Sweet Moments: Fericirea are gust de dulce
În era în care tinerii își doresc să-și construiască propriile destine, mulți își îndreaptă pașii către afirmare și independență, dorind să fie stăpâni pe propriile vieți, atât în plan personal, cât și financiar. În spatele multor astfel de povești se ascunde pasiunea, iar pentru un nume notabil în lumea prăjiturilor, aceasta a fost cheia succesului.
La doar 27 de ani, Alina Răducan a făcut o alegere îndrăzneață – să-și urmeze pasiunea, în ciuda unui job stabil deja existent. Pentru ea, provocările vieții nu erau obstacole, ci trepte către un alt nivel. Astăzi, Alina strălucește ca un competitor desăvârșit în domeniul cofetăriei, fiind Pastry Chef și Fondatoarea Cofetăriei Artizanale Sweet Moments. Tânăra ne ghidează prin povestea sa ca antreprenor și ne arată că dacă vrei, totul se poate!
Aveați un job într-o companie cu capital românesc și ați urmat cursurile de Pastry Chef. Ce v-a făcut să vă îndreptați către pasiunea dvs.?
Timp de 8 ani am lucrat într-o companie cu capital românesc, având ca responsabilități realizarea de contracte, licitații și păstrarea relației de afaceri în domeniul de sănătate. În tot acest timp cochetam acasă cu momente dulci pentru familie, colegi și prieteni. Apoi la îndemnul soțului meu și al șefului meu m-am înscris la școala de cofetari. Am lucrat în paralel cu jobul meu la un hotel de lux din București, și acolo am învățat, de la lucrurile de bază ale cofetăriei, până la trucuri, lucruri de finețe, respectiv detaliu.
Cred că momentele dulci au apărut din pasiunea de a crea prăjituri pentru familia mea. Lucrul acesta a fost inspirat și din familie, de la mama mea. Îmi aduc aminte când eram mică, în fiecare zi aveam câte o prăjitură de casă făcută de mama sau bunica. Gustul prăjiturilor din cofetăria Sweet Moments este foarte mult asociat de clienții noștri cu gustul prăjiturilor de casă. Sunt prăjituri făcute cu pasiune, din ingrediente cât mai naturale, folosim ouă de la fermă, făină de cea mai bună calitate, ciocolată și cacao belgiană, toate pentru a asigura clienților noștri gustul și calitatea pe măsură. Știam că îmi plac prăjiturile, adoram să lucrez cu ciocolata și îmi plăcea că îmi ieșeau din mâini și din minte preparate senzațional de bune, însă cu toate astea nu m-aș fi gândit să devin Pastry Chef, cel puțin nu la 27 de ani!
În tot acest timp în care am lucrat și am învățat, am continuat să fac prăjituri pentru familia mea. Până într-o zi, când împreună cu soțul meu am decis să încercăm să deschidem un laborator de cofetărie axat pe vânzarea online, dar având și un magazin fizic. I-am prezentat planul unui investitor, un om minunat care a crezut în mine, care m-a încurajat, sprijinit și învățat cele mai bune sfaturi, o persoană pe care, deși nu făcea parte din familia mea, am considerat-o de multe ori ca fiind tatăl meu și de acolo am început această aventură numită Sweet Moments.
Care a fost cea mai mare provocare în acest demers?
În acest domeniu provocările sunt zilnice. Vorbim despre un business creat de la 0, un business care oferă clienților săi un altfel de dulce, cu produse delicioase și lipsite de potențiatori de gust sau alte „ciudățenii”. Provocarea a început la 27 de ani, când am pornit afacerea și drumul acesta după 8 ani a fost presărat cu multe provocări, momente frumoase și satisfacție pe măsură.
Poate că cea mai mare provocare a fost să regândim strategia de business în perioada pandemică, să avem în obiective protejarea angajaților, protejarea business-ului și în același timp păstrarea nivelului operațional.
De ce calități este nevoie pentru a reuși într-un astfel de domeniu?
Pentru a pune bazele unei afaceri este nevoie de pasiune în afaceri, multă creativitate, flexibilitate, perseverență și o gândire antreprenorială care să te ajute în elaborarea unor strategii de dezvoltare, indiferent de „zgomotul de fundal”. Am învățat că mai întâi de toate trebuie să fiu un lider pentru echipa mea. Angajații mei dau valoare afacerii fiindcă se simt motivați, îndrumați și sprijiniți.
