De ce urmează românii un program de MBA
De ce ai ales să studiezi un program de MBA?
Am căutat mai mult de doi ani de zile până am decis să particip la acest MBA. Am fost la toate târgurile de MBA-uri, am citit tot ce era de citit… Am ales să urmez cursurile unui astfel de program din dorința de perfecționare, de a fi eu mai bun.
Cât de greu e pentru tine să vii din Brașov și să participi la cursurile acestui program, mai ales că EMBA-ul de la MsM este unul dintre cele mai solicitante?
Avem cursuri vinerea de la 14:00 la 21:00, sâmbăta și duminica de la 09:00 la 16:00. Pe lângă asta avem și proiecte, în cadrul cărora se lucrează în echipe. Vin de multe ori și în timpul săptămânii la București. Programul este unul intensiv, nu e ușor. Dar când faci ceva ce-ți place, vii cu plăcere la cursuri. Mi-am dorit să fac un MBA, simt că mă doare, pentru că îl plătesc din buzunarul meu, dar vin cu plăcere la aceste cursuri și nu îl simt ca pe o povară.
Ce crezi că ai învățat până acum la curs și ai putut aplica în job?
Am învățat că dacă lucrezi în echipă ai mai multe de câștigat. De fapt, MBA-ul nu este legate de cât înveți dintr-o carte sau dintr-un curs, ci despre cât de mult învățăm unii de la ceilalți, cât de mult ne ajutăm unii pe ceilalți să creștem împreună, pentru că lucrezi foarte mult în echipe la diverse proiecte.
Ai venit la MBA și pentru că, după ce acumulezi anumite cunoștințe, vrei să avansezi în companie? Vrei să devii antreprenor?
Nu cred că mai există angajator care să zică: „Bravo, ai terminat MBA-ul, ia 1.000 de euro, te facem manager”. Nu cred că există așa ceva și oricum nu am venit pentru asta. Școala aceasta are o puternică componentă de antreprenoriat. Ce învăț eu aici este să devin antreprenor în jobul meu. Da, peste 2-3 ani de zile, dacă aș găsi o oportunitate bună de business, aș încerca să merg și către antreprenoriat. Eu am mai avut o încercare în această zonă. Știu cât de greu e, cât de bine pregătit trebuie să fii. Fără o idee bună, nu aș mai încerca să demarez o afacere.
Ce ți-a lipsit atunci când ai avut prima încercare de a deveni antreprenor?
Experiența, cunoștințele, șansa…
Îți plătești singur cursurile. Ai încercat să contractezi un împrumut pentru a plăti MBA-ul?
Eu am gândit altfel această problemă: Am așteptat până am ajuns la un nivel salarial care să îmi permită să duc un trai decent, dar să pun și o sumă deoparte, pe care să o folosesc pentru a-mi plăti cursurile. Un împrumut bancar, cu dobânda aferentă, mi s-a părut că face cursul nerentabil.
Cum se împacă munca, MBA-ul și familia?
Încă se împacă, sunt la început. Lipsesc mult de acasă, eu lipseam mult și prin natura jobului. Cu munca se împacă bine pentru că aplic tot ce învăț aici la job. Prima parte a cursurilor de MBA au fost legate de zona de soft skills, care pentru mine sunt vitale în jobul de zi cu zi.
În ceea ce privește familia, lucrurile sunt un pic mai dificile. Programul este foarte încarcăt și depinde de tine cum reusești să faci lucrurile să meargă pentru amândoi, nu doar pentru tine.