Susan Fowler: motivatia optima este motivatia interioara
Ne-am intalnit cu Susan, aflata in Romania la invitatia companiei de training Human Invest, si am aflat de la ce principii pleaca acest sistem motivational celebru: esenta lui este ca motivatia este o abilitate pe care o construiesti personal, dupa ce parcurgi o analiza interioara complexa.
Oamenii merg in fiecare zi la job si isi indeplinesc taskurile cu mai multa sau mai putina energie si bucurie. In ultimii ani, din cauza unui mediu economic deficitar, oamenii nu doar ca si-au pierdut din entuziasmul de la birou, dar foarte multi sunt ca prinsi intr-o capcana: nu se simt bine la locul de munca, dar nici alternativa nu intrevad. Asa ca isi continua rutina, cu un nivel energetic scazut, care poate ajunge pana la depresie sau imbolnavire.
Asadar, cum schimbi lucrurile? Susan Fowler invita la o introspectie in schema sa, denumita Motivatia optima. Afla ce anume te motiveaza pe tine, ca individ, si taie de pe lista motivatiile suboptime: recompensa financiara, bonusul, teama de superiori, presiunea exercitata din exterior. Toate acestea vor functiona o anumita perioada de timp, apoi motivatia ta va scadea, intrucat recompensa pentru task nu mai exista.
Susan a descoperit aceasta relatie intre motivatia de a face ceva si recompensa in anii ’90, privindu-l la televizor pe Alfie Kohn, speaker in educatie si parenting, vorbind la show-ul Oprah Winfrey despre modul in care scolile si parintii au recurs la recompense pentru a-şi motiva copiii.
„Alfie vorbea despre cum parintii foloseau recompense pentru a-si determina copiii sa faca lucruri. De exemplu, daca un copil nu vrea sa citeasca o carte, ii spui ca ii dai un dolar, si atunci o va citi. Toate aceste stelute de buna purtare si conditionari strica modul in care copiii trebuie sa invete, dar si comportamentul. Cand il recompensezi sa faca ceva, o va face pentru recompensa, si dupa aceea va inceta. Mi s-a parut foarte interesant subiectul. Asa ca am cerut scriptul emisiunii de la realizatori”, spune Susan.
A inceput sa se documenteze pe subiectul motivatiei, a citit cartea lui Kohn, Pushed by rewards (Impins de recompense), despre motivatiile extrinseci si intrinseci.
Cucerita de subiect, Susan a lasat in urma o cariera in publicitate si a inceput sa sustina discursuri si seminarii cu privire la asta. Tocmai descoperise ca in advertising nu se simtea implinita.
Asa s-a nascut conceptul de Motivatie optima: „experienta unei energii si vitalitati sustinute, a unei stari de well-being, ce rezulta din satisfacerea nevoilor psihologice de autonomie, conectare si competenta, dar si din autoreglare – prin introspectie, valori si scop/ sens, in timp ce urmaresti un rezultat.”
Susan subliniaza in cadrul acestui concept importanta acestor trei nevoi psihologice fundamentale, fara satisfacerea carora o persoana nu poate inflori la adevaratul sau potential.
Fara presiune, fara pedeapsa
Autonomia este acel sentiment ca tu esti originea si sursa comportamentului tau, chiar si atunci cand esti influentat de forte externe. Simti ca tu esti cel care alege, cel care se exprima asa cum doreste.
Sigur ca depinde si cum se manifesta aceste forte externe. Daca acestea sunt intrupate de un superior, un manager care recurge la presiune, spre exemplu, atunci orice ai face tu, intrinsec, autonomia iti este compromisa. „Noi vorbim managerilor si le spunem: «Nu puneti presiune pe oameni, nu pedepsiti», in aceeasi masura in care le spunem sa nu utilizeze doar bonusarea sau recompensa. Acestea sunt motivatii suboptime. Sigur ca exista deadline si timeline, dar managerii ar trebui sa-i ajute pe oameni sa inteleaga informatia, fara ca acestia sa simta presiune”, explica Susan.
Conectarea face referire la nevoia umana de a ne pasa de ceilalti si de a simti ca celorlalti le pasa de noi, sa simti ca relationezi cu ceilalti fara preocuparea pentru un castig ulterior. Sa simti ca impreuna cu ceilalti iti aduci contributia la ceva maret. Iar competenta este nevoia noastra de a ne pune abilitatile in slujba celor din jur, actionand in fiecare zi catre un scop. Iar asta ne face sa ne simtim impliniti.
Cheia: cum alegi sa reactionezi
Susan spune ca satisfacerea acestor nevoi aduce o stare de well-being la job oamenilor din toate colturile lumii, indiferent de cultura, sex sau culoarea pielii. Dar cum faci sa mentii un nivel energetic superior si sa ai mereu satisfacute aceste nevoi?
„Cheia este la noi, spune Susan, noi decidem cum ne autoreglam sentimentele, gandurile, valorile si scopul pentru a ajunge la un efort pozitiv si sustinut, in fiecare zi.”
Asadar, chiar daca managerul, liderul sau superiorul iti poate face viata mai usoara la job, pana la urma tot tu esti cel care decide sa se simta in armonie cu ceea ce are de facut in fiecare zi.
Susan foloseste un termen netraductibil in limba romana, este vorba despre mindfulness. Am putea sa-i spunem introspectie, constientizare. Este de fapt reactia ta la ceea ce ti se intampla: cum alegi sa reactionezi.
„De exemplu, te nimeresti in lift cu CEO-ul companiei unde lucrezi. Am vorbit cu multi oameni despre asta si imi spun ba ca nu stiu cum sa reactioneze, ba ca se panicheaza, ba ca spun lucruri stupide, pe care le regreta imediat ce coboara din lift. Te trezesti langa CEO si te trec toate transpiratiile, pentru ca nu stii ce ai putea spune si cum ar putea influenta asta pozitia ta in companie. Te gandesti: «Omul asta are puterea sa ma concedieze» sau «O sa-si faca o impresie proasta despre mine». Dar ce ar fi daca te-ai gandi asa: «Ce tare, iata CEO-ul! O buna oportunitate sa ma prezint si sa facem cunostinta!» Sau «O sa salut si apoi nu o sa mai spun nimic, si sunt in regula cu asta». E ca si cum ai avea o tava in fata, plina cu emotii si reactii, si tu singur alegi de acolo pe cea care iti este de folos. Tu alegi cum sa simti”.