Laura Lăzărescu: Un program MBA online te ajută să înveți despre cum să pilotezi un avion, unul fizic te ajută să ai această experiență
Școlile de business știu să se adapteze. BISM – Bucharest International School of Management este, fundamental, o inițiativă antreprenorială. Da, e adevărat că felul în care am crescut a fost să dezvoltăm programe alături de școli internaționale de prestigiu (pentru programul de Executive MBA partenerul BISM este MSM, parte din Maastricht University), însă avem capacitatea să ne mișcăm rapid, atent și să fim flexibili. Am știut să creștem experiența programului de EMBA într-una transformațională indiferent de contextul în care ne-am găsit, fie el bun sau rău. Am trecut deja printr-o criză economică serioasă, printr-o pandemie, iar acum jonglăm cu o zonă de incertitudine economică. Însă, în toate aceste contexte, tot ce a trebuit – și trebuie – să facem este să știm să răspundem nevoilor curente ale celor care își doresc un program de EMBA.
Să explorăm împreună cu ei unde sunt, de ce au nevoie și unde vor să ajungă după un astfel de program. Oamenii știu de ce au nevoie, trebuie doar să-i asculți. Așa am ajuns, spre exemplu, să desenăm programul nostru de Mini MBA (Fast Track Management Program) pentru că era nevoie de un program mai scurt și mai accesibil. Aici experiența e ușor diferită de programul de EMBA, însă e construit după același principiu de bază: să poți aplica de luni ceea ce-ți însușești peste weekend. Toate programele de EMBA au un curriculum similar, indiferent sub ce denumire se găsește un curs, însă există și un specific al fiecărui program care îl face să fie mai potrivit pentru cineva.
În cazul nostru, specificitatea constă în oamenii care predau în program. Aceștia conduc oameni și organizații în același context economic și regional cu participanții în program. De exemplu, 50% din cei care predau la BISM sunt lectori români. Antreprenori și manageri care au dat dovadă de un leadership excepțional în organizațiile lor. Consultanți care au schimbat companii și le-au ajutat să ajungă la nivelul următor. Dacă la rândul tău ești un antreprenor sau manager într-o organizație din România e important să înțelegi cum poți să faci mai bine în contextul cultural în care faci business. Așadar, atunci când lucrurile devin ușor instabile în economie, cea mai bună direcție pe care ai putea să o ai este să faci un program de EMBA care să îți ofere șansa să înveți de la lectori excepționali (cum ar fi: Sergiu Neguț, Radu Atanasiu, Adrian Stanciu, Steven van Groningen, Florin Ilie, Cosmin Alexandru), alături de alți oameni excepționali care îți sunt colegi. Iar noi am văzut asta în numere, la BISM, deoarece am avut o cerere mare pentru programul de EMBA.
Discutam mai devreme despre specificități. Noi am ales să mergem cu programul înainte în format full offline, deși există un trend semnificativ către online, mai ales post pandemie. Categoric, dacă vorbim despre însușire de cunoștințe, poți să faci asta în orice format (online, offline, modular, hibrid), însă dacă nu ai un cadru sigur în care să testezi, să dezbați și să transformi aceste cunoștințe în abilități e mai complicat. Se poate obține și prin efort individual, dar adevărata transformare vine din colective sense-making. Un program online te ajută să înveți despre cum să pilotezi un avion, însă unul fizic te ajută să ai această experiență de a-l pilota alături de un pilot experimentat. Diferența stă și aici în impact și în felul în care aplici ce înveți într-un astfel de program (și cu câtă încredere). Am menționat mai devreme despre libertatea pe care o au unele școli de business în a-și construi o parte din curriculum.
În cazul BISM, 4 cursuri din 18 sunt create de către noi. Așadar, am construit aceste cursuri de la nevoile celor care caută să urmeze un astfel de program, sub umbrela de Innovative Leadership. Am ales să avem cursuri ca Applied Innovation, Boardroom Executive Simulation, Thinking and Deciding for Business și Leading High-Performing Teams pentru că toate sunt subiecte care dor în companii, mai ales post pandemie și în contextul economic curent. Adevărata plusvaloare a unui program de EMBA stă în oamenii cu care școala de business se înconjoară, în lectori, studenți și întreaga comunitate. Această valoarea e cea care în final face întreaga experiență transformațională. Majoritatea studenților din program vin pentru că cineva apropiat (uneori foarte apropiat: soț, soție, frate, prieten, coleg etc.) a trecut prin această experiență. Ce încerc să spun aici este că valoarea unui astfel de program nu e doar profesională. E personală. Ești un lider mai bun, un om mai bun, deci, implicit, după finalizarea unui program de EMBA, vei genera un impact major în organizația și în comunitatea din care faci parte.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un prieview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.