Angajatorii preferă să mai aştepte decât să recruteze pe oricine în poziţii-cheie
„Deficitul de personal calificat are două cauze: în primul rând, candidaţii într-adevăr bine pregătiţi sunt rari şi pe de altă parte, nici companiile nu mai angajează pe oricine, ci preferă să ţină posturi descoperite decât să aducă în organizaţie personal nepotrivit”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder, una dintre principalele companii de HR şi recrutare din România.
Compania a înregistrat în primele şase luni ale anului un avans de 131,5% al veniturilor pe segmentul de recrutare şi estimează o evoluţie cel puţin similară în cea de-a doua jumătate a anului. „După perioada de vară, toamna vine cu o cerere în creştere pe segmentul recrutare – cerere ce ţine cont de cele două condiţii menţionate anterior: deficit de candidaţi de calitate, respectiv timpi mai lungi de selecţie”, a precizat Bogdan Florea.
Astfel, recrutările vizează preponderent potenţialii angajaţi în domeniul IT, unde sunt căutaţi programatori pe diverse platforme. De asemenea, domeniul bancar recrutează masiv: de la reprezentanţi de vânzări până la directori de sucursale şi de regionale, în timp ce în retail cei mai căutaţi pentru recrutare sunt candidaţii pentru poziţii de director de magazin. Angajatorii din domeniul producţiei auto caută, de asemenea, directori de producţie, directori de achiziţii, directori financiar-contabili etc.
Ofertele salariale pentru aceste poziţii au revenit practic la nivelurile de dinainte de recesiune pe fondul nevoii angajatorilor de a lucra cu specialişti bine pregătiţi şi cu experienţă. „Diferenţa de ofertă salarială (salariu plus bonusuri) pentru un candidat cu referinţe excelente şi unul mediu poate fi de aproape simplu la dublu, însă câştigul pentru companie poate fi înzecit”, explică directorul Trenkwalder.
Astfel, cele mai mari valori medii ale ofertelor salariale sunt de 1.500 – 2.000 de euro, net, în domeniile IT (senior în programare) şi bancar (calificările menţionate anterior), însă pot depăşi şi aceste niveluri în cazul candidaţilor cu referinţe excelente. De exemplu, ofertele pentru atragerea personalului de calitate sut în medie cu 30% peste salariul curent, cu vârfuri de 50% în cazurile speciale enumerate anterior.
„Odată cu ieşirea din recesiune şi cu relansarea multor afaceri, companiile, în special cele mari, au reînceput să investească în creştere şi în oameni. Bătălia se va da în continuare pe oameni mai bine pregătiţi, care sunt mai eficienţi şi pot genera o profitabilitate mai mare companiilor angajatoare”, spune Florea.
Compania cu sediul central în Sibiu a înregistrat în primele şase luni ale anului venituri de aproape 11 milioane de euro, cu 30,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010.