Roboții ne vor servi și vom ști cum să îi dominăm
„Nu mă înfricoșează absolut deloc evoluția roboților. Ideea care ar trebui să ne sperie este intenția umană din spatele creării unor anume roboți”, spune Maria Iris Hoeppe – Life&business professional coach.
Vizionarul şi omul de afaceri Elon Musk crede că, în curând, inteligența artificială ar putea crea un dictator nemuritor, la cheremul căruia ar ajunge întreaga omenire. Musk a transmis acest avertisment sumbru într-un documentar lansat sub numele: „Aveţi încredere în acest computer?”. Evenimentul a coincis cu împlinirea a 50 de ani de la apariţia unui film cult: „2001: O odisee spaţială” – în care un computer ucide echipa care l-a inventat. Cu cinci decenii în urmă, acest film ne prezenta o privire către un viitor posibil. Cel mai frapant moment al filmului a fost când Hal, inteligența artificială a navei, a luat-o razna. La o analiză sumară constatăm că Stanley Kubrick şi scenaristul Arthur C. Clarke au imaginat diverse tehnologii care au devenit realitate…
Inteligența artificială este un termen tehnic provenit din limba engleză: Artificial Intelligence, prescurtat AI, care desemnează un domeniu de cercetare în cadrul informaticii. În vorbirea curentă, este un produs rezultat în urma desfășurării acestei activități. Definiția larg acceptată a inteligenței artificiale a fost dată de John McCarthy în 1955: „o mașină care se comportă într-un mod care ar putea fi considerat inteligent, dacă ar fi vorba de un om”. Mai amplu, inteligența artificială vizează studiul și designul agenților inteligenți, sisteme care percep mediul înconjurător și maximizează șansele propriului succes prin comportament. O trăsătură des întâlnită a inteligenței artificiale este că sistemul respectiv este capabil să învețe, cu sau chiar fără ajutoare externe, cu scopul de a se îmbunătăți permanent. Ceea ce mulți consideră a fi periculos.
În acest context, ar trebui oamenii să deprindă noi comportamente? Și care ar fi acelea? Ar trebui să fie mai precauți? În sensul de a nu-i afecta prea mult tehnologia sau chiar de a nu îi ataca la nivel psihic. Sunt deja foarte cunoscute cazurile de așa-numit autism virtual, care îi afectează pe adolescenți ori pe copiii uitați de părinți în fața ecranului. „Nu mai știe nici să se joace” – e o frază rostită des de părinți. Există soluții?
DEOCAMDATĂ, OMUL E CEL CARE DISTRUGE, POLUEAZĂ, SUBJUGĂ ȘI UMILEȘTE
Am stat de vorbă cu Maria Iris Hoeppe – Life&business professional coach – pentru a trasa câteva repere ale viitorului nostru emoțional, în actualul context tehnologic. „ Alvin Toffler a spus că «Analfabeţii secolului al XXI-lea nu vor fi cei care nu ştiu să scrie şi să citească, ci aceia care nu pot învăţa, dezvăţa şi reînvăţa». Iar una dintre definițiile inteligenței, care mie îmi place, este capacitatea unei persoane de a se adapta la orice situație. În era în care trăim, adaptabilitatea, perseverența, viziunea, flexibilitatea și discernământul cred că reprezintă cheia reușitei. Autismul virtual nu este genereat de AI, ci este generat de părinții care își abandonează, conștient sau nu, copiii în fața ecranelor pentru că sunt prea ocupați sau prea acaparați, absorbiți de un un sistem energo-fag, vita-fag.
Copiii au nevoie, dincolo de școală, de relații, de afecțiune, de apartenență, de activități în natură, de activități sociale, artistice, sportive. Uneori, părinții vor să compenseze absența și neimplicarea lor prin cadouri scumpe, adesea gadget-uri. Nu de asta au nevoie de fapt”, spune Maria Iris Hoeppe.
Oamenii fac ceea ce este de aşteptat să nu facă. Atunci ce ne facem atunci cu AI? Există cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un bot care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta s-a transformat într-un dictator în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă din activitate. Incidentul arată limitările pe care le au maşinile. În acest univers SF, ce se întrevede la orizont pentru oameni?
