Lucian Popa, Managing Director Neopak Industrial | Salt în gol. Între rațiune și simțire, cum să depășești incertitudinile antreprenoriatului

Transformările profesionale nu sunt niciodată ușor de realizat și, de cele mai multe ori, presupun curaj. Însă, atunci când viața îți oferă un imbold și îți așază piesele într-un mod neașteptat, transformarea nu mai este o alegere, devine inevitabilă. Lucian Popa este un exemplu perfect în acest sens, mai ales că, în cazul său, transformarea nu a fost o simplă schimbare ci, mai degrabă, o adevărată revoluție profesională.
Totul a început cu un moment de autoevaluare sinceră, în care și-a dat seama că, pentru a continua, avea nevoie de mai mult decât experiență. Avea nevoie de cunoștințe fundamentale în management, așa că a decis să urmeze un program EMBA. Însă, acest pas, inițial făcut din dorința și nevoia de a învăța, s-a transformat rapid într-un salt în gol. Un salt însă necesar pentru a-și rescrie propria poveste de succes.
Încrederea, ingredientul magic
„În vara lui 2008, am intrat în compania Romava SA, ocupând funcția de Director de Vânzări. A fost un pas natural, având deja o experiență solidă în vânzări. În mai puțin de 8 luni, mi s-a propus funcția de Director Executiv, pe care am acceptat-o imediat, dar cu oarecare temere, conștient fiind de lipsa de experiență și abilități necesare pentru un astfel de rol”, povestește Lucian Popa.
La scurt timp după preluarea acestei funcții, Lucian a realizat că temerile sale nu erau nejustificate: „Discuțiile cu acționariatul companiei, legate de performanța unui an și bugetul pentru anul următor, mi-au dovedit imediat că aveam lacune majore. Comparativ cu colegii din alte părți ale Europei, nu reușeam să privesc businessul în ansamblu, dincolo de detaliile legate de vânzări”.
Astfel, decizia de a urma un EMBA a venit firesc, dorind să obțină cât mai rapid și eficient cunoștințele de care avea „mare nevoie” pentru a-și îndeplini și păstra funcția. În acel moment, nu avea niciun plan clar, iar antreprenoriatul nu se afla pe radarul său.
Însă, pe măsură ce programul EMBA avansa, Lucian a început să privească lucrurile dintr-o perspectivă mai largă. A înțeles cum putea aplica noile cunoștințe pentru a construi ceva propriu.
„Decizia de a părăsi funcția de Director Executiv a fost puternic influențată de situația financiară a companiei și de lipsa de sprijin din partea acționarilor pentru planurile de redresare pe care le propusesem. De altfel, aceste planuri au fost adoptate de grup la trei ani după plecarea mea. Încrederea pe care o dobândisem în mine, datorită studiilor finalizate, dar mai ales sprijinul soției, care a crezut în mine și în capacitatea mea de a transforma cunoștințele acumulate într-un business profitabil, m-au motivat să fac pasul spre antreprenoriat și să încep propria afacere”, reflectă Lucian despre acea perioadă definitorie din viața sa.
Saltul fără plasă de siguranță
„O astfel de schimbare nu este niciodată lipsită de emoție și provocări, indiferent cât de bine te simți pregătit din punct de vedere tehnic”, explică Lucian Popa, reamintindu-și momentul tranziției sale de la director într-o companie mare la antreprenor. „Și îndrăznesc să afirm: cine spune altceva fie minte, fie face o analiză superficială a momentului”. Și explică: „Da, a fost o schimbare majoră! Te trezești într-o dimineață în care nu mai mergi la birou la ora convenită, nu ai o echipă deja funcțională în spate, nu trebuie să raportezi NIMĂNUI ce ai de gând să faci. Nu ai NICIUN client activ, nu ai NICIUN furnizor, nu ai NICIUN venit. Totul depinde de tine și de ceea ce vei face tu pentru tine, afacerea ta și, indirect, familia ta”.
