Noi valențe ale culturii în schimbarea socială
Un rol puternic și noi valențe pe care cultura trebuie să le aibă în a aduce schimbarea socială. Nu reprezintă un enunț, ci un țel spre care toată lumea tinde în ultima vreme. Important este să fie și susținut acest țel.
Marsha Semmel – expert muzeal american independent, semnala la un moment dat un lucru important. Prezentă fiind la un seminar internațional desfășurat la București, ea sublinia că, spre exemplu, „muzeele trebuie să învețe să lucreze cu comunitatea, să se conecteze cu aceasta, aflându-i poveștile, ritmul, interesele și obiectivele. Muzeele trebuie să deschidă conversații și să fie spații unde oamenii pot găsi răspunsuri la întrebările și preocupările lor”. În acest sens, Muzeul Satului Național „Dimitrie Gusti” din București organizează, în perioada 15 – 16 noiembrie 2018, Conferința Națională de Educație Muzeală, tema de anul acesta fiind Integrarea publicului cu nevoi speciale în programe educaționale.
Vor fi dezbătute metode de abordare şi facilităţi punctuale, pâna la activităţi specifice, prin care publicul cu nevoi speciale poate beneficia de toate programele educaţionale oferite de instituţiile de cultură, de la expoziţia permanentă, la expoziţiile temporare, programe educative, publicaţii etc. Vorbim despre un public aparte. Care poate fi cu usurinţă ignorat, dar a cărui atragere către muzee şi nu numai poate oferi metode extrem de creative. Fiind astfel îndemnat să descopere noile valenţe ale rolului pe care cultura îl are în viata de zi cu zi.
Desigur nu este simplă unirea forțelor pentru a transmite societătii ce e de făcut. Pentru a-i fi mai bine acestei societăți și prin intermediul culturii. Dar colaborând și având în vedere o viziune amplă se pot împlini proiecte și, de ce nu, idealurile.