Laura IOVA: „Asumarea datoriilor este primul pas spre echilibrarea situației financiare”
Conform Raportului de Sustenabilitate realizat de KRUK România pentru 2022, 72% dintre clienții companiei cunosc obligațiile legale cu privire la plata datoriilor, avantajele plății la timp sau consecințele întârzierii ori ce presupune refuzul de plată a datoriilor. În acest context, am stat de vorbă cu LAURA IOVA, Human Resources Director al KRUK România, despre principiile specifice de plată responsabilă a datoriilor.
Cum au învățat românii care sunt consecințele neplății datoriilor?
Facilitarea accesului la aceste informații, încă de la prima interacțiune cu datoriile, astfel încât clienții KRUK să decidă asupra modului în care își gestionează și plătesc datoriile mai vechi în cunoștință de cauză, e o performanță care se datorează eforturilor de educație financiară a mentorilor KRUK. Românii care beneficiază de un stil financiar responsabil și își asumă gestionarea și plata datoriilor, evaluează și prioritizează corect veniturile și cheltuielile, până la ceea ce e cu adevărat esențial, economisesc inteligent, au un Fond de Siguranță sau de Urgență. Astfel, în ultimii 16 ani, aproape 600 de mii de clienți KRUK România șiau asumat datoriile și le-au plătit integral iar valoarea lor s-a reîntors în circuitul financiar. Deși clienții KRUK sunt susținuți pas cu pas în gestionarea și plata la timp a datoriilor, responsabilitatea le aparține și e foarte important să cunoască atât obligațiile cât și consecințele legale.
Misiunea KRUK în sistemul financiar internațional este de a susține incluziunea financiară, de a sprijini cât mai mulți oameni să își plătească datoriile și să își recâștige independența și încrederea financiară. Cum faceți, concret, acest lucru?
Investim continuu în servicii și produse de responsabilizare financiară, care facilitează accesul la gestionarea și plata la timp, cât mai simplu, a datoriilor. Abordarea noastră este bazată pe principiul de plată sustenabilă, cu cele mai importante investiții în digitalizare. Prin dezvoltarea constantă a platformei eKRUK – cu ajutorul căreia clienții KRUK verifică istoricul și situația datoriilor, generează angajamente de plată și plătesc online, independent, sau KARINA, asistentul virtual în gestionarea și plata datoriei la timp, care ajută clienții KRUK România 24/7, deja 90% din clienții KRUK România aleg să proceseze documente exclusiv electronic iar 9 din 10 clienți sunt mulțumiți de ofertele noastre. KRUK și-a asumat rolul de mentor al responsabilității financiare, în termeni de consiliere, inovație, acorduri de plată și soluții de economisire, comunicare în timp real, autonomie și sustenabilitate în plata datoriei, 91% din clienți recomandând conversația cu reprezentanții KRUK România. De altfel, în fiecare an, de Ziua fără Datorii, în 17 noiembrie, KRUK premiază cu ștergerea integrală a datoriei sale unul dintre clienții care plătesc la timp, în mod responsabil.
Care sunt principiile specifice de plată responsabilă a datoriilor?
În vederea recâștigării independenței economice, asumarea datoriilor este primul pas spre echilibrarea situației financiare a unei persoane sau a unei companii. Apoi, plata la timp a datoriilor, în mod avizat, este al doilea principiu de plată sustenabilă. Este întotdeauna alegerea clienților KRUK cum plătesc datoriile mai vechi. Aceștia pot opta pentru plata în Etapa Amiabilă, beneficiind de Avantajul KRUK, sau pot alege plata în Etapa Juridică. În al treilea rând, educația financiară a fiecărei persoane ce contribuie la dinamica macro-economică, prin planificarea bugetului, prioritizarea veniturilor și cheltuielilor, economisirea, stabilirea obiectivelor financiare sau propria dezvoltare financiară și prosperitate. Țelul mentoral al KRUK Romania este să contribuie la creșterea nivelului alfabetizării financiare din țara noastră, de la 8% la peste 20%, până în 2030. În 2022, media europeană era de peste 50%, conform Academiei Române.
Cum sprijiniți dezvoltarea responsabilă a industriei datoriilor?
