Vasile Alecsandru Strat: Discuțiile despre managementul organizațiilor într-un context turbulent vor fi la ordinea zilei în cadrul modulelor de Executive MBA
Înainte de pandemie, cursurile în cadrul celor două programe de MBA gestionate de Bucharest Business School aveau loc fizic part-time, doar în timpul weekendurilor, fiecărui modul fiindu-i dedicate două weekenduri. De-a lungul pandemiei Covid-19, ne-am adaptat rapid la un sistem de interacțiune online, care, pe lângă dezavantaje, ne-a arătat cât de importantă este flexibilitatea în învățare. Ca urmare a experienței din pandemie, de anul acesta universitar, cursurile sunt derulate într-o manieră hibrid – un weekend fizic, rezidențial, cu prezență în campus, care acoperă între 60% și 70% din conținutul unui modul, și unul online pentru diferență. Acest mod de lucru ne-a permis să atragem și candidați care locuiesc în afara capitalei și chiar în afara țării, efortul de deplasare pentru a participa la cursurile în campus fiind astfel redus la aproape jumătate.
Mai mult, am constatat că cererea pentru programele flexibile, derulate în sistem hibrid, este în creștere. Astfel, începând cu acest an lansăm și programul Româno – Francez INDE EMBA Flex, cu sprijinul a 3 universități prestigioase din țară, Universitatea din Craiova, Universitatea Ovidius din Constanța și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, ce va cuprinde doar 3-4 weekenduri în campus pe semestru, restul cursurilor desfășurându-se online sincron și asincron. Durata este un factor important în alegerea unui program MBA, existând în continuare o categorie importantă de candidați care se orientează către programe de lungă durată, care le oferă un volum semnificativ de informații, posibilitatea de a face schimb de experiență și de a construi relații de afaceri solide.
Cum a remodelat criza curriculumul
Programele de Executive MBA formează manageri și lideri în organizații, dezvoltându-le cunoștințele și abilitățile de management global, cu o viziune specifică piețelor internaționale. De asemenea, sprijinim formarea unei atitudini antreprenoriale în rândul cursanților noștri (inclusiv prin intraprenoriat). Economia mondială, companiile și indivizii au trecut și încă trec prin crize multiple – sanitare, energetice și mai nou, geopolitice, ceea ce înseamnă că discuțiile despre managementul organizațiilor într-un astfel de context turbulent vor fi la ordinea zilei în cadrul modulelor de Executive MBA.
Școlile de business pun accentul în contextul curent pe concepte precum internaționalizare, transformare digitală, sustenabilitate, diversitate și egalitate de șanse etc. Curriculumul programelor noastre de MBA se adaptează rapid cerințelor pieței, în special prin actualizarea conținutului cursurilor în funcție de tendințele și provocările din economie: organizații agile, digitalizare, investiții sustenabile ESG, valorizarea resursei umane și flexibilitate organizațională.
Profilul post-pandemic al candidatului
La nivel global, se vorbește despre un nou criteriu important de selecție a candidaților – școlile vor evalua și modul în care aplicanții au servit ca lider în timpul crizei globale. În acest sens, la Bucharest Business School profilul candidatului a devenit mai eterogen – avem atât români, cât și expați, oameni cu background în științe economice sau nu, oameni care lucrează în diverse industrii, nu doar în mediul privat, ci și în administrația publică sau în ONG-uri etc.
Candidații sunt persoane care înțeleg necesitatea de a învăța și de a se dezvolta pe tot parcursul vieții, de adaptare rapidă în fața unor situații neprevăzute. Interviurile de admitere pun accentul tot mai mult pe capacitatea de adaptabilitate, pe înțelegerea mediului economic, pe evaluarea potențialului profesional al candidaților.
Profilul post-pandemic al absolventului este în linie cu profilul post-pandemic al angajatului: este mai receptiv, mai selectiv, mai deschis la schimbare.
Absolvenții programelor noastre de executive MBA au acceptat roluri cu răspundere mai mare în organizațiile lor: unii au schimbat angajatorul, industria sau chiar țara, unii au devenit antreprenori, alții au continuat să-și dezvolte afacerile antreprenoriale, unii și-au listat companiile la bursă, iar alții au obținut finanțări de la investitori pentru afacerile lor.
Ecuația MBA
Plusvaloarea unui program MBA vine, în primul rând, din schimbarea mentalității cursantului și apoi absolventului: crește încrederea în sine, în competențele deținute, în șansele profesionale. Absolventul începe să perceapă din ce în ce mai clar că poate contribui în ecosistemul lui aducând leadership prin valoare, așa cum o menționează și motto-ul școlii noastre. Aceasta vine atât din estimarea corectă a abilităților și cunoștințelor personale, cât și din încrederea dată de rețeaua de profesioniști cu care absolvenții dezvoltă relații și de la care pot primi ajutor și feedback.
Comunitatea Alumni MBA aduce împreună absolvenți din toate promoțiile, cu experiențe profesionale diverse, construiește relații și susține învățarea pe tot parcursul vieții, iar la acest moment comunitatea de Alumni a Bucharest Business School este cea mai mare din țară incluzând peste 2600 absolvenți. Aș rezuma ecuația MBAurilor cam așa : KNOWLEDGE + NETWORKING => SELF-CONFIDENCE.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un prieview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.