„Dă-ți voie să fii uimit!” Continuă să înveți! Inovează!
Fie că suntem antreprenori sau executivi în top mana gementul unor companii, agendele de lucru ne sunt pline de întâlniri recurente, delegații, conferințe, ședințe de strategie sau participări la diferite evenimente. Suntem full.
În acest timp, rolul nostru cel mai important este același: conducem echipe de oameni, vrem ca ei să fie eficienți, motivați și să se dezvolte. Să se dezvolte profesional, să fie direct implicați în creșterea businessului, să inoveze, chiar. Afacerile cele mai prospere se bazează mult pe inovație, iar inovația vine din partea echipelor care au libertatea să experimenteze.
Sunt acele echipe de oameni pentru care curiozitatea și învățarea continuă sunt valori pe care le regăsesc, le trăiesc în firmele unde lucrează. Iar noi, ca lideri de organi zații, avem datoria să creăm cadrul pentru ca oamenii să se dezvolte, astfel încât efor turile să se vadă într-o cultură organizațională sănătoasă, în relevanța brandului și în rezul tatele financiare. Ei, am descoperit de curând că o parte importantă a solu ției este atât de aproape și atât de simplă: m-am întors, ne-am întors la școală!
Networking valoros, schimburi de idei și bune practici
Este vorba despre un program de executive education inițiat de Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB FSEGA) și creat împreună cu University of North Carolina at Chapel Hill (UNC), pentru managerii și antreprenorii din România: https://econ.ubbcluj. ro/executive‑education/
Împreună cu o parte din echipa Brandocracy, am hotărât să intrăm în programul de Executive Education creat în mod direct, ca parteneriat între UBB și UNC, de UBB FSEGA și UNC Kenan-Flagler Business School, un program organizat pe parcursul a două săptămâni, în Cluj și Chapel Hill (North Carolina, USA). Da, da, și noi avem agendele foarte aglomerate, avem pro iecte peste proiecte, suntem absolvenți de EMBA, suntem consultanți și traineri cu peste 15-20 de ani de experiență, ne scriu și ne sună clienții și avem meetinguri foarte importante. Învățarea continuă ni se pare la fel de importantă, însă. Iar faptul că am găsit soluția care, practic, rezolvă într-o manieră eficientă, ca timp și cunoștințe, ceea ce ne doream, ne-a făcut să ne decidem pentru progra mul Leading and Managing Innovation al UNC & UBB FSEGA Executive Education.
Cursurile sunt susținute de profesori de la cele două univer sități, cu participarea specială a unor experți americani – antre prenori și executivi – care vin cu studii de caz ale unor branduri renumite internațional. Colegii noștri participanți la același program au fost profesi oniști din companii românești, dar și din firme internaționale prezente și local. Am avut parte, astfel, de networking valoros, plus interacțiuni foarte bune pe grupe de lucru, schimburi de idei și bune practici. Totodată, activitățile informale și momen tele de relaxare, în excelenta organizare a gazdelor noastre din Cluj și, apoi, Chapel Hill, sunt momente în care se con solidează informațiile de la cursuri.
Cunoștințe și atmosfera potrivită pentru învățare
În SUA, cele opt zile petre cute în Rizzo Conference Center, campusul dedicat par ticipanților la programele de executive education din cadrul UNC Kenan-Flagler Business School, au însemnat acces la informații proaspete despre strategii și concepte nou-lan sate în piață. Am analizat și am lucrat pe studii de caz aduse în fața noastră de executivi de la Apple și PIXAR, ori de profesori care au inclusiv propriile busi nessuri de învățare inovativă.
În timpul vizitei în impresionantul campus al University of North Carolina at Chapel Hill – prima universitate publică din Statele Unite, fondată în 1789, am intrat și în muzeul baschetului – unde echipamentul cu care a jucat Michael Jordan, care și-a început cariera profesionistă la UNC, este la loc de cinste.
Programul a inclus și vizita la două dintre businessurile inovative din localitate – unul aflat chiar în administrarea unei echipe a facultății, iar timpul liber l-am petrecut admirând cartierele cu case specifice sudului Statelor Unite, reședințele frățiilor studențești, dar și numeroasele zone verzi, spațioase, destinate relaxării și practicării sporturilor. Am avut, practic, la dispoziție, un ecosistem foarte bun care ne-a oferit cunoștințe și atmosfera potrivită ca să învățăm cum să conducem echipe spre inovație.
Întregul concept este gândit astfel încât informațiile să fie imediat aplicabile în busi ness. Sunt două săptămâni de învățare efectivă, unde teoria vine doar ca bază de discuții și aliniere de termeni. Materialele suport le-am primit din timp, înainte să înceapă cursurile. Practica, discuțiile, studiile de caz și aplicațiile lucrate inclusiv pe firmele proprii sunt esența acestui program de executive education – scurt, eficient, la obiect, accesibil profesioniștilor experimentați.
Programul a fost inițiat de conf. univ. dr. Răzvan Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor UBB Cluj și prof. Wayne Landsman de la UNC. Am avut bucuria ca, în această delegație și experiență de învă țare în SUA, să fim însoțiți și de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, care a venit împreună cu echipa sa.
Merită să faci cursuri avansate de pilotaj, după ce ai făcut școală de pilotaj? O astfel de întrebare nu și-ar adresa-o niciodată un pilot de avion, pentru că răspunsul e evident: da, s-ar perfecționa continuu, pentru el și pentru siguranța pasagerilor. Cum ar fi, însă, dacă managerii și antreprenorii ar gândi la fel și ar investi în primul rând în ei, pentru siguranța și confortul în business al întregului „echipaj”? Ei, bine, ca să pilotezi companii și branduri puternice, există acum în România această soluție care le aduce antreprenorilor și managerilor cu viziune cursuri modulare specializate, într-un sistem de executive education.
Timpul alocat, resursele financiare și oamenii impli cați sunt „cheltuiala” pe care am făcut-o. A meritat absolut totul. Am învățat în primul rând pentru noi. Am învățat și pentru colegii care vin cu noi în proiecte. Am învățat pentru clienții noștri, pentru că ei sunt echipajul pe care-l avem în grijă. Ei vor beneficia acum și de mai multă deschidere, inovație în analiza, recomandările și vari antele de creștere pe care le vom aduce în businessurile lor.
Principiile inovării revoluționare, identificate de prof. Albert Segars Pentru toți cei care vreți să fiți cu un pas în față, să explorați ce poate fi nou în domeniul vostru, iată și cele șapte principii ale inovației revoluționare, așa cum ne-au fost ele împărtășite de profesorul Albert Segars:
1. Fiți ambițioși și puneți întrebările potrivite despre ceea ce s-a făcut înainte. Dați-vă voie să fiți uimiți!
2. Creați mediul și condițiile necesare pentru a dezvolta în echipă atmosfera propice atingerii performanței maxime. Grija, empatia și respectul sunt importante pentru a ajunge la această stare.
3. Definiți roluri și responsabilități – Găsiți-vă „superputerea”!
4. Construiți încredere, asigu rând împărtășirea în echipă a informației/cunoștințelor!
5. Bazați-vă pe date, dar nu oricum – e important să obser vați și să cunoașteți situațiile din viața reală.
6. Fiți perseverenți, mereu calmi și pregătiți.
7. Sacrificiul înseamnă să faci alegerea potrivită, să te poziționezi corect.
Foto: freepik.com
Acest material a fost publicat în Ghid MBA 2024.
Găsește aici un prieview al revistei.