Cum a picat Chinezu’ în plasa #LaCeAjutaUnMBA
Cristian China-Birta (Chinezu’) are 50 de ani și este de aproape 11 ani fondator și asociat la Kooperativa 2.0. Are peste 30 de ani de experiență în comunicare. Practic, doar asta a făcut de când se știe. Doar că, de vreo 25 de ani o face ”pe sistem antreprenorial”. A terminat ”doar facultatea de jurnalism”, căci ”nu am crezut niciodată în învățământul clasic. Am fost, sunt și voi rămâne fanul declarat al muncii aplicate. În tranșeele marketingului se vede cum e lumea cu adevărat!”, povestește Cristian China-Birta, un antreprenor 2.0, care, deși este împlinit profesional și conduce o afacere în creștere, a decis, anul acesta, să urmeze un program MBA.
Credeam că sunt prea bătrân pentru un MBA
Două motive ”mari și late”, spune Chinezu’, l-au determinat să urmeze acest MBA: “M-au convins alumni cu care am făcut interviuri în cadrul unui proiect personal tare drag, #LaCeAjutaUnMBA. Și toți, dar absolut toți, s-au uitat ciudat la mine când le-am spus că mă consider prea bătrân pentru un MBA. Nu eram, firește, acum realizez acest lucru. Iar doi, am simțit că mă apropii de acea vârstă fiziologică în care parcă începe să încetinească mersul gândirii, ca să îi zic așa. Păi – mi-am zis – nu e mai bine să mă pun eu la o treabă așezată, verificată și care știu sigur că o să îmi pună conexiunile neuronale la încercare?! Așa s-a și întâmplat. Apropo, până să încep MBA nu am știut că poți face febră musculară la creier”.
Chiar așa! De ce atâta zbatere, în condițiile în care firma îi merge bine?, l-am întrebat… o întrebare pe care, recunoaște, a primit-o deseori în ultima vreme de la cunoscuți. Și nouă, exact ca și lor, ne-a argumentat cu declarația lui Iancu Guda: “Pe medie, un absolvent de MBA își duce businessul la peste 1 milion de Euro în 5 ani. Iar eu am reușit asta după mai bine de 9 ani. Adică o perioadă dublă. De aceea îi încurajez pe toți antreprenorii și managerii să se apuce de un MBA cât mai devreme. Să nu facă așa cum am făcut eu, adică să piardă timp teribil de important”.
Cristian China Birta a ales programul de MBA de la City College University of York și grație Alinei Toader, directoarea programului pe România, o doamnă care ”gândește holistic, aș putea spune. Adică se uită la beneficiile pe care programul le aduce omului, nu doar antreprenorului sau directorului. În plus, m-au convins cei 10 alumni cu care am vorbit. Și care mi-au zis, toți, cam așa: este foarte, foarte greu, dar l-aș mai face o dată”.
Sfânta treime – Cum te poate ajuta un MBA
În ceea ce privește avantajele absolvirii unui MBA, în stilu-i caracteristic (ușor șugubăț), Chinezu’ – căci, mai degrabă, așa e cunoscut Birta în mediul de afaceri autohton, în condițiile în care Chinezu’ este brandul sub care ”a defilat încă de la începuturi” în social media – ne-a spus:
“Din experiența mea personală de până acum, există o sfântă treime:
- Un MBA îți crește stima de sine. Major. Fiecare examen pe care îl treci, fiecare assignment la care iei notă mare îți dă o mare doză de încredere în tine.
- Îți forțează creierul să creeze noi conexiuni. Pentru că la MBA înveți să te uiți din noi perspective la lucrurile la care până acum nici măcar nu te uitai, atât de mult te-ai obișnuit cu ele.
- Înveți lucruri noi despre chestiuni vechi. Te întorci, cumva, la basic. Și refaci traseul. Cu forțe proaspete și cu obiective noi”.
Ce faceți, bre, la MBAul ăla acolo?
Este încântat de decizia de a urma un program MBA, iar asta reiese clar din tot ceea ce postează în mediul virtual. Una dintre postări, în care a povestit concret unul dintre exerciții, a atras atenția multor urmăritori:
”– Ce faceți, bre, la MBAul ăla acolo?
Ia uite ce facem. Construim turnuri din hârtie. Pe echipe. Sub presiunea timpului. Și cu un șef care strigă la noi. Și care, brusc și fără niciun motiv aparent, ne dă afară un om din echipă. Și care schimbă regulile la fel de brusc și fără niciun motiv aparent.
Iar noi trebuie să performăm în aceste condiții. Și să ne atingem obiectivul. Adică să construim turnul ăla de hârtie.
Excelentă lecție despre cum funcționează o echipă. Și ce înseamnă să treci peste orice piedică și să faci ce ai de făcut.
Mă rog, cei care au reușit să facă asta. Căci unele echipe nu au reușit. Dar și asta este o lecție din care învățăm mult.
Până acum îmi place surprinzător de mult ce învăț la MBAul ăsta de la City College România, University of York Europe Campus. Surprinzător în sensul că e mult mai mult decât am crezut.
Aia zic.
PS. Turnul ăsta construit de echipa din care am făcut parte (a se nota că nu am zis ”echipa mea”, da?) a luat premiul I pentru… frumusețe”.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un preview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.