Rețeta de succes a unui MBA. “A fost șansa mea de a renaște sau de a avea aripi”
Irina Budrina și-a început educația în Rusia. A continuat-o în sistemul american, japonez, francez combinat cu cel britanic. În România a predat cursuri de leadership în cadrul unui program de masterat al Academiei de Studii Economice. Inițial, sosirea ei în România a fost legată de viața personală. Pe urmă a constatat că a fi în România reprezintă mai multe provocări. Provocările unei ţări în care iniţiativele sunt greu de susţinut, mai ales de către femeile care deţin…tupeul de a face ceva constructiv.
Irina s-a născut la Vladivostok – punctul terminus al căii ferate transsiberiene. Deși se află de 14 ani în România, totul este un perpetuu început pentru ea. Avem de-a face cu o persoană cu o diplomă în filologie engleză la Universitatea din Vladivostok, care, în plus, și-a finalizat studiile MBA la Universitatea din Moscova. De asemenea, are o diplomă de merit în psihologie la Universitatea de Stat din Moscova, „posedă” cursuri pre-MBA la Centrul pentru studii globale de business, Paris, și are un Executive MBA la Temple University din Japonia. Irina este şi autoarea cărții „Multiculturalism – United in Diversity: A Romanian Perspective”. Cartea are la bază experiența personală a autoarei care, de-a lungul celor 14 ani petrecuți în România a observat modul în care persoane din diferite culturi interacționează cu românii în situații precum cele întâlnite în mediul de business.
Irina Budrina ne-a acordat un interviu pentru Ghidul MBA – ediția 2018, supliment editorial anual al Revistei CARIERE.
***
Irina, abia îmi pot trage suflarea după un asemenea „CV”. Să recapitulăm în principal cursurile pre-MBA la Centrul pentru studii globale de business, Paris, și un executive MBA la Temple University din Japonia…
În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru interesul față de experiența mea personală. Da, cele două continente – Europa și Asia -, cu specificul lor în afaceri, au fost pentru mine un amestec fantastic de culturi, tradiții, abordări ale afacerilor, contacte personale și de afaceri. Aceste cursuri au fost obligatorii, în special pentru studenții din țările ex-comuniste cu economie planificată. Am avut o șansă de a începe de la elementele de bază în matematică, macroeconomie și microeconomie, contabilitate etc. După un semestru la Paris, am fost pregătită să mă alătur comunității de studenți MBA din Japonia.
Ce ne poți povesti despre experiența ta legată de MBA (exprimarea este, desigur, un pic metaforică)? Și o întrebare francă: La ce ți-a folosit? Te întreb, deoarece când vine vorba despre o carieră managerială, planificarea ei este îndeobște asociată cu sintagma MBA (Master of Business Administration). De aici se ajunge rapid la concluzia că absolvirea unui program MBA, mai ales acela al unei universități prestigioase din Statele Unite sau din Uniunea Europeană, îți asigură o promovare rapidă, câștiguri salariale considerabile și, evident, statutul profesional și social dorit.
Ideea de MBA mi-a venit de timpuriu, ca să spun așa. Fiind o studentă însetată de dezvoltare personală, mi-am dat seama că cunoașterea MBA era singura ocazie de a mă organiza și de a crea fundamentul pentru cariera viitoare în societate – societate care trecea prin fenomenul „from planned to the market economy”. Nu aveam acces la cursuri online în acel moment. Conceptul de MBA nu a existat în țara mea. Astfel, călătoria în străinătate și aplicarea la programul American MBA a fost singura șansă de a-mi lărgi orizontul. Am aplicat la mai multe universități și am ales să merg în SUA sau în Japonia. Japonia era mai aproape, cultura era familiară. Bariera lingvistică a devenit un obstacol mai târziu, în timpul studiului, dar numai în viața de zi cu zi, deoarece programul în sine era în limba engleză.
