ZORA, produse artizanale făcute ca în bucătăria mamei!
Nu știu cum se face, dar când vorbim despre începuturi, despre copilărie, ne amintim cel mai repede de poznele făcute, de oamenii dragi dar și de gusturile de altădată – dulciurile mamei rămân de neegalat! Poale în brâu, cornulețe cu osânză, nuci, floricele sau omizi, toate făcute cu ingrediente din gospodărie, ne stârnesc întotdeauna nostalgii și pofte.
Daniela Meghea este unul dintre oamenii care ne domolesc aceste stări. Deși a urmat cursurile Academiei de Studii Economice, a avut un job stabil și ani la rând a urmat cursul firesc din punct de vedere profesional, la un moment dat, a ajuns la concluzia că gusturile copilăriei trebuie să rămână vii în sufletele noastre. Zis și făcut! Așa că, împreună cu prietena ei Diana Ionescu au pus bazele unei cofetării pe nume ZORA.
Omul din spatele Cofetăriei Zora
Daniela Meghea, asociat și administrator al Cofetăriei Zora, în copilărie cu vise de arhitect și, mai apoi, de mamă, a avut mereu o slăbiciune pentru dulcele nevinovat.
„Am absolvit Academia de Studii Economice, deși pasiunea mea a fost desenul și îmi doream să devin arhitectă. Mai desenez și astăzi din când în când și am păstrat o planșetă 🙂 Am lucrat o perioadă scurtă într-o firmă de recrutare și plasare de personal, apoi vreo 8 ani în bănci și, ultimii 14, în asigurări. Am muncit cu pasiune întotdeauna, am avut multe satisfacții, am cunoscut oameni minunați, dintre care unii mi-au marcat cariera, și am legat prietenii frumoase peste tot. A venit însă un moment în care am avut de ales dacă să continuu să lucrez într-o companie mare sau să încep ceva pe cont propriu și, cum cochetam deja de câțiva ani cu ideea de a deschide o cofetărie, am ales cea de-a doua variantă. Am văzut cofetăria ca pe un proiect frumos și ambițios, unde pot să fac ceea ce îmi place, dar și să folosesc puțin din ceea ce am învățat atâția ani. Așa că am pus pe hârtie, am făcut sute de calcule și ne-am apucat!”
Dulcele bine făcut, uneori mai costisitor, alteori mai complicat, dar merită tot efortul
Dulcele este mereu binevenit, fie că vorbim despre copii, adulți, angajați sau directori de companii. Gusturile nu se discută, așa că este o bucurie atunci când mergi într-o cofetărie și ai din ce alege. La Cofetăria Zora, există „dulciuri” pentru toți. Și dacă tot am menționat copiii, e bine să știți că Daniela folosește ingrediente de cea mai bună calitate.
„Primul lucru pe care l-am decis a fost să lucrăm artizanal, doar produse de calitate foarte bună, din ingrediente naturale. Este o promisiune pe care ne-am făcut-o mai întâi nouă și apoi clienților noștri și nu ne abatem deloc de la ea. Folosim ouă, lapte, smântână naturală pentru frișcă, ciocolată, unt, fructe proaspete… Este mai costisitor, de multe ori mai complicat și durează mai mult, dar rezultatul este minunat întotdeauna și merită tot efortul.
Dacă vorbim despre preferințe, copiii sunt fascinați de torturi și de ciocolată în general, adulții se opresc mai des la prăjiturile mari, fie că sunt cu frișcă, fructe sau ciocolată, iar companiile aleg cel mai des mini prăjiturile și patiseria”.
După 10 luni de funcționare, a venit pandemia, un hop peste care au trecut cu brio
Au început încrezătoare. Au robotit 10 luni, și-au format o parte din clienți și… a venit pandemia și lockdown-ul. Nu doar că au făcut față situației, dar au dezvoltat și mai bine afacerea în online. Au fost momente în care le trecea prin cap să renunțe, dar nu au făcut-o. „Au fost multe momente grele și da, m-am gândit de câteva ori să renunț. Este o diferență foarte mare între siguranța unui job într-o corporație, cu toate părțile bune și mai puțin bune, și tumultul vieții unui mic antreprenor. Toate începuturile sunt grele, iar al nostru s-a suprapus cu pandemia, criza transportului, criza energetică și războiul de la granița țării… Clienții noștri sunt cei care ne-au susținut și cărora le mulțumesc pentru încredere, vorbe bune și încurajări. Nu există satisfacție mai mare pentru mine decât aceea de a primi de la clienți mulțumiri și cuvinte frumoase! Atunci știi că ești pe drumul cel bun și că trebuie doar să-ți aduni puterile ca să depășești greutățile”, spune încrezătoare Daniela.
Recunoaște că nu știe să dea sfaturi în ceea ce privește cariera unui om, dar e convinsă că nu a făcut un lucru greșit atunci când a renunțat la jobul sigur pe care îl avea pentru a-și îndeplini un vis. ”Eu nu prea dau sfaturi, pentru că noi, oamenii, suntem foarte diferiți și nu întotdeauna ce este bine pentru mine este bine și pentru altcineva. Aș putea doar să spun că eu cred cu tărie că dacă facem ceea ce ne place și ne aduce și mulțumire, nu se poate să nu reușim!”.
Motto-ul după care se ghidează Daniela este spus de Pablo Picasso și sună așa: Orice îți poți imagina este real!
Magia sărbătorilor
Ajutoarele lui Moș Crăciun robotesc de zor în bucătărie. Și Cofetăria Zora se pregătește cu cozonaci și prăjituri. Daniela, unul dintre spiridușii de nădejde ai Moșului, dar, mai ales, aliat al doamnelor care nu stau prea bine cu timpul, ne-a dezvăluit câteva surprize gata să iasă din atelierul lor. „La noi se simte deja mirosul cozonacilor pufoși și aromați! Ne mai pregătim cu ciocolată de casă, nuci cu ciocolată, checuri cu ciocolată și portocale sau cu nuci și prune uscate. Și multe fursecuri bune pentru Moș Crăciun!”.
Cofetăria Zora a fost înființată în anul 2019 de către două bune prietene, Daniela Meghea și Diana Ionescu, din dorința de a dovedi că atunci când faci lucruri cu pasiune, suflet, responsabilitate și cu perseverență, totul iese foarte bine.
Cofetăria Zora produce artizanal în laboratorul propriu prăjituri, torturi, fursecuri, checuri și plăcinte. Partea dulce este acum preponderentă, dar își propun să dezvolte și partea de patiserie sărată în viitor. Au ales să aibă în ofertă prăjituri consacrate de foarte mulți ani pe piața bucureșteană, dar și câteva compoziții proprii din gama mousse-urilor de ciocolată, cu texturi și gusturi deja apreciate de clienții fideli.
Au pornit cu ideea de a oferi doar produse de calitate foarte bună și atunci ingredientele folosite în cofetărie sunt naturale și atent selecționate.
Cel mai important, echipa Zora este formată din cofetari și patiseri cu experiență care lucrează cu atenție, răbdare și dedicație.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 281
Pentru abonare, click aici