Cum ies taticii din criza?
Un job nou
Pana in noiembrie anul trecut, Eugeniu Orlov se trezea dimineata pentru a se duce la biroul sau din cadrul Fabricii de Timbre, Posta Romana, unde lucra ca specialist protectie civila. De patru luni, el este unul dintre cei peste 32.000 de tatici care au ales sa intre in concediul de ingrijire a copilului. „La 6-7 dimineata, micuta Elena da desteptarea. Mancam, schimbam scutecul, mai dormim pana la 10, cand iar luam masa. Apoi ne jucam, urmeaza biberonul de dupa-amiaza, si suntem gata sa mergem in parc”. Seara, mama, revenita de la serviciu, intra in schimbul doi.
In toamna, cuplul a luat decizia ca la incheierea concediului postnatal al sotiei, ingrijirea copilului sa cada in mainile tatalui. Promisiunea angajatorului mamei de a o promova in cazul in care va reveni la post si faptul ca venitul acesteia este de trei-patru ori mai mare decat al sotului, au fost suficiente motive pentru a inclina balanta in aceasta directie.
Conform legii, indemnizatia lunara este in cuantum de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate de catre solicitant in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. „In vremurile tulburi de acum, aveam de ales intre o indemnizatie de aproximativ 2.500 de lei (pe care ar fi obtinut-o sotia) sau de 700 de lei (suma cuvenita in cazul meu), in conditiile in care doar chiria ne costa 1.100 de lei, iar daca n-o platim ajungem in strada, cu tot cu copil”, explica tanarul.
Daca procedura de acordare i s-a parut simpla, iar sefii sai au aplaudat intentia, cei mai multi dintre cunoscutii sai au ramas uimiti. „Multi traiesc cu mentalitatea de acum 20 de ani, cand era foarte greu sa ingrijesti un copil. Acum, situatia e cu mult imbunatatita. Scutecele se schimba usor, cu biberonul nu e complicat deloc, iar un drum pana la medicul pediatru poate fi privit ca o plimbare”. Dupa ce a oferit explicatiile, unii prieteni au devenit interesati de pasii care trebuie urmati. „In cazul nostru, lucrurile n-au mers ca
pe roate. Din momentul in care mi-am depus dosarul, mi s-a inchis contractul de munca cu fi rma Analog Tv, unde ocupam functia de Operator Imagine. Mai mult, legislatia nu permitea ca indemnizatia sa fi e platita si pentru al doilea copil, chiar daca sunt gemeni (Mihai-Valentin si Narcisa-Maria). Dar in urma procesului contra statului, am avut castig de cauza”, spune Augustin Marius Leahu, un alt benefi ciar al legii.
Suma maxima: 4.000 de lei
Eugeniu Orlov sau alti tatici aflati in situatia sa nu trebuie sa se ingrijoreze ca isi vor pierde slujbele. Conform legii, sase luni de la revenirea la serviciu angajatorul nu te poate concedia. Totusi, domeniile unde lucreaza un numar important de barbati sunt in
cadere libera. Eurostat a dat publicitatii un raport din care reiese ca in ianuarie,
9,3% dintre femeile europene erau in somaj fata de 9,7% dintre barbati.
De curand Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a venit cu alte precizari importante: „Indiferent daca sunt barbati sau femei, cei doi ani de concendiu de maternitate se considera vechime la pensie”, a explicat oficialul. Potrivit statisticilor realizate de catre ministerul pe care il conduce, cele mai multe cereri de acest tip s-au inregistrat in Bucuresti si in judetele: Prahova, Suceava, Iasi, Gorj, Dambovita.
Numarul barbatilor benefi ciari se mentine la un nivel constant, situandu-se intre 18-20%, din total benefi ciari. „In luna ianuarie 2010, au benefi ciat de indemnizatie pentru cresterea copilului un numar de 183.792 persoane, din care 32.409 de barbati. In februarie, numarul acestora crescuse cu aproape 400 de barbati”, afi rma Presedintele Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, Viorel Alexandru. Bucurestiul detine cel mai mare numar de benefi ciari (1.400) care primesc suma maxima (4.000 de ron). Este urmat de judetele Cluj (80 de cazuri), Iasi (79), Timis (74), Ilfov (63), Brasov si Constanta, cu cate 56 de benefi ciari. (Nota: date operative cu caracter statistic).
Un factor care infl uenteaza alegerea concediului de crestere si ingrijire a copilului este educatia sexista si diviziunea de gen a muncii care determina rolurile si stereotipurile de gen (potrivit carora sarcina de crestere si ingrijire a copilului este inca atribuita
doar femeilor sau este considerata o ocupatie exclusiv femeiasca). Un alt factor il constituie diferentele de venituri intre femei si barbati (pay-gap-ul intre femei si barbati pentru Romania este de 12,7% – media europeana este de 17,4%). Barbatii, care au preponderent venituri mai mari decat partenerele lor de viata, aleg sa ramana pe piata muncii, crede Maria Mota, presedinta Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati.
Totusi, imbunatatirea legislatiei, prin adoptarea si modifi carea OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, evolutia contextului socio-economic, dar si campaniile de constientizare a cuplurilor si a tatilor au condus la cresterea interesului pentru aceasta schimbare in cadrul familiilor.
Raportarea indemnizatiei la nivelul castigurilor salariale este un stimulent pentru parintii cu venituri mari, fiind motivati sa se ocupe mai mult de proprii copii si sa nu apeleze la rude sau la bone, este de parere liderul Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A., Bogdan Draghici, care se afla la randul sau in concediul de ingrijire a fiicei sale. In anul anterior nasterii copilului sau, a inregistrat venituri destul de mari din functia de Director de Resurse Umane la o firma. Insa, desi a intrat in concediu din martie 2009, plata a venit abia in vara”. Membrii T.A.T.A., rudele sale si prietenii nu au fost surprinsi de decizia sa, dar celelalte cunostinte s-au mirat, „pentru ca regula in societate este inca alta”.