Cei care au făcut un MBA formează un grup, iar apoi membrii se ajută între ei
Dacă doriți să avansați în carieră sau să vă dezvoltați afacerea, obținerea unei diplome de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) este de obicei văzută ca o investiție utilă. Adesea, beneficiile pe termen lung ale obținerii diplomei, inclusiv câștigurile salariale și oportunitățile de avansare în carieră, depășesc costurile financiare și de timp imediate ale programului de studii.
Alături de potențialele beneficii financiare, mulți recrutori consideră că o diplomă de MBA este un atu datorită abilităților profesionale pe care deținătorii de diplome le posedă în mod obișnuit.
Am discutat despre cât de util este un MBA și cu Head-Hunterul George Butunoiu. Specialistul a spus că, la modul general, un MBA este un mare plus pentru business sau pentru carieră. “Marea problemă nu se pune dacă cel care face un MBA învață ceva în plus sau nu, ci la ce trebuie să renunțe ca să poată urma un astfel de curs și cât trebuie să plătească pentru el. Utilitatea unui astfel de program există clar, din multe puncte de vedere. Înveți multe lucruri, învățătura propriu-zisă te ajută, e bine făcută, bine concentrată”, explică George Butunoiu.
“Se formează un clan, iar membrii acestuia se sprijină unul pe celălalt”
Butunoiu consideră însă că cel mai mare avantaj pe care îl oferă un MBA este networkingul. “Da, networking-ul care se face acolo este foarte valoros. Aș spune că MBA-ul e un fel de masonerie. Cei care au făcut un MBA formează un grup, iar apoi membrii se ajută între ei. E un clan care se formează, dar nu în sensul rău al cuvântului, în care cei care fac parte din el se sprijină reciproc. Tocmai ca să-și dovedească că acest curs a fost util, că e folositor și că a meritat investiția. Aceștia se recomandă unii pe alții, se angajează dacă au ocazia. De exemplu, dacă unul ajunge într-o poziție mai mare, îl angajează pe altul care a terminat același MBA. Din punctul acesta de vedere un MBA e foarte folositor, rezultatele chiar se văd”, explică head-hunterul.
Pe de altă parte, specialistul în recrutare spune că un MBA dă încredere în sine cursanților, ceea ce din punctul lui de vedere, în unele situații este bine, iar în altele este rău. “Un MBA le oferă cursanților săi o încredere debordantă în propria persoană. Este evident că devin mai încrezători în ei cei care au terminat un MBA, unii ajung să se creadă mai deștepți. În cazul celor care au o personalitate puternică e folositoare această stimă de sine ridicată. Însă, există și persoane care își construiesc o dezinvoltură forțată, iar acele persoane au mult de pierdut”, mai spune George Butunoiu.
Networkingul poate să valoreze mai mult decât taxa pentru un MBA
Head-hunterul spune că sunt anumite profiluri de oameni care vor cu disperare să facă un MBA, iar pentru asta sunt în stare să riște tot. “Iar pentru îndeplinirea acestui scop, aceștia își vând casa, mașina… Ca ultimă soluție de reușită, încearcă să facă un MBA și după aia trăiesc adevărate drame că nu reușesc să-l pună în valoare pe măsura așteptărilor. Dacă ți-l plătește compania atunci mergi, fă-l! Există firme de pe piața noastră care plătesc integral sau parțial”, mai adaugă expertul.
Specialistul mai spune că, în toată cariera nu a avut nicio cerere de recrutare în care deținerea de MBA să fie o condiție pentru angajare: “Însă, sunt anumite industrii de pe piața serviciilor financiare unde MBA-ul îți aduce un beneficiu de valoare pentru că e notabil în fața clienților, cu asta se vând consultanții, cu studiile pe care le au”.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un preview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.