Spațiu, timp și oameni. Cât, cum și de unde vom lucra?
În ultimii doi ani și jumătate, de nenumărate ori am crezut că doar un sprint ne mai desparte de linia de finish. Că, dacă privim atent, intens și asumat, întrezărim lumina de la capătul tunelului în care ne-a împins forțat pandemia.
Din motive independente de noi însă, de fiecare dată, linia s-a mai depărtat un pic, situații și reguli de ultim moment împingând constant zenitul dincolo de obiectivele ori așteptările noastre.
Acasă și la muncă, imprevizibilul dictează și astăzi cum va fi mâine și, într-o zbatere continuă de a-l controla, accelerăm constant ritmul. Facem planuri de viitor construite pe ce ne-am dori sau ne-ar trebui, nu pe tumultul zilei de azi și surpriza cu care ar putea veni mâine. Nu mai departe, luni la rând, lideri din întreaga lume au consumat energii și resurse importante pentru realizarea strategiilor privind întoarcerea la birou. Puține dintre ele s-au dovedit a fi și fezabile.
De aceea, acum, când avem certitudinea că succesul înseamnă să previi și să accepți schimbarea, nu ca pe o obligație, ci ca mod de viață și de business, cred că e momentul să ne ancorăm adânc în realitate și să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante, pe deciziile care-și păstrează sensul indiferent de circumstanțe.
Așadar, cum va arăta munca într-o lume a viitorului, cum să facem față acestei cascade de neliniști și provocări, ce ne-ar ajuta să găsim echilibrul? Sunt doar câteva dintre întrebările la care mi-am propus să răspund în această ediție împreună cu invitații mei. Totul așezat în contextul transformării fără precedent a muncii, dar și al dezbaterilor tot mai intense privind reducerea săptămânii de lucru la 4 zile.
Iată ce puteți citi în cea mai recentă ediție (nr. 280) a Revistei CARIERE, realizată sub tema umbrelă ”Spațiu, timp și oameni. Cât, cum și de unde vom lucra?”.
CARIERE 280
”Brățara de aur” este titlul editorialului cu care deschidem ediția de octombrie. O poveste care ne provoacă să vedem ce se întâmplă dincolo de muncă, de talent, de misiunea ori rolul pe care îl avem într-o companie, dar și de ce e mult mai comod, mai sănătos și eficient să lucrăm lângă oameni cu calități morale și bune maniere.
Primul articol, cel care a dat și coperta acestei ediții, este despre SĂNĂTATE și puterea lui a fi ÎMPREUNĂ, despre importanța promovării unei culturi organizaționale care susține bunăstarea angajaților și în care prevenția nu e doar o responsabilitate sau o cheltuială în plus pentru angajator ori doar un beneficiu acordat angajaților, ci o reală nevoie. Dezbatem pe larg subiectul cu Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife Group.
Trecut-prezent-viitor
Următoarele pagini ale revistei, cele care cuprind proiectul special susținut împreună cu partenerul nostru Ascendis – Work Life Choices – și articolul de fond al ediției – Cover Story – pot fi condensate într-un singur cuvânt: PUNTE. Între trecut, prezent și viitor, aflăm cine este Călina Laslo și de ce am numit-o ”cea mai nouă filă dintr-o poveste mai veche decât mitul Dracula”. Apoi, tot balansând între ieri, azi și mâine, vă povestesc și cum va arăta munca într-o lume a viitorului, împreună cu invitații mei din Cover Story: prof. dr. Mihai Aniței, psiholog, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, avocat Silviu Faier, și Simona Chesăraicu, psiholog clinician, psihoterapeut și facilitator de programe mindfulness based.
Dosare speciale
Următorul capitol, foarte important, este dedicat dosarelor speciale. Avem și în această ediție o serie de articole interesante din în care aflăm realitatea din companii, direct de la firul ierbii. Invitații noștri sunt: Adrian Blidăruș, CEO Softelligence;
Mădălina Crăciunescu, Organization and Human Resources Director, Holcim România; Geanina Cioară, Head of HR R&D Continental Automotive Romania; Irina Munteanu, Director General Adjunct Apa Nova; Loredana Gîlmeanu, SEM HR Business Partner & Country Lead Nestlé România; Marius Marinescu, directorul tehnic al METAMINDS; Nicoleta Nae, HR Manager în cadrul OLX Group; Roxana Cîlțea, Country HR Head Sanofi Romania & HRBP Vaccines CSE MCO al Sanofi; Mihaela Cristina Florea, Directorul Departamentului de Training al Generali România; Dan Crișan, Director Național de Vânzări la PENNY România; Sonia Khachlouf, VP General Manager Romania & Tunisia Automatic Data Processing (ADP); și Meliha Yardim, Chief HR Officer NN România.
Vremea schimbării
Ultimul calup de articole, extrem de valoros pentru întregirea tabloului, este despre transformările profunde de pe piața muncii și impactul lor în organizații. Opinii construite în timp și pe baza multiplelor experiențe în lucrul cu oameni și organizații, ne oferă în această ediție: Madi Rădulescu, Lavinia Rașcă, Lavinia Țînculescu- Popa, Adrian Stanciu, Valerica Ciocioi și Cătălina Duțu.
Încheiem și acest număr, așa cum v-am obișnuit deja, cu una dintre cele mai îndrăgite rubrici: Brain Story. Despre ”Mentalitatea de creștere, un factor cheie în adaptarea la schimbare” scrie Andrei C. Miu, profesor de neuroștiințe cognitive la Universitatea Babeș – Bolyai, conducătorul Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive, un grup de cercetare care studiază creierul și emoțiile.
Aceasta este ediția cu numărul 280 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!