7 motive sa nu faci un MBA (in Romania)
1. Un MBA nu te mai ajuta atat de mult sa obtii un job bine platit.
In urma cu trei ani, o diploma de MBA/EMBA era un plus peste alti candidati si garanta, in cele mai multe cazuri, un plus de atractivitate in ochii angajatorilor si un pachet de compensatii si beneficii mai consistent, spune Minola Jac, PR & Marketing Manager in cadrul Gi Group.
“In multe descrieri de profil de candidat ideal, MBA/EMBA era mentionat ca fiind un avantaj. Pentru anumite pozitii de top manangement, chiar era un ‘must’, o conditie obligatorie.Criza a anulat multe repere din HR, iar semnificatia MBA/EMBA nu face exceptie”, afirma reprezentanta companiei de recrutare.
2. Nu e momentul sa te imprumuti
Daca nu ai o suma consistenta pe care nu stii cum s-o cheltuiesti, nu e indicat sa faci acum, cand piata muncii este in recesiune laolalta cu intreaga economie a tarii, un imprumut la banca pentru a-ti plati studiile.
3. Ca sa nu descoperi ca sistemul de invatamant in Romania nu s-a schimbat aproape deloc si dialogul cu profesorul e de cele mai multe ori invechit
Daca te inscrii la un MBA in Romania, s-ar putea sa ai surpriza sa reintalnesti fostii “profesori-dinozauri” care te-au plictisit in timpul facultatii, aplicand aceleasi metodologii invechite de predare. Alternativa? Un MBA in strainatate, orientat mai mult catre latura practica si mai putin pe teorie, dar la un pret cel putin dublu.
4. Nu te inscrie la un MBA daca nu esti sigur ca iti recuperezi investitia
ROI este important atunci cand iti propui un MBA mai ales cand ai in vedere unul foarte scump.
“Din experienta proiectelor noastre de recrutare, un MBA este un element suplimentar in profilul unui manager si nu garanteaza succesul acestuia in competitia pentru un anumit post. Cu siguranta, un MBA ofera o serie de cunostinte teoretice si ajuta in dezvoltarea unor abilitati, dar nu este determinant in selectarea unui manager. Majoritatea clientilor pentru care am desfasurat proiecte de recrutare nu au cerut in mod specific absolventi de MBA, acest criteriu fiind considerat cel mult un ‘bonus’ al respectivului profil profesional”, spune Raluca Elgyar, HR Consultant la AVA Human Resources.
5. Pentru a nu-ti periclita sansele de angajare
“Exista cazuri, nu putine, cand candidati absolventi de astfel de cursuri au optat sa nu le includa in CV pentru a nu-si limita sansele de angajare. Nu doreau sa para ‘supra-calificati’ sau sa dea impresia ca sunt ‘scumpi’, intr-o piata in care multe companii au ajuns sa ia decizii bazate pe cost”, ne-a declarat reprezentanta Gi Group.
“Pe de alta parte, exista pozitii si companii pentru care o experienta MBA/EMBA distinge un candidat dintre altii si il pozitioneaza superior. Daca inainte discutam de un ‘trend’ in care MBA/EMBA aduceau un plus oricarui candidat, acum nu mai putem generaliza si trebuie sa luam in calcul fiecare candidat in parte, cerintele unei anume pozitii si politica fiecarui angajator”, spune Minola Jac.
6. Timpul nu inseamna doar bani, ci si familie
Daca lucrezi de dimineata pana seara si crezi ca petreci prea putin timp cu familia, un MBA ar putea insemna un dezastru pentru viata ta personala. De asemenea, nu te apuca de un MBA daca nu ai estimat bine care va fi impactul pe termen scurt si mediu asupra carierei tale. Cu alte cuvinte, daca un MBA te va impiedica sa-si faci bine munca la serviciu si sa avansezi profesional pana la absolvire, asteapta momentul potrivit.
7. Consideri ca “scoala vietii” e de ajuns
Nu te inscrie la un MBA doar pentru ca ai impresia ca astfel vei patrunde intr-un grup select. Daca lucrezi intr-un domeniu in care nu ai nevoie de cunostinte teoretice, ci de pragmatism, intuitie si inspiratie, un MBA s-ar putea sa nu-ti foloseasca.