Ghid MBA 2024: Pregătiți să cucerească Everestul organizațional. Noile strategii, abordări și inovații ale Programelor MBA/EMBA
Un traseu montan dificil, cu pante abrupte, cărări sinuoase și obstacole imprevizibile. Așa poate fi descris astăzi mediul de business, o călătorie tumultuoasă, pe terenuri mișcătoare, în care fiecare pas este o provocare și fiecare decizie o bifurcație ce poate influența destinul unui om sau al unei companii.
În fața acestor schimbări rapide, educația oferită de școlile de afaceri prin programele MBA și EMBA capătă valențele unei adevărate busole ce îi pot ghida pe lideri prin ceața densă a incertitudinii.
Și pentru ele însă, adaptarea la tendințele tehnologice, la noile modele de afaceri și la schimbările sociale și economice este esențială pentru a putea rămâne relevante. Pentru a oferi echipament și ghidaj adecvat și ele trebuie să se adapteze, să își ajusteze programele pentru a face față terenului accidentat și condițiilor meteorologice neprevăzute.
Ce noi strategii, abordări și inovații iau în calcul școlile MBA și EMBA din România, pentru a se ridica la înălțimea provocărilor actuale? Cum integrează aceste concepte și practici noi, precum și abilități de leadership actualizate, pentru a îndruma liderii către excelență și succes în vârful ierarhiei organizaționale?
Liderii celor mai importante școli de business din România pun toate cărțile pe masă și vorbesc despre tendințele actuale și viitoare în leadership. Poveștile lor dar și ale unor absolvenți pentru care programul Executiv MBA a fost un adevărat boost în carieră le găsiți în ediția 2024 a GHIDULUI MBA, un produs marca Editura CARIERE.
Iată ce puteți citi în această ediție:
GHID MBA 2024
Să redai zborul, nu pasărea! Sculptorii de lideri este titlul editorialului care deschide ghidul din acest an, un text construit în jurul metaforei făuritorilor de artă și care aduce în prim plan ideea că, așa cum orice bloc de marmură poate deveni o capodoperă, și fiecare student MBA are potențialul de a deveni un lider excepțional.
Primul text al suplimentului MBA o are ca protagonistă pe Anca Rarău, antreprenor, fondatorul Brandocracy, consultant în strategie de branding și marketing, membru al Romanian Business Leaders și Consul Onorific al Lituaniei în România. Articolul Ancăi este o pledoarie pentru învățare, ”m-am întors la școală” este soluția pe care ea a descoperit-o în încercarea de a menține, chiar și în aceste vremuri atât de imprevizibile, o cultură organizațională sănătoasă, în care efortul echipei să se vadă în dezvoltarea oamenilor, relevanța brandului și în rezultatele financiare.
Urmează articolul de fond al ediției, Pregătiți să cucerească Everestul organizațional. Noile strategii, abordări și inovații ale Programelor MBA/EMBA. O provocare la care au răspuns reprezentanții școlilor MBA din România: Bianca Ioan, Director de Marketing ASEBUSS, Vasile Alecsandru Strat, Decan Bucharest Business School (BBS), Laura Lăzărescu, Managing Partner Bucharest International School of Management (BISM), prof. Leslie Szamosi, MBA Director CITY College, University of York Europe Campus, Pan-European Executive MBA, Roxana Farrugia, Director Tiffin Executive MBA și Adriana Codruța Georgescu, Program Manager al WU Executive MBA Bucharest.
Două lucruri sunt esențiale în viață, să recunoști atunci când ți-ai atins limitele și că întotdeauna mai ai de învățat!, crede Adrian Minuță, fondator și CEO Bravo International. De ce cu o carieră împlinitoare și o afacere de succes în palmares a decis, la 46 de ani, că e timpul pentru un EMBA, citiți în interviul de la pagina 26.
