Vremea urâtă ne face mai productivi
De fapt, dacă ne raportăm la productivitate, mai multe studii duc la concluzia că, deși oamenii spun că sunt mai puțin productivi și eficienți atunci când afară este urât, lucrurile stau cu totul altfel.
În „Oops: Performance correlates of everyday attentional failures in traumatic brain injured and normal subjects”, publicat în 1997, autorii subliniază că, atunci când mintea rătăcește, atenția noastră este distrasă de la sarcinile pe care le avem în fiecare zi la locul de muncă, ceea ce poate duce la eșecuri în a ne atinge țintele propuse.
Atunci când avem de făcut un anumit lucru pentru muncă, tindem să ne gândim, măcar în trecere, la prioritățile personale, care nu au nicio legătură cu task-ul la care lucrăm, se arată în studiile „A laboratory method for investigating influences on switching attention to task-unrelated imagery and thought. Consciousness and Cognition”, publicat în anul 1995 și în „A wandering mind is an unhappy mind”, publicat în anul 2010.
Studiul „The restless mind”, publicat în 2006, subliniază că gândurile care nu au nicio legătură cu proiectul sau proiectele la care lucrăm sunt similare cu alte procese ce privesc anumite ținte pe are ni le-am propus și pot fi angajate în procesul de gândire fără să ne dăm seama de asta în mod explicit. Asta chiar dacă aceste gânduri nu au nicio legătură cu sarcinile pe care le avem de rezolvat la acel moment.
Alte lucrări mai atrag atenția că interferența cognitivă generală poate avea efecte costisitoare asupra productivității muncii și că angajații care au această problemă sunt distrași, nu sunt capabili să se concentreze asupra task-ului pe care trebuie să-l facă și sunt mai predispuși la greșeli.
Pe baza acestor stutii și lucrări, Jooa Julia Lee și Francesca Gino, de la Harvard University, și Bradley R. Staats, de la University of North Carolina, au publicat, în anul 2014, studiul „Rainmakers: Why Bad Weather Means Good Productivity”, care a apărut în Journal of Applied Psychology. Au ales acest subiect pentru că foarte puține studii au analizat modul în care vremea ne afectează productivitatea muncii.
Contrar a ceea ce se crede, vremea rea crește nivelul productivității individuale și reușește să facă asta prin eliminarea eventualelor distrageri cognitive care au loc atunci când vremea este frumoasă, se arată în concluziile lucrării.
Când vremea este urâtă, oamenii par să se concentreze mai mult pe ceea ce au de făcut la serviciu și mai puțin pe ceea ce ar putea să facă afară dacă vremea ar fi frumoasă. Așadar, poate că ar trebui să nu mai urâm zilele urâte și, în schimb, să le prețuim mai mult!