Întrebarea „De ce am nevoie de experiență MBA?” a fost ridicată de mai multe ori. În primul rând, atunci când a fost nevoie să aleg școala – suma pe care trebuia să o plătesc era extrem de importantă. În al doilea rând, ce urma să fac cu educația mea după? Răspunsurile au venit repede: am avut noroc și am avut șansa de a combina programele europene și asiatice și să revin în țara mea ca un profesionist cu un nou standard educațional. Companiile străine căutau acești specialiști – profesioniști locali cu studii în străinătate. Diferența dintre cursul pre-MBA și Executive MBA în Japonia au fost cursurile pentru lideri și statutul studenților. Executive MBA a fost organizat pentru managementul companiilor de top din străinătate, în Japonia. Datorită acestui program încă am contacte puternice în întreaga lume.
Cum te-ai pregătit pentru aceste experiențe? A fost greu?
Pe atunci nu era ușor să găsești școala potrivită. Repet, nu aveam internet. Numai birourile reprezentative ale universităților străine, prin intermediul ambasadelor. Dar am fost foarte hotărâtă, în sensul că aveam nevoie de această experiență. De asemenea, așa-numita economie planificată nu a fost capabilă să ofere experiența și expunerea adecvată altor culturi și cerințe educaționale. Nu mi-a fost frică să-mi schimb țara și să mă mut în străinătate și nu mi-a fost frică să muncesc din greu. Eram înfometată de cunoștințe noi! Noi începuturi și un nou eu!
Dacă ți s-ar oferi ocazia să repeți tot acest „drum MBA“ pe care l-ai avut, ai face acest lucru?
Dacă aș avea șansa de a-mi repeta cursurile de pre-MBA în Paris și Executive MBA în Japonia, aș face-o fără ezitare. Experiența culturală în ambele țări, împreună cu oportunitatea de a învăța din diferite școli de afaceri și de a întâlni oameni din alte națiuni reprezintă un proces de dezvoltare foarte bogat.
Cât curaj și câtă hotărâre îți trebuie pentru asta?
Eu am fost foarte hotărâtă. MBA-ul a fost șansa mea de a renaște sau de a avea aripi.
A contat faptul că, inițial, ți-ai început educația în Rusia, apoi în sistemul american, japonez, francez combinat cu cel britanic?
Nu a fost alegerea mea să încep drumul educațional în Rusia, alegerea a fost decisă pentru mine de mai mulți factori: locul meu de naștere, părinții mei etc. Dar educația mea în Rusia, calitatea ei mi-au dat putere și cunoștințe în multe cazuri mai târziu: în Japonia, cu fundalul matematicii mele, în America, cu cunoștințele mele profunde de istorie și geografie, și experiența mea în România, unde în timpul doctoratului trebuia să devin foarte independentă, în opinia mea.
MBA-ul reprezintă o cerință obligatorie dacă e să privim rețeta de succes a oamenilor ce își caută calea în piața muncii de azi. Se spune, cu o exprimare consacrată deja, că „un MBA te poate ajuta în viață”. Așa e?
Nu este necesar. Dar este foarte avantajos! Arată modul în care a fost organizată o persoană, se relevă hotărârea persoanei de a crește și de a se realiza, arată maturitatea persoanei și disponibilitatea acesteia de a dezvolta o carieră. Și „it pays back ”! Această întrebare este o declarație în același timp. Vorbește de la sine. Este absolut adevărat: companiile le oferă mai multă atenție acelora care includ experiența MBA în realizările lor. Da, consider diploma MBA o realizare!
Consideri că înainte era mai ușor să ai un MBA decât în prezent? Există o diferență?
Comparând programele de MBA de acum 20 de ani cu cele din prezent, chiar îi invidiez pe studenții de astăzi. Ei pot alege învățământul în campus sau la distanță, au cursuri online, informațiile despre programe pot fi găsite în câteva secunde. Programele pot fi generale sau specificate, în funcție de experiența vieții personale sau „de fundal”, alegerea țărilor și a locațiilor este enormă. Ce rămâne de spus? „Try and you will succeed!” („Încercați și veți reuși!”)
Ce sfat le-ai da tinerilor care ar dori să aibă un traseu MBA precum al tău?
Sfatul meu pentru cei care ar dori să facă parte din „clubul MBA” este: să o facă! Nu este ușor de spus încă de la început ce salariu și ce statut ați câștiga după ce ați absolvi programul MBA. Sau care companie va lupta pentru dv. ca parte a echipei sale de management.
Acest material a fost publicat în Ghidul MBA – ediția 2018, supliment editorial anual al Revistei CARIERE.