Adevărații lideri vorbesc cu mâinile
Executivii care vor să fie adevărați lideri și care vor să transmită un mesaj unitar al cuvintelor și al gesticii trebuie să știe, mai întâi, să-și sincronizeze mintea și copul.
Mai multe studii au demonstrat că oamenii care reușesc să-și îmbrace mesajul într-un ambalaj cât mai interactiv din punct de vedere vizual, adică să se folosească de gesturi într-un mod inteligent, sunt percepuți drept calzi, agreabili și plini de energie.
La polul opus, cei care vorbesc în public de parcă ar fi stane de piatră sau ale căror gesturi sunt mecanice sau de lemn sunt percepuți drept persoane logice, reci și analitice, potrivit unor studii citate de Forbes.
Iată, așadar, și motivul pentru care un lider adevărat trebuie să fie capabil să se exprime și cu vorbele, dar și cu mâinile. Un mesaj își pierde întotdeauna din putere dacă gesturile și cuvintele nu se completează unele pe altele.
Ca un executiv să se poată numi lider, trebuie să fie capabil să comunice eficient și prin ceea ce exprimă întregul lui corp. Dacă vrei să ai comunicarea nonverbală la degetul mic, atunci să facem o scurtă trecere în revistă a tipurilor de gesturi.
Gesturile emblematice sunt acele gesturi care diferă de la cultură la cultură și pe care le învățăm din familie, de la școală și din grupurile sociale din care facem parte. Procesate în emisfera stângă a creierului, gesturile emblematice înlocuiesc cuvinte. De exemplu, când vrea să pună accentul pe ceva bun, un lider poate să ridice degetul mare de la mână.
Gesturile pacificiatoare ne liniștesc, dar demonstrează cât de stresați suntem. Acestea se văd cu ochiul liber: ne jucăm cu pandantivul de la gât, cu inelul de mână, ne ținem brațele unul peste altul, de parcă am vrea să ne luăm singuri în brațe, ne frecăm pe frunte, ne jucăm cu părul. Și lista poate continua.
Gesturile ilustrative sunt nelipsite din comunicarea nonverbală. Le folosim, de regulă, spontan, fără să ne dăm seama, atunci când vrem să subliniem anumite cuvinte pe care le spunem.
Astfel de gesturi sunt:
– arătarea cu degetul – este un gest parental. Nu este perceput ca un gest care să transmită autoritate ci, dimpotrivă, sugerează pierderea controlului și o agresivitate juvenilă;
– mâinile pe șolduri – fie că este vorba despre un copil mic sau despre un CEO, mâinile ținute pe șolduri reprezintă unul dintre cele mai comune gesturi și se traduce printr-o atitudine independentă și plină de încredere;
– mâinile ascunse – încă din preistorie, simbolizează neîncrederea.
Dar ce contează cel mai mult în ceea ce privește comunicarea nonverbală este autocunoașterea. Da, adevărații lideri vorbesc cu mâinile, dar reușesc să facă asta pentru că își cunosc propriile gesturi, reacții și posturi.