MBA-ul care mi-a adus jobul dorit
Înainte de a alege un program de MBA, trebuie să te asiguri că este un program internaţional, recunoscut la nivel mondial, unul cu vechime şi tradiţie, cu un bun sistem de networking. Facultatea Internaţională a Universităţii Sheffield, City College, îmi oferea toate aceste avantaje.
Mi-am ales dintre toate specializările General Management, pentru că ştiam foarte bine unde vreau să ajung: în postura de director general la Coface România (n.r. companie internaţională de risk management). Aveam nevoie de o imagine de ansamblu, astfel că mă ajutau mai puţin celelalte specializări – Marketing, Finance, Logistics Management sau Health Management. Este foarte important ce career path îţi propui, ce obiective ai.
Am început programul în 2009, peste doi ani, în 2011, am avut disertaţia şi am terminat. Am fost printre puţinii colegi care au reuşit să absolve la primul deadline de absolvire. Am fost 30 de colegi în grupa mea şi jumătate au reuşit să ajungă la finalul programului.
De ce s-a întâmplat aşa? Pentru că este un program serios. Presupune mult efort, disciplină, multe weekenduri petrecute studiind şi citind, analizând. Eu în acest timp am avut şi jobul normal şi, bineînţeles, familia, astfel că acest MBA mi-a arătat care este capacitatea mea de autodisciplină. Cursurile au loc în weekend, vineri seară, sâmbătă şi duminică.
Nu oricine poate reuşi fără să îşi dorească acest lucru şi fără să investească timp şi energie în asta.
Ce am învăţat de la acest MBA:
Pe parcursul celor doi ani ai specializării mele, compania în care lucrez de 14 ani trecea printr-un proces de schimbare a culturii organizaţionale. Cursul de Cultură Organizaţională m-a ajutat să înţeleg mai bine cum se efectuează acest lucru şi cât de importantă este cultura fiecărei companii: este, de fapt, acel lucru unic care ne diferenţiază de competiţie. Am înţeles că, având o cultură organizaţională unde toţi colegii împărtăşesc aceleaşi valori şi comportamente, exprimate în practica de zi cu zi, ne va aduce un avantaj mai mare, comparativ cu companiile care nu au o cultură organizaţională puternică.
M-a ajutat să adresez întrebări. M-a ajutat nu doar în carieră, ci şi în dezvoltarea mea personală. Am învăţat să privesc o situaţie sau o dilemă din mai multe perspective, să fiu critic şi să adresez mai multe întrebări.
Am încercat să dau mai departe cele învăţate şi colegilor mei şi să îi fac să fie mai implicaţi în jobul de zi cu zi. Să adreseze mai multe întrebări, să comunice mai mult unii cu alţii.
MBA- ul îţi oferă instrumente de măsurare a performanţei sau de abordare o unei anumite probleme, dar nu acesta este atuul principal al acestui program. Pentru că instrumente de management găseşti şi pe Google. Am rămas mai ales cu partea de leadership, de formare a unei culturi organizaţionale şi, mai ales, o atitudine.
Am văzut cât de mult îi schimbă pe oameni atitudinea ta către ei, faptul că îi încurajezi să acţioneze ca nişte lideri. Îi responsabilizează, îi încurajează enorm şi îi ajută să performeze.
Am cunoscut un profesor foarte drag mie, este vorba despre Leslie Szamosi, îndrumătorul meu de disertaţie. El m-a ajutat şi m-a îndrumat pe parcursul redactării lucrării mele, Organizational Through Production in CEE.
Am învăţat să nu renunţ, chiar dacă procesul unui MBA nu este deloc uşor. Este efort intelectual, teremene strânse de predare a temelor, echilibristică cu viaţa de familie şi jobul. Dar un MBA te ajută să gândeşti diferit, să pui multe întrebări, să îţi măreşti capacitatea de efort şi să cunoşti mulţi oameni foarte interesanţi, prin intermediul networkingului universitar.
Pe mine MBA-ul Sheffield m-a ajutat să-mi văd visul cu ochii. La câteva luni de la absolvire, am fost numit Country Manager al Coface România. În 2000 mă angajam aici, la departamentul de colectare, şi 14 ani mai târziu ajungeam la conducerea companiei.
Constantin Coman, Country Manager Coface România.
Pentru o informare corectă și completă privind piața locală de MBA, vă invităm să consultați Ghidul MBA 2014.