Împreună cu mentorii, partenerii și clienții KRUK, inovăm industria de responsabilitate financiară și plată a datoriilor, transformăm lucrul în echipă și conectăm oamenii cu datoriile lor, la timp, pentru independență și încredere financiară. KRUK susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și Pactul Verde European, ca unul dintre principalii piloni pentru dezvoltarea responsabilă a afacerilor. În fiecare țară KRUK a fost implementat un plan de acțiune pentru a obține o reducere cu 70% a emisiilor de carbon până în 2040, printr-o gamă largă de măsuri, precum: îmbunătățirea eficienței parcului auto, energie verde – utilizarea surselor regenerabile de energie, reducerea consumului de energie în clădirile de birouri, eficientizarea și optimizarea fluxurilor de lucru, pentru a reduce generarea de deșeuri de hârtie, digitalizarea core-business, precum și monitorizarea atentă a impactului asupra mediului al modelului nostru de afaceri. Exemplele includ mai mult de 450 de copaci salvați în 2022 și 50.000 de minute de lucru eliberate de birocrație, astfel încât oamenii să îmbunătățească creativitatea, să urmărească perfecționarea sau inovarea. Drept urmare, în 2022, peste 500 de idei creative au fost înregistrate în Laboratorul nostru de Inovare din România, iar peste 16% sunt acum proiecte în derulare.
KRUK este liderul industriei de responsabilitate financiară în Polonia și România. Cum ați ajuns în acest punct?
De 25 de ani în industria europeană de profil, KRUK dezvoltă un model de business internațional bazat pe leadership participativ, cooperare, sustenabilitate, responsabilitate și respect față de comunitate, mediu și toți beneficiarii săi. Rolul de lider obligă și la asumarea rolului de mentor – prin urmare, investim resurse importante în programe de educație financiară, cu scopul creșterii gradului de incluziune financiară, în toate țările în care activăm: Italia, Polonia, România, Cehia, Spania, Slovacia. Activitatea KRUK e ghidată de Codul de Etică al asociațiilor care reprezintă industria în fiecare țară, ce conține principiile managementului sustenabil al datoriilor, într-un mod specific și concret, astfel încât să respecte întru totul drepturile omului și percepția fiecăruia asupra mecanismelor financiare.
Aveți câteva sfaturi pentru cei care vor să ia un împrumut? Dar pentru cei care au datorii? Recomandarea noastră e ca, înainte de a acționa, fiecare familie să aibă deja un calculator de venituri și cheltuieli cu ajutorul căruia să poată prioritiza plățile, dar și să facă diferența între necesitatea de a cumpăra și dorința de a avea; apoi, să existe un fond de urgență la care să poată recurge rapid, în situatii neprevazute, cum ar fi cele medicale. De asemenea, recomandăm implementarea rutinei financiare a economiilor și a unui fond de siguranță, înainte de accesarea oricărui împrumut.
Puteți să ne spuneti cât de implicați sunteți în sustenabilitate și să ne povestiți, pe scurt, despre cele mai importante programe implemente în acest sens?
KRUK este parte din comunități orientate către obiectivul înlesnirii educației financiare. De exemplu, prin programul Junior Achievement Romania, peste 10.000 de elevi și profesori au accesat, până acum, gratuit, modulul educațional Credite Inteligente, inclus în programul național Junior Achievement de Educație Financiară, ajuns, în 2023, la cea de-a șasea ediție. An de an, elevii din toată țara beneficiază de resurse educaționale interactive, prin platforma JA Inspire™, precum și de ateliere vocaționale susținute de mentori KRUK. Suntem și sponsorii comunității MERITO, alături de Romanian Business Leaders, unde susținem, de peste 3 ani, excelența în educație și promovarea profesorilor valoroși ai României. Totodată, programul de educație financiară „Responsabil”, susținut împreună cu Fundația Incubator Social, contribuie la alfabetizarea financiară a tinerilor din medii de risc, aflați în sistemul național de protecție și asistență, oferindu-le contextul, încrederea și motivația de care au nevoie în dezvoltarea propriului potențial financiar. În desfășurare de peste cinci ani, programul a sprijinit sute de beneficiari cu asistență personalizată. Mentorii KRUK, implicați în proiecte de educație financiară în școli.
Ne puteți vorbi despre ce fac concret aceștia, ce-i învață pe elevi?
Tradiția mentoratului la KRUK România izvorăște din abordarea proclient, prin contribuția la circulația corectă a banilor și la prosperitatea economică, cu impact în: scăderea blocajelor de piață, creșterea lichidității financiare, reducerea nivelului provizioanelor pentru datorii neperformante, reducerea riscului de faliment, continuarea investițiilor, creșterea moralității plăților, stabilizarea pieței, creșterea încrederii în tranzacțiile comerciale, dezvoltarea resurselor în companii și noi locuri de muncă.
Mentorii KRUK se remarcă atât în cadrul programelor comunitare, împărtășind cu tinerele generații cunoștințe financiare de bază și principii de responsabilitate financiară, cât și în cadrul interacțiunilor cu partenerii și clienții KRUK, zi de zi, construind încredere în potențialul economic al României viitorului.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 286
Pentru abonare, click aici