VIDEO George Iacobescu povesteste cum a ajuns la Canary Wharf: “Am venit din cel mai opresiv regim comunist!”
Intr-o zi, Paul Reichman, cel care a fost mentorul lui Iacobescu, a primit un telefon. Era Margaret Tatcher. "Sunteti singurii care pot face Canary Wharf". Reichmen a trimis cinci directori de top pe santieri, pentru a evalua situatia. Unul dintre ei a fost si romanul George Iacobescu. Cel care si-a impus punctul de vedere. Pana sa ajunga directorul executiv al unuia dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari, Iacobescu a avut parte de o poveste de viata incredibila, pe care a povestit-o pentru publicatia britanica The Telegraph.
George Iacobescu s-a nascut in 1945 si a studiat in Romania, pana la finalul anilor de studiu de la facultate. "De cand am invatat sa scriu voiam sa plec. Am crescut in cel mai rigid regim stalinist, in cel mai dur regim comunist." In Romania, George Iacobescu era un tanar inginer care proiecta statii de pompare folosite in agricultura, ca sa se faca "planul", la inceputul anilor comunismului.
Viata lui s-a schimbat in momentul in care matusa lui, care traia in Canada, a platit 5000 de dolari pentru a-l inregistra pe Sir George pe listele unui afacerist din Londra, care se ocupa cu migratia fortelor de munca.
Regimul politic din Romania era prea restrictiv si opresiv, inca ne mai aducem aminte cat de greu era sa pleci in strainatate. "A trebuit sa astept trei ani, care au insemnat cea mai neagra perioada din viata mea." Iacobescu a plecat in Canada, in Montreal. S-a angajat cu usurinta, dar problema era ca logodnica lui era inca in Romania.
Atunci a inceput sa le scrie tuturor conducatorilor din statele Occidentale, singurul care l-a ajutat, in cele din urma, fiind un congresman american. Acesta i-a scris dupa doi ani spunandu-i ca va pune o vorba buna la oficialitatile romane sa o lase pe logodnica lui sa plece.
In Romania, exista o lege prin care li se interzicea celor care au parasit tara sa se mai casatoreasca cu cineva care inca locuia in tara. Pentru doua zile, legea a fost schimbata, asa ca sotii Iacobescu si-au unit destinele pe 30 decembrie 1976. Dupa inca un an, sotia lui George Iacobescu a reusit sa plece in Canada.
Iacobescu s-a impus rapid in strainatate. Traseul carierei sale este impresionant.
In 1978, Sir George s-a angajat la Olympia & York, mentorul sau fiind Paul Reichman, insusi fondatorul companiei. Asa a inceput proiectul canary Warf. Din cinci manageri, el a fost ales sa coordoneze implementarea proiectului imobiliar.
El a crezut tot timpul in ceea ce inseamna astazi Canary Wharf, chiar si atunci cand Olympia & York a fost lovita de recesiune, in 1991. Erau construite deja birouri iar infrastructura a costat 2 miliarde de lire sterline. "Am recuperat banii investiti intre 1987 si 1981 in ultimii cinci-sase ani. A trebuit sa ne comportam ca o municipalitate, am creat retele de transport, drumuri si am creat servicii pentru comunitate."
In 20 de ani, Canary Wharf a devenit un succes. Cateva lucruri despre Canary Wharf:
- 1.300.000 de metri patrati de cladiri de birouri si magazine
- 90.000 de oameni lureaza in Canary Warf
- Barclays, Citigroup, Clifford Chance, Credit Suisse, HSBC, KPMG, MetLife, Skadden, State Street siThomson Reuters sunt cateva dintre companiile care isi au sediul in Canary Wharf
- 1,1 miliarde de lire sterline i-a costat sediul pe cei de la HSBC in Canary Warf, sediu achizitionat in anul 2007