„O existență umană fericită, în această epocă, cere să facem alegeri și schimbări care să ne facă să ne simțim împliniți pe cele patru niveluri: emoțional, mental, spiritual, fizic. Fiecare este responsabil de alegerile sale, de schimbările cărora le spune «da» și de schimbările pe care le provoacă. Dacă o schimbare nu te ajută să te simți împlinit, de ce ai face-o? Iar schimbările inevitabile, tratate inteligent, echilibrat, cu acceptare, detașare, întelepciune și discernământ, pot fi o uriașă sursă de învățare și progres. O mașină va rămâne o mașină. Viața este un miracol, iar ceea ce creăm prin inteligența noastră, umană, nu se poate compara cu inteligența divină, creatoarea noastră. Nu mă înfricoșează absolut deloc evoluția roboților. Ne vor servi. Și vom ști cum să îi dominăm. Ideea care ar trebui să ne înfricoșeze este intenția umană din spatele creării unor anume roboți. În momentul actual, egoismul omului distruge planta, omul profită de inechități, omul umilește și subjugă”, mai evidențiază Maria Iris Hoeppe.
„VOR EXISTA PSIHOZE ȘI VOR EXISTA DRAME”
Poate crea această trecere la era AI mai multe neliniști, psihoze, tulburări ale ființei? „Desigur, psihozele sunt deja prezente. În primul rând, este această nevoie acută de a ne poziționa ca «necesari» în raport cu piața muncii. Vor exista psihoze și vor exista drame, în care fabrici care acum lucrează cu mii de oameni vor lucra cu doar 10 oameni. Va lua timp să ne readaptăm. De aceea revin la spusele lui Alvin Toffler – dezvoltarea capacității de a învăța și reînvăța este cheia. Se vor dezvolta foarte mult segmentele serviciilor pentru oameni. O dată ce oamenii vor avea mai mult timp, vor accesa iar alte servicii care să servească împlinirii emoționale, mentale, spirituale, fizice. Pe măsură ce omul a eliberat caii de rolul de animale de povară, aceștia au devenit companioni de plimbare, de sport, de competiții, participă la terapii și mai nou, la lecții de leadership. Pe măsură ce omul se va elibera de munca fizică, va putea deveni un companion mai interesant și mai util de interacțiune, cu și pentru alți oameni”.
Va fi biruită valoarea potențialului uman de valoarea potențialului AI, sau va exista o situaţie de tip win-win? Maria Iris Hoeppe este de părere că este un act de curaj să ne lansăm în astfel de speculații intelectuale și filosofice. „Dar haideți să o facem de dragul explorării! Eu cred că avem în noi o scânteie divină. Nu aș putea deci să cred că vom fi învinși de mașini. Suntem învinși numai de noi înșine. Aceasta este drama. Iar win-win-ul îl văd evident: umanitatea se află într-un moment istoric, în care are nevoie să recâștige timp pentru ea, pentru a se elibera din alt nivel de sclavie în care a intrat. Un moment în care omenirea simte că nu-și mai aparține, fiind angrenată în mecanismul muncii și al câștigului material atat de intens, iar această eliberare, care miroase a amenințare, ar fi greu de obținut fără «mașini robotizate». Cât despre dilema inteligenței artificiale ca prieten sau dușman, aș zice că rolul de prieten merită să îl păstrăm rezervat în conștiința noastră, a tuturor, doar pentru ceea ce are suflet. Inteligența artificială trebuia să se nască cu o misiune clară, să evolueze și să devină un excelent servitor al omului, pentru ca niciun om să nu mai fie servitorul altui om! Pentru a reda demnitatea și a onora menirea rasei umane. Să fim toți parteneri și companioni, unii pentru alții, nu supuși și supunători. Așa se va face un nou salt în conștiință, la nivelul întregii Planete”, încheie autoarea.
Life & business professional coach, PCC| ICF, Maria Iris Hoeppe (foto) lucrează atât în programe individuale, cât şi de team coaching. De asemenea, conduce ateliere pe teme de comunicare, vânzări şi leadership, care produc transformări benefice în organizații. Membră a Federaţiei Internaționale de Coaching, preocupată de mai bine de 20 de ani de studiul valorificării potenţialului uman, este activă şi prezentă pe scena coaching ului european. Este și autoarea volumului „Cartea despre schimbări”, lansat în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus – 2017.
Articol preluat din numărul 248/iunie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.