Solutie la exodul inteligentei romanesti
In tara noastra, formarea traditionala, cea din sistemul educational oficial, nu raspunde in nici un fel cerintelor pietei fortei de munca. Si astazi, dupa 20 de ani de la Revolutie, marea majoritate a studentilor si absolventilor ajung sa faca cu totul altceva decat profesia pentru care s-au pregatit, in cazul in care au urmat o forma de invatamant cu o oarecare specializare. Si nu ma refer aici doar la absolventii facultatilor de management, care considera ca s-au calificat sa fie manageri!
Asta a dus la mai multe fenomene extreme. Pe de-o parte, corporatiile cheltuiesc sute de mii de euro in fiecare an pentru a califica aceasta forta de munca tanara, inteligenta, dinamica si ambitioasa, dar si volatila si greu de loializat. Pe de alta parte, candidati au pretentii cel putin nerealiste din punctul de vedere al pachetului de beneficii sau al planului de cariera fata de experienta si calificarea lor.
Din pacate, actuala criza economica si situatia generata pe piata fortei de munca contureaza o perspectiva foarte sumbra pentru tinerii absolventi: din ce in ce mai putine corporatii sunt dispuse sa mai angajeze, iar in cazul in care o mai fac, nu cauta studenti necalificati.
Diana Rosetka este General Manager la Achieve Global.