6 motive pentru care Finlanda are un sistem educaţional foarte eficient
Finlanda este una dintre ţările admirate pentru sistemului său educaţional, după cum notează World Economic Forum, care enumeră câteva dintre motivele pentru care acesta este foarte eficient.
Pentru început, trebuie menţionat că naţiunea nordică pune mare accent pe ideea ca cei mici să se comporte ca nişte copii: jocul şi gestionarea emoţiilor reprezintă bazele sistemului educaţional finlandez.
Apoi, finlandezii aplică nişte strategii care s-au dovedit a fi de succes. Printre acestea se numără:
Accentul e pus mai mult pe cooperare şi aproape deloc pe competiţie
Când şcolile colaborează, elevii au mai mult de câştigat decât dacă acestea se află într-o competiţie continuă. Prin urmare, în această ţară nu există instituţii private de învăţământ. Fiecare unitate este finanţată din bani publici, iar învăţătorii şi profesorii sunt încurajaţi să conceapă propriile teste, astfel că elevii nu dau examene standardizate. Asta pentru că lumea are încredere că dascălii vor face o treabă bună şi fără a fi motivaţi de ideea de competiţie.
Meseria de profesor se numără printre cele mai respectate din Finlanda
Spre deosebire de România şi de alte ţări, inclusiv SUA, salariile profesorilor nu sunt mici în Finlanda. Iar pentru a practica acolo această meserie trebuie să ai măcar diplomă de master şi să fie absolvenţi ai unui program de pedagogie echivalent cu rezidenţiatul medicilor de la noi. Adesea, cei ce se află în sesiunile de pregătire pentru a deveni profesori predau cursuri la şcolile afiliate universităţilor respective. Rezultatul? Profesorii sunt la curent cu cele mai noi şi relevante metode de predare şi cercetări legate de pedagogie.
Finlanda ţine seama de cercetările de piaţă şi îşi adaptează sistemul educaţional în funcţie de rezultatele acestora
În Finlanda, deciziile legate de schimbările din sistemul de educaţie se iau în funcţie de cercetările de piaţă. Iar componenta care primează este eficienţa. Nici vorbă de jocuri de culise când vine vorba de viitorul copiilor.
Finlanda experimentează
Profesorii finlandezi sunt încurajaţi să fie creativi şi să experimenteze. Astfel, aceştia îşi realizează propriile mini-laboratoare şi recuzita pentru orele de curs. În plus, nu se încurcă într-o programă foarte strictă şi sunt liberi, de exemplu, să elimine elementele care nu se potrivesc cu stilul lor de predat. Gândirea outside the box a oamenilor din sistem îl face să fie inovator şi adaptat nevoilor celor mici.
Joaca este joacă!
Potrivit legii finlandeze, elevii iau pauză de 15 minute la fiecare 45 de minute de curs. Studiile spun că un astfel de orar îi ajută pe tineri să se concentreze mai bine şi să aibă rezultate mai bune. De asemenea, acest lucru este în linie cu filosofia poporului finlandez, care preţuieşte foarte mult copilăria şi ideea de a rămâne copil cât mai mult.
Foarte puţine teme pentru acasă
Principalul motiv pentru care elevii nu prea mai au de lucru acasă este că finlandezii au încredere unii în alţii: părinţii au încredere că profesorii au acoperit cam toată materia ce era de predat în ziua respectivă, la fel şi conducerea şcolii, iar dascălii chiar se asigură că elevii au înţeles noţiunile ce le-au fost predate.
Astfel, timpul petrecut acasă este rezervat familiei, hobbyurilor şi altor activităţi de recreere.
Ce au ei şi nu avem noi
Finlanda se numără printre sistemele de succes în educaţie incluse în cartea „A World-Class Education: Learning from International Models of Excellence and Innovation”, alături de Singapore, Canada, China şi Australia.
Iată elementele comune ale acestor sisteme care asigură un viitor mai bun copiilor:
- viziune şi leadership;
- aşteptări/ standarde ridicate comunicate clar şcolilor, elevilor şi părinţilor;
- devotament pentru echitate;
- profesori şi lideri de înaltă calitate;
- alinierea curiculară şi coerenţă în implementare;
- management transparent şi responsabilitate;
- motivaţia elevilor;
- interconectarea globală şi orientarea către viitor.