Un EMBA îți dă tiparul pentru succes
Ce te învață un EMBA?
Șerban Liviu Onuț: Te învață să te pregătești foarte bine. Te învață să te focusezi pe anumite aspect, nu să fii multitasking. Calea către succes este să fii foarte focusat. Ce te mai învață? Să îți urmărești planurile pe care le ai. Ai trei lucruri pe agendă, implementează-le, fă follow-up pe ele și mergi mai departe. Acesta e detaliul pe care eu îl apreciez la un EMBA. Îți dă un tipar. Te învață cum au făcut alții, te învață care sunt elementele pentru succes și îți dă tiparul pentru succes. La final ai un capstone project, în care lucrezi cu niște colegi, pui foarte multă pasiune, treci prin tot MBA-ul și încerci să aplici tot ce ai învățat în cele 14 module. Și asta e minunat. Nu numai că te-ai pregătit, ci și implementezi ce ai învățat. Și pe deasupra, mai trebuie să și prezinți ce ai scris în lucrare.
Ce a fost cel mai greu pentru tine la acest EMBA?
Șerban Liviu Onuț: Mi-a fost greu să învăț să ascult. Iar al doilea lucru ca dificultate a fost să îmi dau seama că cât de important este să planifici. Să treci de la stilul românesc „gata, să facem” la „ok, de ce avem nevoie ca să facem un lucru bun”.
Cum ai reușit să legi EMBA-ul cu activitatea de la job?
Șerban Liviu Onuț: Programul m-a ajutat să îmi structurez și să programez activitatea zilnică. Mi-am programat foarte bine dinainte totul. Între ora 05:00 și 07:00 învățam pentru MBA, după care mă duceam la serviciu, iar seara învățam din nou pentru MBA. Un mare guru în leadership spunea că pentru a putea să pui ceva în programul tău trebuie să scoți ceva. Am scos prietenii, am scos sportul, am scos vacanțele foarte lungi și dese și am introdus acest MBA în fiecare weekend, în fiecare clipă liberă. Faptul că am doi copii m-a ajutat și fortat să fac asta, pentru că și copii au nevoie de timp alături de mine.
Ce sacrificii ai făcut pentrut a termina acest EMBA?
Pavel Frnoch: Atunci când urmezi cursurile unui astfel de program trebuie să fii conștient că trebuie să muncești ca să obții acele cunoștințe și diploma. În această perioadă trebuie să reduci timpul petrecut cu familia sau cu prietenii, pentru că trebuie să studiezi. Pe parcursul celor 14 luni de curs înveți continuu. Fie că este vorba de partea premodul, în care te pui la curent cu ceea ce vei învăța pe parcursul cursului, după care urmează post modulul și abia apoi ai parte de două săptămâni de pauză. Iar acest proces continuă timp de 14 luni și te provoacă la maxim.
Nu e nevoie să studiezi în fiecare zi, dar la începutul fiecărui curs primești materialele pe care trebuie să le parcurgi: unele sunt cărți, altele sunt diverse cursuri pe care le printezi, ai multe studii de caz. Așa că este o mare cantitate de lectură pe care trebuie să o parcurgi. După care urmează partea de premodul, unde fie trebuie să lucrez individual sau în echipă și să trimiți lucrarea. După care mergi la orele de curs unde se dezbat studii de caz sau se discută diverse aspect legate de informațiile pe care le-ai citit înainte de începerea modului și lucrezi la implementarea lucrurilor citite.
La ce ai renunțat din rutina zilnică pentru a participa la acest program?
Pavel Frnoch: În cazul meu, singurul lucru la care nu am dorit să renunț pe parcursul acestui program a fost sportul, pentru că acesta este modul în care eu mă relaxez. Nu ai timp să te mai vezi cu prietenii tăi, din păcate acesta este primul lucru la care renunți.
Pentru o informare corectă și completă privind piața locală de MBA, vă invităm să consultați Ghidul MBA 2014.