Fenomenul cripto: Top 5 miliardari în bitcoin
Bitcoin este moneda digitală şi sistemul de plăţi cu o capitalizare totală de piaţă de 200 miliarde de dolari potrivit coinmarketcap.com. La lansarea sa, în februarie 2009, un bitcoin era echivalentul câtorva cenți, iar la începutul lunii decembrie 2017, a ajuns și la 11.000 de dolari.
Iată însă că, deși avertismentele de genul celui că monedele virtuale au fost deja adoptate ca refugiu, într-o primă etapă de mediul infracţional şi într-o a doua etapă de micile afaceri care caută să reducă valoarea taxelor plătite (conform unui studiu realizat timp de trei ani de Foundation for Defense of Democracies) sunt ignorate de către “fanii“ criptomonedelor.
Bitcoin fiind considerată de cei mai mulţi ca fiind cea mai de succes monedă, care a schimbat regulile jocului.
Și, nu numai că a schimbat regulile jocului, a și “generat” top 5 miliardari în bitcoin. Top care prezintă 5 cei mai mari investitori în criptomonedă, bazat pe rapoartele media cele mai recente, potrivit investopedia.com.
1. Barry Silbert
Barry Silbert este directorul executiv şi fondator al Digital Currency Group. Compania a investit în mai mult de 75 de companii care au legătură cu bitcoin, fiind cel mai mare investitor din lume pe această nişă. Într-o tranzacţie recentă, Digital Currency Group a achiziţionat CoinDesk, un lider în materie de ştiri despre bitcoin şi care organizează conferinţa anuală a industriei criptomonedelor.
Digital Currency Group mai deţine Genesis, o companie de trading ce se concentrează pe bitcoin, precum şi Grayscale, o companie care investeşte în fenomenul cripto.
2. Blythe Masters
Blythe Masters este un fost director de management al renumitei bănci JPMorgan Chase. În acest moment, este director executiv la Digital Asset Holdings. Compania construieşte instrumente bazate pe tehnologia criptării care îmbunătăţesc eficienţa, securitatea şi viteza tranzacţiilor, în special a tranzacţiilor de monede virtuale.
Digital Asset Holdings ţinteşte să introducă tehnologia blockchain în activităţile tipice de pe Wall Street. Compania a strâns peste 60 de milioane de dolari din finanţări şi JPMorgan Chase a fost primul său client care testează tehnologia blockchain pentru a creşte viteza tranzacţiilor.
3. Dan Morehead
Dan Morehead este fondatorul Pantera Capital, primul fond de investiţii care se ocupă exclusiv de criptomonede. Pantera s-a lansat în 2013 şi în acest moment este una dintre instituţiile în a căror posesie se află cele mai multe criptomonede. Fondul de investiţii a livrat un procent al profitului mai mare de 24.000% către investitori de la debutul său.
4. Tyler şi Cameron Winklevoss
Fraţii Winklevoss au fost primii miliardari în bitcoin. Aceştia au investit în bitcoin milioanele de dolari câştigate în urma procesului cu Facebook. Ei susţin că deţin 1% din toate monedele bitcoin aflate în circulaţie.
Fraţii Winklevoss au lansat Gemini – primul exchange de criptomonede reglementat din lume. Exchange-ul este folosit pentru a seta preţul bitcoin în contractele viitoare ale Chicago Board Options Exchange (CBOE).
5. Michael Novogratz
Miliardarul Michael Novogratz a investit mai mult de 30% din averea sa în criptomonede. A început în 2015 anunţând un fond de investiţii de 500 mil euro, care include 150 mil. dolari din propria avere, în 2017.
Novogratz a devenit de asemenea şi un specialist proeminent în oscilaţiile preţului bitcoin, acesta previzionând că preţul bitcoin va creşte la 40.000 de dolari până la sfârşitul lui 2018.
În altă ordine de idei, dar pe aceeașit temă, frații gemeni Tyler și Cameron Winklewoss, cei care l-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg, susținând că a furat ideea platformei Facebook, au câștigat mai mult de un miliard de dolari după ce au valorificat creșterea uimitoare a cripto-valutei Bitcoin, scrie ziarul britanic The Telegraph.
Potrivit sursei citate, cei doi frați au investit acum patru ani în moneda virtuală Bitcoin suma de 11 milioane de dolari, ceea ce-i face să ajungă drept unii din cei mai bogați membri al clubului Bitcoin. La acea perioadă, prețul pentru un bitcoin era de 120 de dolari. Între timp, prețul unei singure unități a crescut de 90 de ori.