“România este un exemplu minunat pentru multe ţări”
România reprezintă un exemplu minunat pentru multe ţări de abordare a problemelor privind naţionalitatea. Acesta a fost numai unul dintre mesajele transmise în cadrul conferinței de presă care a marcat unul dintre evenimentele sugestive ale Capitalei.
Este vorba despre deschiderea celei de-a opta ediţii a Bucharest Jewish Film Festival. Un eveniment care propune o selecţie de opere cinematografice semnate de regizori de renume. În plus, cea de-a opta ediţie se doreşte a fi una orientată spre probleme sociale. Festivalul va avea loc de joi până duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union şi Cinema Eforie.
Un exemplu minunat
În această seară, în cadrul Festivalului, va fi proiectat filmul „Ben Gurion Epilogue” (2016), la studioul „Horia Bernea” de la Muzeul Ţăranului Român. În prezenţa regizorului Yariv Mozer, absolvent al Universităţii de Film şi Televiziune din Tel-Aviv. El este cel care a descoperit şase ore de interviu cu Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, datând de mai bine de opt decenii. În cadrul festivalului vor mai fi prezentate de asemenea „The Museum”, al cincilea film al lui Ran Tal și „A Dispatch from Reuters” (1940, SUA), cu actorul de origine română Edward G. Robinson.
„Festivalul nu se ocupă de politică, ci de crearea legăturii între artiştii de origine evreiască şi România”, a declarat Dan Michael Schlanger, preşedintele Bucharest Jewish Film Festival. “Nu se poate să nu trăieşti în România şi să nu remarci atmosfera din România. Aici, în continuare, există libertate. Sigur, perfect nu este nicăieri. Dar România este un exemplu minunat pentru multe ţări de abordare a problemelor privind naţionalitatea şi a felului în care noi ne desfăşurăm activitatea”.
La conferinţa de joi, organizatorii au precizat că următoarea ediţie ar putea avea loc anul viitor în primăvară, în luna mai.