Anamaria Bumbar: „Pentru mine, MBA-ul online și studiul de acasă au fost o adevărată plăcere”
Anamaria Bumbar, COO mindit.io, a început studiile în cadrul unui program de MBA în 2019, înainte de pandemie. Cursurile online, care au urmat, i-au adus însă nu doar satisfacție intelectuală, dar și posibilitatea de a se relaxa acasă în timp ce interacționa cu profesorii și cu ceilalți cursanți.
Când ați început EMBA-ul? Care au fost principalele motivații pentru a vă înscrie la o școală de business?
Am început MBA-ul în 2019, înainte de debutul pandemiei. Am ales să mă înscriu pentru oportunitatea de a cunoaște și de a învăța de la oameni cu o incredibilă experiență academică și practică, și de la colegii mei care ocupau roluri similare în contexte diferite. De asemenea, am privit școala de business și ca pe un mod de a formaliza sau consolida cunoștințe pe care poate le internalizasem deja, în parte, sau care se reflectau în munca altor colegi din mindit.
În ce măsură pandemia v-a impulsionat sau, dimpotrivă, v-a făcut să aveți dubii în alegerea unui EMBA?
Pandemia a adus fără îndoială o schimbare majoră în viețile tuturor. Deși a existat o perioadă de acomodare, pentru mine a fost un factor motivator. Pe de o parte, pentru că a accelerat un proces pe care mindit.io deja îl începuse prin conceptul nomad – munca remote, de acasă, din alte birouri din țară sau de oriunde în lume.
Mai mult, am avut foarte mult sprijin în mindit.io pentru începerea și finalizarea MBA-ului. Faptul că am intrat în rolul de COO în timpul școlii de business mi-a dat ocazia să pun în practică multe dintre lucrurile învățate și să mă raportez mai asumat și mai informat la noile responsabilități.
Care sunt avantajele și/sau dezavantajele unui EMBA în timpul pandemiei?
Principalul avantaj pentru mine a fost flexibilitatea, pe care o apreciez foarte mult și o promovăm și în cultura noastră organizațională. Ce simt că mi-a lipsit a fost interacțiunea față în față cu profesorii și colegii din perspectiva de a-i cunoaște mai bine personal.
Ce pot să spun acum, când experiența s-a finalizat, este că, pentru mine, MBA-ul online și studiul de acasă au fost o adevărată plăcere. Să poți să investești în educația ta de pe terasa grădinii tale în timp ce unul dintre cățeii tăi doarme lângă tine este o imagine foarte frumoasă și mă bucur mult că am avut parte de ea. Deși contextul online are provocările lui, m-am bucurat de libertatea de a gestiona independent anumite aspecte legate de cursurile MBA. De exemplu, faptul că am petrecut multe weekenduri cu familia, și în afara Bucureștiului, fără să sacrific posibilitatea de a intra la cursuri. E nevoie de mai mult efort din partea tuturor pentru a aduce valoare și simț de conexiune în interacțiunile online, dar nu este imposibil și au fost și multe beneficii.
Ce soluții a găsit școala de business aleasă pentru a face programul de EMBA cât mai accesibil și cât mai util în actualul nou context economic?
Cred că școala de business a răspuns provocărilor aduse de pandemie fără compromisuri în calitatea studiilor noastre. Cursurile au fost adaptate rapid ca metodă de predare, dar mai ales în ceea ce privește conținutul. Pandemia a introdus noi realități, riscuri și oportunități în business și simt că MBA-ul le-a acoperit pe cele mai importante în timp ce se desfășurau, cu studii și informații actuale și pertinente, ceea s-a reflectat în multe decizii de zi cu zi luate în mindit.io. Eu am învățat acum mult timp că suntem suma experiențelor și oamenilor pe care îi întâlnim. Mă bucur de fiecare interacțiune și încerc să învăț cât pot de mult cu fiecare ocazie. A meritat ca timp de doi ani să înlocuiesc Netflix cu un program intens de învățare și dezvoltare.
Care este lecția cea mai importantă învățată de dv. la EMBA în pandemie?
Experiența MBA-ului în pandemie mi-a amintit și mi-a exemplificat, foarte concret, că situațiile de criză aduc și multe oportunități și că succesul și creșterea sunt influențate cel mai mult de cât de repede ne adaptăm și de disciplina de a aduce în prim-plan toate posibilitățile de inovare și nu riscul de eșec.
În loc de CV
Anamaria Bumbar s-a alăturat acum șapte ani nu doar industriei de software development sau sectorului de oferire de servicii. Prin diversele roluri pe care și le-a asumat de-a lungul timpului – project manager, program manager, people manager, key account manager și chief operating officer –, a știut, cu fiecare nouă experiență, că de fapt s-a alăturat unei comunități de profesioniști care vor să contribuie, fiecare prin inputul său, pentru a face realitatea din jurul nostru un loc mai bun.
Aceasta este convingerea care ghidează activitatea mindit.io în general, și pe a ei, în particular – încrederea în oameni și în potențialul lor, alături de crearea de contexte în care fiecare dintre noi să fie liber să greșească, să învețe și apoi să aibă bucuria de a se surprinde depășindu-și orice așteptare.
Trecutul ei educațional nu are legătură cu IT-ul, dar atât Facultatea și Masteratul în Sociologie (Universitatea din București), cât și MBA-ul Româno-Canadian (EMBA & UQAM) au ajutat-o să se descopere profesional și să fie omul de astăzi.
GHID MBA 2022
Aici puteți accesa preview-ul Ghidului MBA 2022.
Pentru abonare, click aici.