Alocăm apoi un spațiu generos școlilor, în care puteți citi despre fiecare program de business din România (ASEBUSS , BBS , BISM , CITY College, TIFFIN WU și programul ERISMA/ERUDIO), cu detalii despre curriculum, prețuri, profesori ori povești de succes în care absolvenți de top vorbesc despre cum și cât le-au influențat viața profesională și personală informațiile primite, abilitățile dobândite, dar și oamenii pe care i-au întâlnit în timpul cursurilor MBA.
Mai mult decât o diplomă
O poartă către învățare și cunoaștere, ce deschide drumul către noi perspective și oportunități, spre strategii și tehnici moderne, adaptate nevoilor și provocărilor prezentului. O poartă spre idei inovatoare și oameni valoroși, ce pot oferi sprijinul și pregătirea pentru a transforma o viziune în realitate.
Dincolo de realizarea academică, pentru lideri ori antreprenori, MBA ori Executiv MBA înseamnă mai mult decât o diplomă. Pentru ei, reprezintă o investiție strategică în viitorul profesional, o experiență solidă prin care își lărgesc orizonturile și descoperă noi căi pentru creșterea și dezvoltarea oamenilor și a businessului. Este o sursă de inspirație, care îi motivează să-și atingă obiectivele pe termen lung. Despre impactul Programelor MBA în consolidarea abilităților de leadership și antreprenoriale, vorbim în cea de a doua parte a Ghidului MBA 2024. Și avem și acum, ca de fiecare dată, invitați de marcă, profesioniști de top care ne împărtășesc propriile experiențe, evidențiind valoarea pe care au adus-o în viața și cariera lor programele de Executiv MBA.
Noi i-am provocat, ei au răspuns: Madi Rădulescu, MCC, MBA, Managing Partner MMM Consulting, Laurențiu Dorobanțu, Co-fondator și CEO – DEOS Dental, autor și trainer, Ioana Petrea, Director de Fundraising & Comunicare la Fundația Regală Margareta a României, Trainer și Coach de Fundraising pentru ONG-uri, Ana Slătineanu, consultant în recrutare globală și psihologie organizațională, cu peste 10 ani expertiză internațională (Europa și America de Nord) în recrutare de talent pentru posturi executive, fost membru al Baroului București, Dorel Codina, fost director al Parcului Industrial Miroslava, un proiect preluat de la zero care a devenit cel mai mare parc industrial din zona Moldovei, un executiv care în timpul programului MBA a demisionat din funcție și a devenit antreprenor, Ștefan Lăstun, antreprenor, fondatorul Lidagri, Anca Pantea, Owner Raitar, membru fondator al Asociației Produs în Bucovina, Gabriela Marin, socio-psiholog, fondator Masima Consulting Center, Adina Dan, Country Medical Affairs Director la Gilead Sciences, Sorina Cucuta – Popa, Fondator și Managing Partner New Link Consulting, membră în echipa fondatoare al primului program de Executive Master of Business Administration în Europa Centrală și de Est, membră în echipa fondatoare a Federației Române de Coaching (ICF), Gheorghe Butunoiu, Managing Partner la George Butunoiu – Executive Search.
Încheiem ediția cu o adevărată lecție pentru lideri și echipele lor, oferită de Lavinia Țînculescu- Popa, Lect. Univ. Dr., președinte ales (2025 – 2027) al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO), Președinte SRAJ. Cu titlul De la noul normal la veșnicul natural, articolul explică pe larg de ce întoarcerea la birou este o dovadă de sănătate ”Individuală. Colectivă. Predictivă. Profilactică. Personală. Organizațională. Morală. Pe termen lung și chiar pe termen mediu”.
Acesta a fost Ghidul MBA 2024, o veritabilă busolă, de nelipsit din bagajul oricărui profesionist decis să-și desăvârșească educația de business și leadership, un supliment anula al Revistei CARIERE – singurul jurnal de leadership din România.
La bună citire!