Privind în urmă, recunoaște: „Am intrat «all in», fără o plasă de siguranță. A fost un salt într-o mare necunoscută, dar care m-a impulsionat să merg mai departe”. Totuși, experiența dobândită prin programul EMBA l-a ajutat să gestioneze mai bine incertitudinile antreprenoriatului: „Vă pot asigura că, datorită studiilor EMBA, «panica» lipsei de «stabilitate» oferite de un post într-o corporație a fost puternic estompată. După ce înveți nu doar cum să «citești harta unei afaceri», ci chiar să desenezi una pe care să o poți «corecta» în funcție de mersul lucrurilor, realizezi că drumul nu va fi lipsit de obstacole, dar cel puțin îl poți intui, înțelege”.
Între hazard și rațiune, fix în „inima lumii democratice”
Antreprenoriatul este adesea considerat un domeniu plin de adrenalină, provocări, recompense și, nu în ultimul rând, riscuri. Dar, subliniază Lucian Popa, astăzi deja antreprenor cu o experiență de peste zece ani: „Antreprenoriatul, atunci când este făcut corect, cu responsabilitate față de cei din jurul tău – față de colegi, familiile lor, parteneri și chiar față de stat, care, deși este adesea «bolnav», are nevoie de taxe pentru a sprijini economia -, este, de fapt, inima lumii democratice”.
Și, da, confirmă el, riscurile în antreprenoriat sunt evidente – statisticile arată că, în primii cinci ani, peste 90% dintre afacerile nou înființate eșuează. Ceea ce, explică, demonstrează că entuziasmul, bunele intenții, ideile „unice” de afaceri, sumele mai mari sau mai mici investite, timpul petrecut în dezvoltarea proiectului antreprenorial, toate la un loc sau separate NU pot garanta succesul. „Da, hazardul sau norocul pot juca un rol important în succesul sau eșecul unui proiect, dar îndrăznesc să spun că nivelul ridicat de cunoș- tințe și curajul de a le aplica cu rațiune și inspirație cresc exponențial șansele de reușită”.
Indiferent de turbulențele pieței…
Care dintre lecțiile învățate în EMBA l-au ajutat totuși cel mai mult în momentele de incertitudine? „Aș fi tentat să răspund cu un iz de abordare generală: toate. Trebuie să ai măcar noțiuni de bază de marketing, să faci deosebirea între management și leadership, să cunoști politici de HR pentru a putea construi o echipă viabilă, să poți citi o balanță sau un P&L.”
Dar dacă ar trebui să aleagă doar una, ar alege fără ezitare managementul financiar: „Indiferent de turbulențele pieței, este vital să înțelegi de unde vin și unde se duc banii. De altfel, prima linie de credit pe care am deschis-o și am primit-o FĂRĂ garanții ipotecare a fost oferită de către banca cu care colaboram, datorită faptului că am făcut dovada în scris a unei bune înțelegeri a indicilor de management al riscului financiar”.
„Să nu te oprești din a învăța!”
Lucian consideră că 2025 va fi un an cu provocări fără precedent pentru mediul antreprenorial românesc. Instabilitatea politică locală, volatilitatea piețelor financiare internaționale, incertitudinea securității regionale și schimbările în lanțurile logistice sunt doar câțiva dintre factorii care vor influența acest an. „Un singur cuvânt va caracteriza acest an și poate chiar mulți ani de acum înainte: INCERTITUDINE”, pare convins. Totuși, în fața acestei incertitudini ca „nou statu-quo”, Lucian subliniază: „Mă simt mai încrezător și mai puternic datorită a ceea ce am început să învăț în urmă cu mai bine de 10 ani”. Și ține să clarifice: „Spun am început să învăț”, pentru că, după absolvire, crede cu tărie, „este ESENȚIAL să folosești tot ceea ce știi ca o solidă bază pentru a continua să construiești și să nu te oprești din a învăța”.
LUCIAN POPA, Managing Director Neopak Industrial. Este absolvent (promoția 2013) EMBA Sheffield, actualul University of York, UK, & University of Strasbourg, Franța, dual MBA degree. Atât MBA-ul Sheffield, cât și MBA-ul York-Strasbourg sunt oferite de CITY College, University of York Europe Campus.
Foto: LUCIAN POPA

Acest articol este preluat din ediția print a Ghidului MBA 2025.