trebuie să arăt că sunt bun ca să nu fiu dat afară de la serviciu;
- trebuie să-mi câștig existența;
- mai am de tras luna asta, să termin proiectele și apoi..;
- fără mine nu se poate, trebuie să controlez tot;
- oamenii cu care lucrez sunt incompetenți;
- eu trebuie să fac totul;
- nimeni nu mă sprijină;
- viața este o luptă;
- nimeni nu-ți dă dacă nu muncești;
- nu poți conta decât pe tine;
- trebuie să am bani pentru educația copiilor;
- trebuie să mă împart în atâtea;
- n-am timp de nimic;
- etc. etc. etc.
În urma conversațiilor interioare, acționezi: lucru la nesfârșit, ignorând sănătatea, bucuria de a trăi ACUM, relațiile, „burnout”. Suntem cu toții victimele „vieții pe care o ducem”. Și este totul ….o conversație.
Tot ce facem, colorat de conversațiile de mai sus, devine ceva pe care „trebuie să îl facem”, nu mai avem bucuria muncii care ne împlinea. Tot ce realizăm este o bucurie momentană până apare următorul lucru pe care „trebuie” să îl facem și trăim în „trebuie”, care este….o conversație. Trebuie să mă trezesc, trebuie să mă duc la lucru, trebuie să plătesc facturi, trebuie să termin un proiect, trebuie, trebuie, trebuie…
Cuvântul TREBUIE nu există în realitate; nu trăiește nici măcar în capul nostru. Dacă ai avea un prieten neurochirurg sau acces la un astfel de medic, ai putea să îl întrebi dacă atunci când a deschis capul cuiva, pe masa de operație, a găsit un „trebuie”, ca un lucru. Nimic nu trebuie; singurul lucru care „probabil” trebuie (și chiar și de acesta mă îndoiesc) este să murim până într-o sută de ani. Și atunci, dacă nu există, de ce ar alege o ființă umană să își trăiască viața din „TREBUIE”?
Eh….. aici este secretul! Când „trebuie” nu îmi asum responsabilitatea pentru viața pe care o trăiesc, nu am un cuvânt de spus la cum se desfășoară ea.
Cursul de Eficiență și Productivitate pe care îl conduc este un curs transformațional, la nivel de conversație. Distinge conversațiile pe care le avem și le transformă. Când pleci din el nu mai ai niciun trebuie, ci ai: putere, libertate și pace sufletească.
Cu putere, libertate și pace sufletească orice faci, faci cu bucurie, pentru că alegi să îl faci și viața devine ceea ce tu spui… în mod responsabil și, cel mai important, nu mai suferi și NU TE MAI PLÂNGI DE STRES!
Cu o experiență de peste 30 de ani în training și coaching, Connie Larkin este Executive Coach, conduce cursuri de dezvoltare personală, leadership, productivitate și eficiență și, mai nou, PhotoReading. Connie Larkin a colaborat de-a lungul timpului cu middle & top managers din companii precum: Business Edu, Romtelecom, Aquila, McCann Erickson. Mai multe despre cursurile de Productivitate susținute de Connie Larkin, gasiti aici. Mai multe despre Connie Larkin, găsiți aici: www.connielarkin.ro.