Maturizare pe timp de criza
Repozitionarea
Cat costa aceasta "maturizare" a Interamerican? Cifrele vehiculate indica faptul ca numai in campania de schimbare a imaginii, care a pornit la jumatatea lunii februarie, sunt investite doua milioane de euro. O suma destul de mare, ar spune unii, avand in vedere contextul instabil al economiei. Insa aceasta este doar o parte din suma totala care va fi investita pentru intreaga repozitionare a Interamerican pe piata autohtona, adica in jur de 20 de milioane de euro.
Desi procesul de repozitionare a debutat oficial la inceputul lunii februarie 2009 – atunci cand compania de asigurari a preluat numele de Eureko, dupa denumirea grupului olandez din care face parte de opt ani – primii pasi au fost facuti inca din primavara lui 2008, spune Radu Craciun, Director de investitii al companiei. El isi aminteste foarte bine cum totul a inceput in urma cu un an, atunci cand Grupul Eureko a acceptat propunerea Interamerican Romania de a-i prelua numele.
Repozitionarea Interamerican pe piata romaneasca a asigurarilor presupune mai multi pasi, cel mai important fiind schimbarea modului in care compania isi doreste sa fie perceputa. De aici si decizia de a renunta la numele de Interamerican si de a-l folosi pe cel al grupului Eureko, povesteste Radu Craciun. El spune ca ceea ce urmareste in principal organizatia pe care o reprezinta este sa se adreseze unui segment-tinta mai larg decat pana acum, acoperind atat clasa de mijloc, cat si clientii cu o putere financiara mai mare, care sunt mai putin afectati de criza financiara.
Pentru asta, surprinzator, Eureko Romania nu-si diversifica serviciile, ci le restrange. Activitatea companiei se va concentra numai pe segmentul asigurarilor de sanatate, al asigurarilor de viata si pe cel al pensiilor, renuntand astfel – incepand cu data de 1 mai 2009 – la politele de asigurari auto, cargo, pentru raspundere civila si pentru bunuri, care in prezent dau o rentabilitate destul de scazuta. Nici previziunile analistilor nu indica o evolutie prea buna a acestor segmente in urmatorii doi ani.
Concret
Directorul de investitii al Eureko Romania spune ca prefera sa numeasca procesul prin care trece fostul Interamerican drept unul de maturizare deoarece ideea de repozitionare strategica a venit dupa ce el si colegii sai si-au dat seama ca nu vor putea sa concureze cu marii rivali din piata pe intreaga linie de produse. Aceasta chiar si in contextul in care majoritatea competitorilor cu gabarit au probleme in momentul de fata si circula zvonuri ca unii s-ar putea chiar retrage de pe piata din Romania, subliniaza Craciun.
El spune totusi ca miscarile facute de Interamerican nu au fost urmari ale conditiilor economice dificile, ci ar fi venit oricum.
De altfel, primul pas important din strategia Eureko Romania pe termen lung poate fi considerata preluarea fondului de pensii Bancpost, care a fost anuntata la finalul anului trecut si care se va finaliza cel mai probabil in cursul verii. In plus, la data de 18 februarie, Eureko a anuntat ca urmeaza sa se realizeze, tot anul acesta, si fuziunea cu fondul de pensii KD, parte a grupului sloven KD. Concret, acest lucru inseamna ca la fondul de pensii pe pilonul II administrat de Interamerican (peste 250.000 de beneficiari) se vor adauga cei 23.000 de contributori ai Bancpost si alti 6.700 ai KD. In consecinta, Eureko va avea un total de peste 280.000 de participanti pe pilonul II de pensii, depasind astfel fondul AIG (257.000 de contributori) si apropiindu-se vertiginos de Aviva (285.000).
Sansele ca efectele acestei achizitii sa se faca simtite pe termen foarte scurt sunt insa destul de mici. Daca nu va reduce repede din datorii, Eureko va ramane, cel mai probabil, in continuare pe locul 6 in topul celor mai mari companii care detin fonduri de pensii pe pilonul II – in urma Aviva si AIG, care detin cote de piata mai bune dupa activele nete; primele trei locuri sunt ocupate in prezent de ING, Allianz-Tiriac si GENERALI.
