Niciodată acest concept nu fu mai frumos
Un anumit vers poate fi un bun laitmotiv și pentru un concept(“Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, așa spune poetul).
În cazul de față vorbim despre Balanced Scorecard (BS). Un instrument care a fost folosit pentru prima dată în 1987, de multinaționala americană Analog Devices. În fapt, un concept teoretizat începând cu anul 1992, de profesorul Robert S. Kaplan, de la Harvard Business School. Și, de asemenea, de către David P. Norton, de la Renaissance StrategyGroup.
“Lliteratura” dedicata BSC merge mai departe. Conceptul fiind prezentat și perceput în moduri diferite. Analiza Balanced Scorecard ca instrument de masurare a performantei, ca sistem de management al performantei sau ca sistem de management strategic si control fiind vastă.
Sistemul conectează punctele între elementele strategiei de imagine, cum ar fi:
Misiunea (scopul), viziunea (aspirațiile), valorile de bază (în ce credem).
Zonele de interes strategic (teme, rezultate și / sau scopuri).
Elementele operaționale, cum ar fi obiectivele (activități de îmbunătățire continuă), măsurile (sau indicatorii cheie de performanță).
Obiectivele (nivelul dorit de performanță) și inițiativele (proiectele care vă ajută să atingeți obiectivele).
Cea mai simpla modalitate este de a ne referi la BSC drept un instrument, privit din mai multe perspective. Un instrument de management complex (Ahn, 2001) sau un instrument de management strategic (Hueng, 2000; Pforsich, 2005).
La modul general vorbind, BS-ul e un concept folosit în măsurarea gradului în care activitățile unei companii întrunesc obiectivele. În ceea ce privește viziunea și strategia. Scopul BS? Acela de a ajuta companiile să obțina rezultate financiare. Și să aducă valoare adăugată prin activitățile orientate strategic.
La nivel internațional, Balanced Scorecard este considerat unul dintre primele cinci instrumente de management. Fiind adoptat cu succes de mai bine de 75% din organizatii, atât în sectorul privat, cât și in cel public (conform Bain & Company: Management Tools & Trends 2013).