Vlad Pintilie: MBA, un laborator în care tu ești și omul de știință și cobaiul și în care îți poți stresa percepțiile sau limite
Decizia de a urma un program de MBA am luat-o într-un moment de schimbare în carieră și viața personală. Eram la mai puțin de un an de la preluarea unei poziții executive în cadrul BT Capital Partners și urma să fiu tată. Există o colaborare bună între BISM – Bucharest International School of Management și Banca Transilvania, așa că mi s-a propus să urmez acest program și să candidez pentru una dintre cele câteva burse disponible în cadrul grupului (c. 80% din valoarea programului).
Provocările cu care mă confruntam în noua poziție m-au împins să cercetez mai în amănunt dinamica echipelor, motivația angajaților și strategia companiei, iar înrolarea într-un program structurat părea un pas natural pentru a găsi răspunsuri.
De asemenea, eram nostalgic după vremea studenției. Relația dintre companiamamă și BISM și desfășurarea cursurilor în București au fost factorii principali în decizie. Tocmai aflasem că soția mea era însărcinată, deci doream să reduc la minim frecvența deplasărilor. Pentru mine efectele au fost imediate și puternice.
În primul rând, mi-am dat seama că alți oameni inteligenți au aceleași probleme ca și mine, dacă nu chiar mai serioase, realizare cu un impact major, întrucât soluțiile la dificultățile conducerii unei echipe sunt, în opinia mea, cu atât mai greu de găsit cu cât le consideri doar misiuni proprii și nu și dileme profesionale.
Apoi, diferența de atitudine între un loc unde deciziile rapide erau cheie (la birou) și un loc unde singurul scop era să învăț (la cursuri) a contribuit enorm la deschiderea către abordări noi. Parcursul programului de la BISM și ulterior absolvirea mi-au dat, pe lângă apartenența la un grup de prieteni cu care pot discuta, de la care și pe care îi pot învăța, încrederea care vine doar din încheierea cu succes a unui proiect. Deși programul de la BISM are aplicabilitate evidentă în zona profesională, pentru mine a reușit să deblocheze resurse constrânse anterior.
Am beneficiat atât în viața privată cât și în cea profesională de moduri noi de gândire și metode de lucru în echipă care ar fi fost mult mai greu de aflat și, mai ales, testat în afara cursurilor și temelor de MBA.
Cel mai util mi s-a părut utilizarea timpului petrecut acolo ca un laborator de experimente unde tu ești și omul de știință și cobaiul, în care îți poți stresa percepțiile sau limitele și unde primești instant feedback de specialitate.
La nivel concret, consider că cele mai importante lecții le-am învățat în proiectele de grup în programul de la BISM, unde ești forțat să te confrunți cu alte personalități, stiluri de lucru, presiunea timpului, lipsa motivației, rolul de lider sau de urmăritor (fiecare cu dificultățile lui) și echilibrarea acestora cu viața personală și profesională.
Deși pregătirea individuală mi se pare un aspect deosebit de important pe care eu ca angajator îl prețuiesc atunci când evaluez candidați, descopăr că nu poate compensa pentru neajunsuri legate de lucrul în echipă. În opinia mea, niciun program de MBA nu ar trebui să neglijeze acest aspect.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un preview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.