De altfel, nici Roma nu a fost construita intr-o singura zi. Radu Craciun spune ca trebuie sa avem rabdare: "Daca ne uitam cu ce nume am concurat si cate companii am lasat in spate, putem considera ca a fost un mare succes pentru noi", spune el, referindu-se la devansarea unor grupuri mari precum BCR, BT Aegon (fondul Bancii Transilvania), BRD si Omniasig, care se claseaza sub Interamerican. BCR, de exemplu, are doar 129.000 de contributori pe segmentul pensiilor din pilonul II. "Faptul ca am reusit aceasta performanta ne-a dat si noua si actionarilor curajul sa incercam sa impingem pedala la maximum pe aceasta piata si sa venim cu achizitia Bancpost si KD".
El sustine ca, dupa fuziunea cu cele doua fonduri de pensii, compania ramane in continuare in cautare de oportunitati, dar se va concentra in special pe procesul de absorbtie al clientilor Bancpost si KD. "Suntem convinsi ca piata pensiilor va continua sa se consolideze in perioada urmatoare", spune Craciun, referindu-se la faptul ca este posibil sa vedem si alte fuziuni in urmatoarele luni. De ce? In primul rand, datorita faptului ca fondurile mici nu vor mai putea supravietui din cauza costurilor fixe mari, care au un impact negativ asupra randamentelor acestora. Iar in al doilea rand, explica el, datorita situatiei financiare internationale, care ar putea determina nume mari sa iasa din piata la un moment dat, in conditiile in care firmele-mama ar fi interesate sa-si imbunatateasca lichiditatea.
Probleme
2009 nu va fi insa un an prea usor pentru Eureko, daca este sa luam in considerare scaderea de aproape 50% a afacerilor, previzionata de unii analisti, ca urmare a incetarii emiterii de polite de asigurari pentru raspundere civila, bunuri, auto si cargo, de la 1 mai. Aceasta in conditiile in care primele brute subscrise s-au ridicat la 24 de milioane de euro anul trecut, din care circa 14 milioane euro au venit din asigurari generale, iar restul din asigurari de viata si de sanatate. Oficialii companiei sunt insa mai optimisti. Carmen Radu, de exemplu, director general adjunct al Eureko, estimeaza ca afacerile companiei vor fi de aproape 70 de milioane de lei anul acesta, cu doar 10% mai mici decat cele de anul trecut.
2009 ar putea fi umbrit si de criza economica, care se va face simtita si in sectoarele pe care se va concentra Eureko Romania. "Situatia financiara dificila in care se afla Romania – care cred ca se va agrava -, ne va afecta din mai multe puncte de vedere", spune Radu Craciun, referindu-se in special la pilonul de pensii obligatorii, unde estimeaza ca nivelul contributiilor va scadea. "Cresterea salariilor va fi mai mica, poate chiar zero, iar cash-flow-urile vor fi in scadere fata de prognozele de anul trecut", explica el. La acestea se adauga si cresterea numarului de someri. Alte greutati apar din directia guvernului, care a decis mentinerea plafonului pentru contributiile la pensiile din pilonul II la 2%, cu toate ca se planuia o crestere de 2,5%. Acesta este un alt motiv pentru care compania va inregistra o scadere a veniturilor previzionate pentru 2009. Pensiile de pe pilonul III, de exemplu, vor fi la randul lor in scadere. In mare parte deoarece, intr-un context dificil, multe firme vor amana planurile de a furniza fonduri pentru pensii private.
Plasa de siguranta
Exista totusi si cateva parti mai luminoase ale businessului, recunoaste Craciun. Partea din afaceri pe care cei de la Eureko mizeaza cel mai mult in 2009 sunt asigurarile de viata si cele de sanatate. Ei estimeaza ca segmentul de asigurari de viata va inregistra o crestere de 32% in acest an, pana la aproape 50 de milioane de lei. De asemenea, segmentul asigurarilor de sanatate ar urma sa creasca cu 87% potrivit previziunilor companiei, depasind cu putin valoarea de 19 milioane de lei. Explicatia pentru asteptarile companiei este simpla: in situatiile economice nesigure, asigurarile de sanatate si pensiile private le dau angajatilor mai mult confort si sunt dovada unui angajament pe termen lung din partea firmei unde lucreaza. De altfel, sanatatea pare a fi plasa de siguranta pe care mizeaza noul Interamerican. Asa se explica si de ce o alta parte din investitiile pe care le va face anul acesta compania vor urmari extinderea serviciilor medicale furnizate de spitalul privat pe care il detine, Euroclinic. Daca maturizarea Interamerican va aduce si cresteri ramane de vazut. Cert este ca, deocamdata cel putin, compania detine cateva carti valoroase, care ar putea fi cele ce o vor scoate cu fruntea sus din criza, daca va sti sa le foloseasca.