Subiectul TABU din Silicon Valley sau cum 400 de angajați au rămas pe drumuri
Trecând peste partea emoțională a poveștii, în care mărturisește că-i pare rău că „și-a dezamăgit” angajații, clienții și investitorii, CEO-ul companiei, Maren Kate Donovan, a pus punctul pe „i”. Compania pe care o conducea a înregistrat un flux de numerar negativ, subiect despre care nu se vorbește în marele imperiu al start-upurilor, așa cum este considerat Silicon Valley.
Citește și Start-up-ul românesc DeviceHub.net, pe lista celor mai bune companii din Europa
Fluxul de numerar negativ apare atunci când o companie cheltuiește mai mulți bani decât produce. Potrivit lui Donovan, Zirtual a început să intre pe flux monetar negativ atunci când a încetat să mai subcontracteze forță de muncă independentă și să aibă angajați reali.
„La sfârșitul zilei, creșteam mai mult decât puteam suporta. Dar, chiar și cu veniturile noastre mari, fluxul de numerar negativ a scăpat de sub control și asta a condus la încetarea serviciilor oferite de Zirtual”, a povestit Maren Kate Donovan, potrivit căreia fluxul de numerar negativ este un subiect tabu în Silicon Valley pentru că, în perioadele bune, accesul la capital pare ceva ușor de făcut.
Citește și Business mic, investiţii străine mari, specialişti români
Dar există și o veste bună: Wil Schroter, care conduce Startups.co și care era unul dintre investitorii Zirtual, a hotărât să cumpere start-upul, să-l redeschidă, să le ofere clienților sprijinul promis și să reangajeze o parte dintre foștii angajații. Donovan a adăugat că toți oamenii care au lucrat la Zirtual vor primi compensații integrale, asta deși start-upul s-a închis.