Investește atunci când alții se tem. Modurile de a acționa ale unui om de afaceri din Renaștere
Fugger este un bancher german care a trăit la începutul secolului al XVI-lea. Teoretic pare o informație banală, care nu oferă nici măcar o schiță de personalitate. Dar, acest Jacob Fugger pe numele lui întreg, acest renascentist este considerat a fi un fel de prim om de afaceri modern. “Investește când alții se tem”, fiind numai una dintre lecțiile sale.
O figură renascentistă uitată în mare măsură, dar a cărei avere este estimată a fi fost cu mult peste cea a lui Bill Gates cel din zilele noastre. Nu este deloc clar dacă Jacob Fugger a fost cu adevărat “cel mai bogat om care a trăit vreodată”, așa cum susține titlul unei biografii a lui Greg Steinmetz. Dar se pare că a acumulat în mod semnificativ mai mulți bani decât oricare dintre “recoltele” actuale de multimilionari.
Indispensabil
Steinmetz încearcă cu înverșunare să argumenteze, pentru relevanța contemporană, că Fugger a fost “primul om de afaceri modern”. După cum subliniază analiștii, până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, majoritatea oamenilor trăiau într-o stare de mare sărăcie. Iar vremurile erau cum erau (uneori nu foarte diferite de cele de azi…). Fugger s-a făcut indispensabil unor oameni bogați, prin finanțarea războaielor, revoltelor, etc. În speță, Jakob Fugger cel Bogat (în germană Jakob Fugger der Reiche) a fost un prosper comerciant al Germaniei secolului al XVI-lea. Cel mai bogat membru al familiei Fugger (o familie de bogatași a cărei istorie se întinde de la jumătatea secolului al XIV-lea până pe la jumătatea secolului al XVI-lea). A fost considerat cel mai bogat om al timpului său. Ajunge chiar să finanțeze campania militară a împăratului Maximilian I în Italia și să îl împrumute pe Carol Quintul.
Unul dintre schemele sale de bani l-a provocat pe Martin Luther să scrie cele 95 de teze ale sale. Și să pună bazele Reformei. Printre altele, Fugger și banii lui au dat votul lui Charles V din Spania și l-au pus pe Charles stăpân pe un imperiu la fel de mare ca cel al lui Napoleon. Averea lui Fugger a fost în valoare de aproximativ 400 miliarde dolari în dolari curenți în momentul decesului său în 1525 – sau 2% din PIB-ul Europei la momentul respectiv (John D. Rockefeller era aproape în termeni de dolari, dar bogăția lui era egală cu o parte mai mică a economiei SUA).
Două lecții importante
“Investește atunci când alții se tem”. Fugger a făcut două pariuri masive care i-au asigurat averea. Primul a fost acela de a-l finanța pe arhiducele Sigmund de Tirol atunci când se pare că Veneția avea să preia ducatul. Bancherii obișnuiți ai ducelui au refuzat să-l finanțeze. Fugger a venit și a oferit tot ceea ce…putea. Ducele s-a stabilit cu Veneția. În schimbul sprijinului său, Fugger a închis concesiunea celei mai mari mine de argint de pe pământ. Fugger a investit și în minele de cupru din Ungaria, când alții se temea de o invazie turcească. Turcii au sosit în cele din urmă – dar numai după moartea lui Fugger…
“Fiți indispensabili”. Fugger știa totul și folosea acest “totul” pentru a se izola de monarhii care ar fi putut să-și renege împrumuturile fără consecințe. Fugger avea ceva fără de care “împrumutații” săi nu puteau trăi: abilitatea de a scoate sume imense într-o clipă. Cei datori lui Fugger nu îl plăceau nici pe el, nici termenii lui. Dar nu au putut trăi fără el…
Surse: New York Times, MarketWatch, Wikipedia
Foto: “The Portrait of Jakob Fugger” de Albrecht Dürer (pictură realizată în jurul anului 1520)