Dorin Crizbășan, omul de afaceri care a obținut recunoașterea novacului afumat la nivelul UE
Dorin Crizbășan, patronul Doripesco, este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți oameni din Brașov, nu doar pentru succesul în business, cât pentru felul în care a știut să se implice în comunitate.
Conduce o afacere în domeniul piscicol „dezvoltată cu pasiune și devotament, cu dragoste pentru profesiune și respect pentru natură”, după cum spune. Povestea sa și a businessului de care și-a legat numele începe acum mai bine de 20 de ani, când aproape nimic nu prefigura ce avea să urmeze.
Astfel, în 1995, imediat după ce a terminat liceul, Dorin Crizbășan s-a angajat în cadrul pescăriei din Dumbrăvița acesta fiind primul său contact cu o afacere axată pe creșterea peștelui.
Cucerit de noua ocupație și mai ales de zona Dumbrăviței, ce și-a căpătat în timp renumele de Delta din Carpați, Chizbășan avea să pună, după numai trei ani, bazele propriului business care i-a adus de altfel și recunoașterea la nivel național și la nivelul UE. Ce înseamnă acum Doripesco pentru publicul larg? Firma este cunoscută pentru rețetele sale și deține atestat de produs tradiţional, acordat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru nu mai puțin de 7 dintre cele 50 de produse din portofoliu. Cel mai renumit preparat este însă „Novacul Afumat din Țara Bârsei”, care se bucură de certificarea IGP (Indicaţie Geografică Protejată). În 2015, când se punea problema atestării acestuia la nivelul Uniunii Europene, alături de Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibănești și Magiunul de Topoloveni, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii la acea vreme, spunea că demersul este cel mai probabil sortit eșecului, din cauza faptului că produsul este promovat de o firmă și nu de o asociație. Uniunea Europeană a trecut peste acest aspect și, datorită calităților produsului, a conferit novacului statutul de rețetă cu Indicaţie Geografică Protejată. Cazul este singular la nivelul României.
Perseverența și ajutorul celor dragi
Obținerea atestatului IGP pentru Novacul Afumat poate fi considerată cea mai mare împlinire pentru patronul Doripesco, mai ales că procedura a durat nu mai puțin de 7 ani, din 2010, când a fost depusă documentația, până în 2017. De altfel, calitatea care l-a determinat pe omul de afaceri să meargă mai departe de fiecare dată când a întâmpinat un obstacol e tenacitatea. Apoi, e vorba de ambiția de a încerca mereu ceva nou, Crizbășan extinzând an de an afacerea spre domenii conexe pisiciculturii sau ce nu aveau vreo tangență cu acest domeniu. „Datorită începuturilor, creșterea și prelucrarea peștilor reprezintă partea sentimentală a afacerii. În timp, am reușit să ne extindem aria de activitate a companiei spre alte activități cum ar fi turismul, îmbutelierea apei de izvor, creșterea suinelor, creșterea bovinelor, construcțiile și producția de betoane”, ne-a declarat patronul Doripesco.
Tăria interioară i-a venit însă din faptul că avut alături o echipă de oameni devotați și, mai ales, familia, în special pe sora sa, Ruxandra Coc, cu care a colaborat de la început și care acum este diorector de dezvoltare al Doripesco.
Ambiția personală – promovarea Deltei din Carpați
Pe lângă promovarea produselor tradiționale, ambiția patronului Doripesco este de a face cunoscută zona unde își derulează activitatea, respectiv complexul de lacuri de pe râul Hamaradia, recunoscut drept Delta din Carpați, datorită speciilor de păsări specifice doar acestei zone şi Deltei Dunării. „Acest complex de lacuri format pe pârâul Hamaradia reuneşte anual peste 200 de specii de păsări specifice doar acestei zone şi Deltei Dunării. Diversitatea faunistică a făcut ca această zonă să intre sub protecţie europeană prin clasificarea ei ca arie naturală protejată (Sit Natura 2000 şi Sit Ramsar)”, explică Dorin Crizbășan.
Ca să își atingă obiectivul, an de an, patronul Doripesco organizează în zonă campionate de pescuit pentru adulți și sesiuni de birdwatching pentru copii. Și, tot anual, are loc Festivalul Pescăresc Delta din Carpați, Doripesco, cel mai mare eveniment de profil din țară.
Sursa foto: brasov.24fun.ro
Dorin Crizbășan, patronul Doripesco, este nominalizat la GALA CARIERE 2019
Secțiunea
ANTREPRENORIAT PRODUS ÎN ROMÂNIA
Citește și:
Antreprenorești, proiectul care reînvie libera inițiativă la sate
VOTATI AICI câștigătorul secțiunii ANTREPRENORIAT PRODUS ÎN ROMÂNIA