Cu cât timp înainte te pregătești de MBA?
Pregătirea pentru a accesa un program MBA poate dura de la 6 luni până la 2 ani. Alegerea şcolii poate fi, câteodată, chiar cel mai dificil pas, deoarece trebuie luate în calcul foarte multe variabile, de la timpul petrecut la cursuri, până la taxele de şcolarizate. Mai jos găsiţi câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă pregătiţi.
Elaborați o listă cu școlile la care vreți să mergeți. Vă puteți înregistra la cât de multe școli vreți, doar că trebuie să luați în considerare faptul că fiecare dintre acestea are o taxă de participare. Chiar dacă aveți deja idee ce vreți să faceți mai departe în carieră, nu este neapărat ușor să alegeți o școală. Preferați o şcoală de business din ţară sau una din străinătate? Din Europa sau din SUA? Dacă intenționați să vă înscrieți la un program de top, alegerea şcolii, a ţării în care veți studia, ţine exclusiv de ceea ce vreți să obțineți ulterior. De exemplu, dacă vreți să învăţați într-un cadru internaţional cu studenţi din zeci de alte ţări de pe diferite continente, atunci cel mai bine este să alegeți o şcoală din SUA, Marea Britanie sau chiar Asia. Dar, cel mai probabil, dacă nu vreți să vă părăsiți jobul şi familia pentru o perioadă lungă de timp, veți fi tentat să alegeți o şcoală locală. Mai ales, că multe dintre şcolile care au programe în România sunt internaţionale şi au profesori străini. De asemenea, mai există posibilitatea unui program de MBA modular sau chiar a unuia online.
Alegeți 4-5 școli, printre care să se găsească atât școli foarte bune la care credeți că șansele sunt minime, cât și școli mai accesibile la care să fiți siguri că intrați, așa încât eforturile de un an să nu fie în zadar.
De la 4 până la 6 luni de pregătire veți avea nevoie pentru testele TOEFL și GMAT. TOEFL este un test internațional de limba engleză, iar GMAT-ul este un test necesar de admitere pentru școlile de afaceri din întreaga lume. Trebuie să vedeți condițiile fiecărei școli, pentru că unele școli pot cere doar GMAT-ul. Ambele teste se plătesc.
În perioada septembrie – noiembrie se deschid înregistrările la școli și deja puteți accesa școlile dorite pentru a vedea condițiile lor. De obicei, școlile cer eseuri de motivare, scrisori de recomandare, iar dacă sunteți selectat în prima etapă, în a doua etapă va trebui să treceți un interviu.
O atenție deosebită ar trebui acordată activităților extracurriculare și datelor importante din CV. Nu vă temeți să negociați pentru anumite condiții, chiar dacă par a fi bătute în cuie.
Acest articol a fost publicat în Ghidul MBA 2017 – supliment editorial anual al Revistei CARIERE.