Valentina Iorga, Checkmk: Inteligența Artificială este un tool. Nu suplinește o strategie bună de marketing, dar o poate amplifica enorm atunci când e folosită cu cap

A știut de la început încotro vrea să meargă. O oportunitate extraordinară de a lucra cu giganți precum Oracle și IBM, oamenii de excepție pe care i-a întâlnit și ritmul alert al industriei au convins-o că tehnologia este terenul unde poate construi ceva remarcabil. Și a făcut-o. A legat punți, a creat sinergii și a crescut pas cu pas, fidelă unor valori simple, dar puternice: credibilitate, etică, substanță. Astăzi, ca Demand Generation Lead la Checkmk, Valentina Iorga se află în mijlocul unei revoluții digitale care rescrie regulile monitorizării și optimizării infrastructurilor IT, la scară globală.
Oameni și punți
„La începutul carierei, am avut ocazia fantastică să lucrez cu Oracle și IBM. Încă de atunci îmi spuneam că acesta este domeniul în care vreau să fiu. Oamenii extraordinari pe care tehnologia îi atrage – pasionați, inteligenți, mereu în mișcare – și dinamismul acestui mediu m-au convins că aici vreau să cresc. Nu conta dacă era vorba de scale-upuri sau corporații, voiam să lucrez cu astfel de oameni și să contribui, în felul meu, la succesul lor”, își amintește Valentina. Și a reușit!
Cu o pregătire solidă în comunicare și o dorință continuă de a înțelege nevoile pieței, Valentina a reu- șit să aducă un plus de valoare în fiecare companie în care a activat: „Backgroundul meu în comunicare, combinat cu dorința de a înțelege cât mai bine aceste companii și de a fi aproape de consumatori, m-a ajutat să construiesc punți între nevoile pieței și produsele promovate. Această capacitate de a crea sinergii a fost fundamentală în tot parcursul meu profesional”.
Etică, credibilitate și alte lecții-cheie
A avut însă și norocul să lucreze cu manageri extraordinari de la care a învățat enorm. Din sectorul tech a rămas cu câteva lecții-cheie care au ajutat-o să crească, dar și să facă tranziția către roluri tot mai strategice, cu acoperire globală.
„În primul rând, învățarea continuă, iar programul EMBA a fost o piesă centrală în acest proces. Apoi, focusul constant pe nevoile clientului, mindsetul de creștere, agilitatea de a testa și de a inova continuu. Dar și, poate surprinzător pentru unii, etica. În tehnologie, cel mai rapid mod de a distruge un produs este să «overpromise and underdeliver». Pentru a trece de la early adopters la masa largă de consumatori, ai nevoie de credibilitate. Iar credibilitatea se construiește prin etică și substanță”.
EMBA, cartea de vizită internațională
Finalizarea programului EMBA în 2018 a coincis cu o perioadă de transformare în cariera ei. A fost, fără îndoială, un „accelerator”, un „stimulator” al carierei pe care și-o dorea: un rol global, cu impact, într-o companie de tehnologie.
„La scurt timp după încheierea acestui program, am luat câteva decizii esențiale pentru viitorul meu profesional. Una dintre cele mai importante a fost tranziția de pe o piață pe care o cunoșteam foarte bine – România – către una complet nouă – Germania. De la o rețea în care aș fi putut găsi un job prin recomandări, am ajuns într-un mediu în care nu cunoșteam piața și nici limba. În acel context, EMBA-ul a fost diferențiatorul meu, cartea mea de vizită internațională”, recunoaște Valentina.
Și, odată ce a primit votul de încredere, a urmat o perioadă intensă de creștere. Lecțiile învățate în rolurile anterioare, experiența dobândită prin EMBA, combinate cu sprijinul managementului, au ajutat-o să construiască, în ciuda provocărilor, fie că a fost vorba despre dezvoltarea unei echipe hibride și multiculturale, crearea unor strategii globale, obținerea unui impact cuantificabil în creșterea businessului, intrarea pe noi piețe sau pregătirea companiei pentru atragerea unui investitor. „Înțelegerea modului în care funcționează un business în ansamblu și a sinergiilor dintre departamente a făcut ca totul să se întâmple mult mai repede și mai eficient decât mi-aș fi imaginat”.
Lider de marketing în era AI
Tehnologia avansează într-un ritm incredibil, iar inteligența artificială (AI) aduce o schimbare majoră în modul în care sunt construite strategiile și abordările de marketing. În fața avalanșei de date, rolul liderului nu mai este doar acela de strateg, ci devine un arhitect al integrării tehnologiilor avansate. Valentina Iorga trage însă un prim semnal de alarmă: pentru un lider de marketing, a ști doar cum să folosească AI nu mai este suficient. Important este să înțeleagă în profunzime cum această tehnologie poate amplifica impactul unei strategii, aducând valoare reală.
„Cred că, în curând, nu vom mai putea vorbi despre adoptarea AI-ului ca un avantaj competitiv. AI va deveni pur și simplu o condiție de bază pentru companiile care vor să rămână relevante la nivel global. Paradoxal poate, dar cel mai important rol al liderilor de marketing rămâne acela de a atrage oameni buni în echipă, profesioniști cu substanță, care știu să folosească AI-ul cu discernământ, acolo unde chiar aduce valoare”.
Capcana
Și mai trage un semnal de alarmă. Tehnologia oferă oportunități uriașe, dar, la fel ca orice inovație, vine și cu riscuri. Subutilizarea și suprautilizarea AI-ului reprezintă capcane periculoase, iar liderii trebuie să adopte o abordare realistă, bazată pe date și evaluări clare:
„Al doilea rol crucial al liderilor este să evite capcanele tehnologiei. Pe de o parte, subutilizarea – atunci cand AI-ul e folosit doar superficial, poate doar pentru câteva postări pe social media, ignorand potențialul real din zona de social listening, automatizări sau analiza audio-video; pe de altă parte, suprautilizarea – tentația de a delega totul către AI, fără o strategie clară, fără discernământ uman, ignorând riscuri precum privacy-ul datelor sau lipsa unei adopții reale în organizație”.
Liderii de marketing, insistă Valentina Iorga, trebuie să facă evaluări realiste despre cum și unde poate fi folosit AI-ul în organizație, „să construiască business case-uri interne, să le vândă și să măsoare impactul. Conform studiilor Gartner, aceasta este una dintre cele mai mari provocări pentru liderii care au adoptat deja AI în strategia lor”.
Pentru că, pune apăsat punctul pe „i”, la finalul zilei, trebuie să înțelegem un lucru simplu: „Inteligența Artificială este un tool. Nu suplinește o strategie bună de marketing, dar o poate amplifica enorm atunci când e folosită cu cap”.
Foto: VALENTINA IORGA, Demand Generation Lead la Checkmk.
Este absolventă ASEBUSS, promoția 2018.

Acest articol este preluat din ediția print a Ghidului MBA 2025.