Doar 2% dintre absolventii de facultate fac un MBA
Cei mai multi tineri isi continua studiile in primii trei ani de la terminarea facultatii, iar persoanele care au cele mai multe studii lucreaza in companii private cu peste 50 de angajati. Printre motivele care ii determina pe absolventii de facultate sa-si continue pregatirea dupa absolvirea primei facutati se numara pasiunea pentru un anumit domeniu, dorinta de a deveni mai buni din punct de vedere profesional si obtinerea unui loc de munca mai bine platit, din aceasta ultima categorie facand parte peste un sfert din respondenti.
Pentru a le oferi angajatilor cursuri de formare profesionala, companiile apeleaza la persoane cu experienta din interiorul organizatiei sau cauta firme specializate. Cele mai multe cursuri au fost destinate top si middle management-ului. Potrivit GfK, angajatii companiilor de stat au participat mai mult la cursuri de dezvoltare profesionala decat cei din companiile private.
In 2009, jumatate din tinerii chestionati nu au participat la niciun curs de pregatire profesionala sau personala. Doar un sfert dintre cei care au urmat anul trecut cursuri de dezvoltare profesionala le-au platit singuri, restul le-au facut fie prin intermediul companiei la care lucreaza, fie au urmat cursuri gratuite, cele mai cautate fiind cele de comunicare. Tinerii care au liceul ca ultima scoala absolvita participa intr-o masura mai mica la cursuri de dezvoltare profesionala decat cei cu studii universitare.
Studiul a fost realizat in martie 2010 pe un esantion de 600 de respondenti intre 18 si 44 ani din mediul urban, absolventi de liceu sau de facultate.