Care este profilul clientului Sweet Moments?
Încă de la început brandul Sweet Moments a fost creat în jurul clienților din mediul online, aici strategia noastră este în continuă dezvoltare. Totodată, evenimentele de nuntă, botez și corporate sunt cele vizate de noi, însă zilnic ne trec pragul clienți noi și ne bucurăm să vedem că majoritatea acestora revin cu zâmbetul larg pe buze și cu o încântare că au resimțit gustul copilăriei. Astfel de reîntâlniri ne fac să credem că cee ace facem este bine și ne încurajează să mergem mai departe în fiecare zi.
Ce face Sweet Moments diferit de competiție?
Toate produsele sunt realizate în laborator propriu, începând cu blatul pentru prăjituri și terminând cu decorurile. Materia primă este obținută de la producători locali, rețetele au la bază doar ingrediente proaspete, cât mai naturale, preparatele sunt repartizate în camera frigorifică, iar transportul nu este nici el neglijat, produsele ajungând la client cu propria noastră rețea logistică de transport frigorific autorizat. Exigența și devotamentul echipei Sweet Moments și-au spus cuvântul, existând până în prezent peste 80.000 de clienți fericiți și peste 15.000 de prezențe la diferite evenimente, iar livrările săptămânale au depășit pragul de 400.
Care sunt cele mai solicitate produse?
Platourile de mini prăjituri sunt foarte căutate și solicitate fiind urmate de torturile aniversare. Fiecare comandă este importantă pentru noi. Echipa lucrează cu aceeași pasiune și entuziasm atât pentru o comandă mică formată dintr-un tort sau platou de prăjituri cât și pentru comenzile mari care ajung la nivelul zecilor de kilograme de tort sau prăjituri. Avem solicitări din partea companiilor, a persoanelor fizice și a instituțiilor publice, atât din țară, cât și din afara țării.
Ce ingrediente și echipamente folosiți?
Ingrediente folosite de echipa Sweet Moments sunt cât mai naturale, selectate exigent pentru a oferi clienților cea mai bună calitate a produselor. Echipamentele sunt profesionale, laboratorul fiind echipat conform normelor obligatorii din domeniul alimentației publice.
Ați dezvoltat sau îmbunătățit vreodată o rețetă?
Rețetele Sweet Moments sunt rețete proprii, lucrate cu tehnologi, cofetari, oameni speciali aleși pentru a bifa toate gusturile din gama cumpărătorilor. Avem atât produse fresh pentru iubitorii de fructe, gusturi proaspăt aromate cât și produse pe bază de ciocolată. Constant aducem game noi de produse, respectăm tendințele în acest domeniu și suntem în pas cu cerințele clienților.
Care au fost cele mai frumoase aprecieri primite de cofetărie?
Suntem mândri fiindcă primim laude în fiecare zi din partea clienților însă îmi aduc aminte de un moment când am primit un apel de la o doamnă din Olanda și ne-a rugat să le facem o surpriză copiilor, prin livrarea unor pachete de mini prăjituri. Am livrat comanda, iar a doua zi ne-a trimis un e-mail în care ne mulțumea fiindcă i-am făcut cea mai mare bucurie, copiii au spus că au mâncat cele mai bune prăjituri, gust ce le-a adus aminte de mama și copilăria lor și așa au simțit-o mult mai aproape de ei. Este o satisfacție inegalabilă când primești laude în modul acesta.
Cum vedeți evoluția afacerii dumneavoastră?
Se spune că o afacere nu poate crește mai mult decât nivelul celor care o conduc. Investesc constant în abilitățile mele și urmez cursuri de dezvoltare personală și management. O afacere de succes are la bază nu doar o idee genială, ci și un antreprenor de top.
Ne dorim în viitorul apropiat deschiderea celei de-a doua locații în inima orașului pentru o expunere mai mare către clienții noștri și dezvoltarea unor pachete de workshopuri pentru doritorii pasionați de dulce.
Până atunci ne puteți vizita la adresa: Str. Emil Racoviță, Nr 25, Sector 4, București, auzi la numărul 0745.199.938 sau pe site-ul Cofetăriei Sweet Moments.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 288
Pentru abonare, click aici