Cum sa eviti surprizele neplacute in recrutarea angajatului ideal
Daca nu este un post nou creat, de cele mai multe ori procesul de recrutare incepe o data cu plecarea unui membru al echipei. Daca fostul angajat te paraseste, incerca in interviul final, sa intelegi motivele pentru care a decis sa plece, pentru a evita eventuale greseli de management in viitor, cu urmatorul angajat.
Apoi, o strategie de recrutare sanatoasa nu se limiteaza doar la selectia candidatului care se prezinta bine la interviu. Sarcinile noului salariat trebuie clar stabilite inainte de a posta anunturile de angajare. In acest fel, se limiteaza riscurile de a alege o persoana neproductiva pe baza unei fise de post formulate gresit si vom atrage angajati care vor adauga valoare rolului lor si organizatiei. In general, atunci cand angajezi o persoana, trebuie sa te intrebi daca, pe langa calitatile profesionale, impartaseste valorile organizatiei si valorile celui caruia ii raporteaza direct. Vei evita astfel discutiile neconstructive, conflictele si, in final, lipsa de performanta – care ar putea avea impact nu numai asupra relatiei angajat-sef, ci si asupra atmosferei din intregul departament.
Iata cateva idei personale pentru a evita acet lucru:
- Stabileste clar profilul angajatului de care ai nevoie! Ia in calcul si calitatile profesionale, dar si valorile individului! Un individ poate avea rezultate pe termen lung intr-o organizatie doar daca impartaseste aceleasi valori.
- Formuleaza anuntul de angajare cat mai clar si promovati-l cat mai bine pentru a atrage cei mai competenti angajati! Modul de realizare a anuntului si modul de promovare sunt doi factori cheie in cautarea angajatului ideal. La fel ca in marketing, incerca sa tintesti nisa care trebuie!
- Daca este posibil, faceti public numele organizatiei in anuntul de angajare! Din dorinta pastrarii confidentialitatii, multe companii nu isi dezvaluie numele si astfel, angajatul vine la un interviu fara sa aiba vreo informatie si fara sa se pregateasca. Acest lucru este consumator de timp pentru cel care intervieveaza candidatii si intr-o firma mica poate deveni foarte neproductiv.
- Creeaza o atmosfera netensionata si discuta liber de la prima intalnire! Observa candidatul in situatii cat mai diverse, analizandu-i in detaliu reactiile!
- Cere referinte de la fostii angajatori, dar fii foarte atent! Este de dorit ca referintele sa fie de la mai multe persoane, nu numai de la una. In functie de omul pe care doresti sa il angajezi, verifica si profilul pe Linkedin si vezi daca are recomandari acolo! Sunt foarte greu de obtinut.
- Nu il lasa pe candidat sa vina cu raspunsuri prefabricate! Ca manager, trebuie sa iti dai seama daca angajatul a venit cu raspusurile invatate din carti ca sa „dea bine” la interviu. Exista foarte multe publicatii care ii invata pe angajati cum sa se comporte in diverse situatii. Pentru a putea verifica acest lucru, pune-l in diverse situatii concrete si vezi cum se descurca!
- Nu exagera cu cerintele postului! Sigur, ca manager ne dorim cel mai bun angajat in orice post din companie. O mare greseala ar fi sa recrutam angajati supra-calificati. Cauta omul potrivit pentru locul potrivit!
Florin Scarlat,
General Manager Bit Solutions