Confuzii perdante. Dacă tot sunteți părinți, fiți tați buni!
În ultimii ani, din rolul de HR, am provocat liderii și întreaga organizație să gândească munca într-un alt fel. Mentalitatea muncii hibride și schimbările din piață date de contextele globale, alături de gestionarea personală, și ea din ce în ce mai provocatoare și complexă, au pus presiune pe mușchiul autocontrolului. Pentru unii angajați presiunea schimbărilor constante a fost gestionată ușor, printr-o mentalitate pozitivă, dar pentru alții s-a transformat într-o corvoadă și o stare generală de presiune, asemănătoare cu un tunel ce nu are încă o luminiță la capăt. Îi spunem burnout. Iar la capătul celălalt îi spunem wellbeing. Și între ele se află nuanțe ce vorbesc despre cum ne simțim și cum ne implicăm în viața noastră, nu doar în sarcinile de la job: motivația generală.
Despre aceste aspecte și nu numai s-a vorbit în cadrul evenimentului FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA VIITORULUI | Ediția a XVII-a, care a avut ca temă The Challenger Mindset for Leaders. Is Wellbeing the new Engagement? Un eveniment organizat recent de Revista HR Manager și Humanistic
Printre invitații ediției s-a numărat și Lavinia Țânculescu-Popa, Lect. Univ. Dr. Facultatea de Psihologie (UHB), cadru didactic asociat SNSPA, Președinte-ales (2025-2027) al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO) și Președinte în exercițiu al Societății Române de Analiză Jungiană (SRAJ).
Prezentarea acesteia a pus accent pe dificultățile care pot apărea la nivel individual și organizațional, atunci când rolurile, planurile, perspectivele pe care atât angajații cât și angajatorii le abordează, uneori în mod eronat sau prea exaltat, au costuri (nu neapărat explicite) pe care, mai devreme sau mai târziu, ambele părți (angajații și angajatorii) le plătesc.
Într-o notă optimistă, așa și-a început discursul, Lavinia Țânculescu- Popa:
„Bună ziua și mulțumesc că ați rezistat până acum, să sperăm că veți rezista și după ce veți afla despre niște confuzii perdante pe care începem încet să le înțelegem, spun așa ca să nu vă sperii de la început. Eu am fost adusă aici pe post de, mă rog, să zicem oaia neagră, lupul moralist și așa mai departe. Așa că vă voi povesti astăzi despre niște lucruri „delicate”, din două perspective. Pentru că eu am două brațe, cel puțin, dacă nu chiar trei. Dar două brațe în mod special. Adică sunt și psiholog clinician, psihoterapeut și vorbesc despre omul care are de suferit din perspectivele pe care vi le voi prezenta, sunt și psiholog specializat în psihologia muncii și organizațională. Din fericire, predau ambele direcții studenților și pot să vă zic că astăzi aș vrea să vă vorbesc din perspectiva omului de știință și să-mi dați puțin credit până finalizez prezentarea, chiar dacă vă voi – să zicem – neliniști, nemulțumi și așa mai departe”.
Ideea de titlu – Confuzii perdante -, a recunoscut Lavinia, i-a venit în momentul în care…
Continuarea materialului o găsiți în site www.hrmanageronline.ro.