Ce soluții high-tech pot fi folosite în agricultură
România are şansa să facă paşi importanţi de la o agricultură tradiţională la una performantă şi eficientă, profitând de inovaţiile din domeniu pe plan mondial. Un exemplu: livezile care rodesc încă din primul an. “Sistemul inovator, implementat în Olanda şi testat în ţara noastră, poate tripla producţia de fructe a pomicultorilor români, cu până la 60 de tone de mere la hectar şi cu un consum de apă redus la jumătate”, a precizat Florentina Nanu, reprezentant HollandFruitHouse.
Noua tehnologie presupune plantarea unui senzor la rădăcina mărului, care oferă informaţii despre umiditatea şi substanţele nutritive de care are nevoie planta. Acesta poate fi controlat de la distanţă, de pe laptop sau telefonul mobil. Sistemul oferă şi soluţii de tratament pentru pomii ameninţaţi de secetă, insecte sau paraziţi.Un al doilea exemplu sunt sistemele de seră care minimizează resursele de producţie. “Cu material şi cunoştinţe testate şi implementate în Olanda, legumicultorii români pot reduce consumul de apă de la 60 la 4 litri, pentru a obţine un kilogram de legume gustoase”, a spus Florin Munteanu, reprezentant Holland House of Horticulture.
Experţii olandezi mai au soluții tehnologizate pentru instalaţii de umbrire, controlul climatului, automatizare, substrat, sisteme de sortare şi ambalare. Toate au fost prezentate în cadrul târgului Indagra. Cu o suprafaţă agricolă de doar 2,3 milioane hectare, de aproape şapte ori mai mică decât cea a României, Olanda este unul dintre cele mai de succes modele de agricultură. Este cel mai mare exportator de know-how din Europa şi al doilea exportator de produse agricole din lume, după SUA.