Networking Minds. Puterea minților conectate în rețea
Mințile care gândesc la fel sunt puternice împreună. Dar, pentru a inova, adeseori este nevoie de puterea minților care gândesc în alt fel.
Amy Wilkinson vorbește despre puterea minților conectate în rețea, prin care poate fi valorificată diversitatea cognitivă pentru a găsi soluții și răspunsuri inovatoare. Acestea le rămân adeseori inaccesibile oamenilor care gândesc la fel, care se află în același context și care, în consecință, au perspective și puncte de vedere similare, fac lucrurile în cam același fel, merg pe aceleași căi și ajung la cam aceleași decizii.
TIPURI DE REȚELE
Competițiile cu premii
Concursurile cu premii încurajează competiția și colaborarea, punctează Amy Wilkinson, care îl oferă drept exemplu pe Charles Lindbergh, pilotul american care a câștigat premiul Orteig pentru că a efectuat primul zbor transatlantic fără escală, în 1927. Astăzi, aceste competiții pot fi organizate și prin platforme și forumuri online, care adună împreună oameni din întreaga lume. Alph Bingham, Președinte Co-fondator al companiei Innocentive, a propus înființarea unei platforme pentru cei care au nevoie de soluții și cei care găsesc soluții.
Echipele de proiect (flash teams)
Acestea sunt echipele care lucrează împreună punctual, pe bază de proiect, adeseori chiar de la distanță. Serviciile unui specialist pot fi contractate pe oră și se pot forma echipe foarte funcționale care, după încheierea proiectului, se vor întoarce la viața și la activitatea lor de zi cu zi. Dacă oamenii s-au înțeles și au colaborat bine, echipa se poate reuni pentru alte proiecte. În caz contrar, oamenii pot alege să nu mai lucreze împreună.
Jocuri (gamification)
Utilizarea jocurilor în alte contexte și pentru alte scopuri decât cel de divertisment este o foarte răspândită metodă de învățare, de creare de produse și de soluționare a problemelor complexe. Oamenii participă pentru că jocul este o metodă de lucru distractivă, care construiește încredere între oameni și generează relații de calitate.
Un exemplu în acest sens este jocul Foldit – Universitatea din Washington, care a reușit, în trei săptămâni, să decodeze structura unei enzime apropiate de cea a virusului HIV, problemă rămasă nesoluționată de către specialiști timp de mulți ani.
SPAȚIILE CARE CONECTEAZĂ MINȚI
Spațiul poate conecta mințile în rețea.
Pereții despărțitori și organizarea spațiului în rânduri paralele de scaune, în care oamenii stau cu spatele unii la ceilalți și cu fața la vorbitor nu conectează mințile.
Soluții utile:
Mesele rotunde – oamenii să văd între ei și pot interacționa.
Utilizarea spațiului pe verticală – ideile tuturor sunt scrise pe o tablă sau pe un perete, sunt vizibile pentru toții, cu toții sunt inspirați de ele și-și pot aduce contribuția liber. Dacă fiecare își notează ideile separat, în propriul caiet, atunci ideile lor nu sunt văzute și de ceilalți, iar aceștia nu pot lucra cu ele.
PUTEREA MINȚILOR CONECTATE ÎN REȚEA
GÂNDIRE OUT OF ALL THE BOXES.
Diversitatea minților conectate în rețea înlătură limitele de gândire.
Cutia specializării. Specialistul se oprește la ce nu se poate, dar inovatorul merge mai departe. Cercetările demonstrează că probabilitatea rezolvării unei probleme crește cu cât este mai mare distanța dintre omul care se ocupă de problemă și domeniul de specialitate în cauză. „Astfel, adolescentul de 15 ani din România ar putea fi exact mintea de care ai nevoie pentru a rezolva o problemă medicală pe care o ai în Boston”, spune Amy Wilkinson.
Diversitatea perspectivelor, a experiențelor profesionale și a contextelor de viață creează un tablou complex și complet, care face posibilă o mai bună și mai profundă înțelegere a tuturor aspectelor unei probleme și este un teren fertil pentru inovație.
Cutia politicilor și a regulamentelor interne. Oamenii din țări sau de pe continente diferite, din companii diferite, din medii de activitate și de viață diferite, nu se subordonează unui set de reguli și politici care să le reglementeze și limiteze modul de a gândi, terenul de explorare, modalitatea de lucru.
Cutia bugetului. Soluționarea problemei nu depinde de un cadru bugetar recomandat sau obligatoriu.
Cutia rușinii sau a ambiției excesive. Unindu-se pentru un scop comun, cu o miză corectă, participanții nu sunt motivați sau demotivați de rușine, ambiție greșit înțeleasă, teamă de eșec etc.
SCOP ÎNALT
Lucrând în afara cutiilor mai sus menționate, oamenii colaborează pentru scopul unic de a face bine societății, omenirii. Este un scop cu semnificație înaltă, care inspiră, motivează, generează implicare și bune intenții. Calitatea scopului determină calitatea motivației.
AUTENTICITATE ȘI LEGĂTURI INTERUMANE
O rețea de minți astfel construită creează un cadru propice autenticității – în care oamenii sunt liberi să-și utilizeze optim abilitățile și resursele, ceea ce conduce la cea mai bună colaborare. Chuck Edward (Head of Global Talent la Microsoft) spune: „Colaborarea nu înseamnă atât ca oamenii să se înțeleagă bine, ci să se inspire unul pe celălalt pentru a da ce-i mai bun în ei atunci când lucrează împreună”.
Autenticitatea și legăturile umane de bună calitate activează resurse de funcționalitate vitale pentru performanță și inovație.
Astfel, mințile conectate în rețea sunt puternice pentru că împreună asigură diversitate și complementaritate, generează un spațiu de forță și de siguranță, pentru că sunt autentice, își sunt sursă de întrebări (nu numai de sfaturi) și susțin învățarea (nu numai performanța).