Companiile și efortul lor în combaterea schimbărilor climatice: până în 2050, emisii zero pentru gazele cu efect de seră
Temperaturile nu mai sunt constante, cum erau altă dată. În ultimii ani, anotimpurile s-au amestecat, lucru care a dus la mari riscuri pentru producția de alimente și nu numai. În același timp, producția și consumul de alimente reprezintă o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră (GES). Prin urmare, acestea din urmă trebuie scăzute până în punctul zero.
În acest sens, compania Nestlé își va reduce la jumătate emisiile de GES până în 2030, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.
Emisii nete zero înseamnă reducerea drastică a emisiilor de GES de-a lungul întregului lanț alimentar, Farm-to-fork, împreună cu implementarea de proiecte de stocare a dioxidului de carbon în sol și prin plantări de copaci.
Trecerea la agricultura regenerativă – Peste două treimi din emisiile companiei provin din producția de ingrediente agricole pe care le folosește. Pentru a combate emisiile agricole, compania va transforma, împreună cu partenerii săi, modul de producție a alimentelor. Practicile agricole intensive vor fi transformate în agricultură regenerativă, în beneficiul naturii și în vederea asigurării unui venit decent fermierilor, atenția concentrându-se mai ales spre sprijinirea generației tinere care lucrează în agricultură.
Soluri sănătoase – O treime din suprafața solului la nivel mondial este deja degradată prin practicile agricole curente. Pentru a opri această tendință, compania susține și recompensează fermierii pentru utilizarea unor cantități cât mai mici de pesticide și aplică tehnici, precum: acoperirea permanentă a solului, rotația culturilor și prelucrarea redusă a solului. Acest lucru va ajuta la captarea unei cantități mai mari de carbon și apă în pământ, și la crearea de soluri mai sănătoase. Compania a inițiat deja astfel de programe în Franța și Marea Britanie și le va extinde în toată regiunea, începând cu Italia și Ungaria. În următorii cinci ani, aceasta va obține 20% din ingredientele sale cheie din agricultura regenerativă, și 50% până în 2030.
Aprovizionare durabilă cu cacao și cafea – Cacao și cafea sunt două ingrediente cheie pe care Nestlé le folosește în multe dintre produsele sale din regiune. Până în 2025, 100% din cacaua și cafeaua utilizate de companie vor fi obținute în mod sustenabil. Ca acest lucru să fie posibil, compania și fermierii cu care cooperează lansează un plan ambițios de reîmpădurire. Pentru compensarea cantității de gaze cu efect de seră până la emisii nete zero, compania s-a angajat să planteze în fiecare an cel puțin 20 de milioane de copaci până în 2030, în zonele din care obține ingrediente.
Regândirea metodelor de producție și transport – Până în 2025, compania va utiliza energie electrică 100% verde în toate cele 800 de fabrici și birouri internaționale. Deja peste 80 de fabrici din cele 129 din zona EMENA folosesc exclusiv energie verde.
Pe plan local, Nestlé România își va accelera demersurile deja începute în anii anteriori, de la reducerea constantă a cantității de gaze cu efect de seră, apă, deșeuri, la tranziția către energie electrică verde în proporție de 100% în anii următori, jucând în același timp un rol cheie în procesul de adoptare a unor practici sustenabile pe plan național.
În cadrul proiectului POPAS 2020, Nestlé România a lansat primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate în 2019, când 500 de voluntari au colectat peste 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare. De asemenea, a avut loc și o acțiune de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, care vor neutraliza în total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieții, plantați pe o suprafață de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc.
Indicatorii de sustenabilitate pentru România arată o scădere de 88% a consumului de apă începând cu 2011, o scădere de 85% în ceea ce privește cantitatea de deșeuri și o scădere de 72% în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, urmând să lucrăm în continuare îndeaproape cu partenerii locali pentru extinderea acestor practici.
Nestlé va investi la nivel global 3,2 miliarde CHF în următorii cinci ani pentru a accelera activitatea pentru emisii nete zero, inclusiv 1,2 miliarde CHF pentru a declanșa agricultura regenerativă pe întregul lanț de aprovizionare, de la fermă la consumator (Farm-to-fork).